EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1641 wrzos33

Nocą zaczęłam: Sprawy, na które przyszedł czas
Soukupova Petra.
Opis: Alice i Richard: praskie małżeństwo jakich wiele, siedemnaście lat razem, dwoje dzieci. Rzadko są wobec siebie szczerzy, namiętność wyparowała, a wspólne spędzanie czasu od dawna nie sprawia im większej radości, mimo to dalej ciągną ten wózek, bo przecież żadnemu z nich tak naprawdę nie dzieje się krzywda. Przychodzi jednak czas, kiedy muszą zastanowić się, czy dotychczasowe życie jeszcze im wystarczy, i dokonać wyboru. Petra Soukupová, „specjalistka od krojenia rodziny”, po kilku powieściach skupionych na relacjach między rodzeństwem czy rodzicami a dziećmi w swojej najnowszej książce, Sprawy, na które przyszedł czas, pierwszy raz bierze pod pisarski skalpel parę małżeńską. Wiwisekcję ich związku przeprowadza od pierwszej randki, poprzez fazę urządzania się „na swoim”, narodziny dzieci, codzienne przepychanki o bzdury i o sprawy istotne, aż do przełomu.

2025-08-22 11:05

#1642 biedrona333

a ja odświerzam cykl książek Hanny Greń śmiertelne wyliczanki tom 1 "Mam chusteczkę chawtowaną"

2025-08-22 22:31

#1643 wrzos33

Aktualnie czytam "Wymarzona rodzina" M. Mossa.

2025-08-26 17:28

#1644 wrzos33

Wydawałoby się, że to zwyczajna opowieść, nic niezwykłego, jednak przypadła mi do gustu. Życiowa i prawdziwa, nie pozbawiona humoru i pewnej dozy ironii. I do tego świetnie przeczytana, co również jest dla mnie istotne. Polecam.
-- (wrzos33):
Nocą zaczęłam: Sprawy, na które przyszedł czas
Soukupova Petra.
Opis: Alice i Richard: praskie małżeństwo jakich wiele, siedemnaście lat razem, dwoje dzieci. Rzadko są wobec siebie szczerzy, namiętność wyparowała, a wspólne spędzanie czasu od dawna nie sprawia im większej radości, mimo to dalej ciągną ten wózek, bo przecież żadnemu z nich tak naprawdę nie dzieje się krzywda. Przychodzi jednak czas, kiedy muszą zastanowić się, czy dotychczasowe życie jeszcze im wystarczy, i dokonać wyboru. Petra Soukupová, „specjalistka od krojenia rodziny”, po kilku powieściach skupionych na relacjach między rodzeństwem czy rodzicami a dziećmi w swojej najnowszej książce, Sprawy, na które przyszedł czas, pierwszy raz bierze pod pisarski skalpel parę małżeńską. Wiwisekcję ich związku przeprowadza od pierwszej randki, poprzez fazę urządzania się „na swoim”, narodziny dzieci, codzienne przepychanki o bzdury i o sprawy istotne, aż do przełomu.

--

2025-08-26 18:21

#1645 wrzos33

Tym razem pełna kontrowersji powieść pt. Kos kos jeżyna
Melaszwili Tamta.
OPIS: Tamta Melaszwili należy do gruzińskiej literackiej ekstraklasy, a powieść „Kos kos jeżyna” uznawana jest za najlepszą w dotychczasowym dorobku tej autorki. Filmowa adaptacja tego tekstu w reżyserii Elene Naveriani spotkała się z aplauzem międzynarodowej krytyki i przyjęto ją owacją na stojąco podczas Directors’ Fortnight 2023 w Cannes. „Kos kos jeżyna” opowiada o sytuacjach granicznych: o miłości do życia, gdy przeczuwamy jego kres, o wybuchu agresywnych impulsów, gdy nasza wolność jest zagrożona, o odkryciu innej siebie wobec namiętności, o licznych utratach. A wszystko to osadzone jest w scenerii gruzińskiej prowincji, ukazanej bez patosu. Bohaterką tej opowieści jest niemłoda i niepiękna Etero, która prowadzi sklepik z chemią przemysłową. Jako stara panna bywa dla miejscowych pośmiewiskiem, ale kobieta zna swoją wartość i ceni własną zdolność do samostanowienia.

2025-08-30 11:15

#1646 wrzos33

Słucham: Bar na starym osiedlu
Waszut Sabina.

2025-09-03 18:13

#1647 wrzos33

Czytam reportaż Dominiki Długosz Tajemnice Pałacu Prezydenckiego.

2025-09-08 14:09

#1648 Zuzler

O, też właśnie przeczytałam kilka dni temu. Podobało mi się.

2025-09-08 14:10

#1649 wrzos33

A moim zdaniem jednak mało odkrywcze.
Ostatnio przeczytałam również: Widzimy się w sierpniu
Marquez Gabriel Garcia,natomiast teraz słucham: Moja siostra mieszka na kominku
Pitcher Annabel.

2025-09-14 12:35

#1650 Numernabis

Odkładałem, odkładałem i w końcu się wziąłem za Departament Q.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-09-16 18:44

#1651 wrzos33

Nie będziesz żałował, naprawdę świetna seria kryminalna- nierozwiązane sprawy z przeszłości, wyraziści i nietuzinkowi bohaterowie, postaci, humor to charakterystyczne cechy cyklu.
Ja natomiast przeczytałam krótką powieść pt. Suka autorstwa Pilar Quintana,a dziś zacznę powieść Warkocz Laetitia Colombani.

2025-09-17 17:13

#1652 wrzos33

Aktualnie czytam reportaż: Mali bogowie 2. Jak umierają Polacy
Reszka Paweł.

2025-09-20 16:07

#1653 Kat

U mnie tym razem na tapet poszedł cykl "Empireum" - "Fourth wing" - Rebecca Yarros.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-09-22 22:50

#1654 germanistka79

U mnie "Zmierzch Bogów - córka słońca i księżyca"

2025-09-24 14:54

#1655 wrzos33

Październik rozpoczęłam lekturą Supermodelki. Sława, pieniądze, dramaty
Kienzler Iwona.

2025-10-02 15:42

#1656 Kat

Aktualnie - trzeci tom "Empireum" "Onyks storm" - Rebecca Yaros.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-10-02 17:47

#1657 biedrona333

aktualnie Sonia Rosa "Młoda wdowa"

2025-10-02 20:17

#1658 Natalia2000

Barbara i Maciej Szargotowie
tytul Jeżycjada a sprawa polska
, O powieściach Małgorzaty Musierowicz

2025-10-03 16:30

#1659 Monte

Czytam książki andrzeja Ziemiańskiego. Jestem w serii "imperium Achai" i czytam część pierwszą pt. "wyrocznia".

Give me a sign.
2025-10-03 19:24

#1660 Numernabis

Początek trochę przynudnawy, ale potem się tak rozkręca, że trudno się od książki oderwać.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-10-03 20:24