EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1621 wrzos33

I kolejna, tym razem najnowsza, z 2025 r. powieść Anny Rybakiewicz pt. Wojenne siostry w interpretacji cudownej Agnieszki Postrzygacz przede mną.

2025-07-25 16:34

#1622 wrzos33

Za mną:
Nienawiść. Historie z dzieciństwa - Małgorzata Gołota
Najgorsze randki świata i kilka udanych - Agata Romaniuk

2025-07-31 09:57

#1623 lwica

"wybacz mi Leonardzie". Bardzo bardzo polecam.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2025-07-31 15:42

#1624 Kat

Za mną "Ja, Ozzy" - autobiografia Ozzy'ego Osbourne'a.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-08-01 21:10

#1625 wrzos33

Przeczytałam Obłęd Justyny Kopińskiej, a teraz czytam Surogatki. Historie kobiet, które rodzą "po cichu" - Korus Jakub

2025-08-03 09:59

#1626 Numernabis

Aktualnie Ken Follett - Słup ognia

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-08-03 10:58

#1627 germanistka79

-- (Numernabis):
Czytałam również, też czytałam "Niech stanie się światłość" tego samego autora
--

2025-08-03 12:48

#1628 Numernabis

To cykl: Kingsbridge, poza tymi dwoma tytułami są jeszcze:

tom 1. Filary ziemi,
tom 2. Świat bez końca,
Te już przesłuchane,
przede mną jeszcze tom 4. Zbroja światła
-- (germanistka79):

-- (Numernabis):
--

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-08-03 13:25

#1629 Natalia2000

Cathy Cassidy
Anielski tort
Czternastoletnia Ania Michalska, przeprowadza się z rodzicami z Krakowa do Riverpoolu,
Na początku jest jej bardzo trudno zaaklimatyzować się w nowym środowisku, szczególnie szkolnym.
Poznaje jednak kolegów z klasy Frankie i Kurta którzy stają się jej przyjaciółmi, i pomagają jej w codziennych wyzwaniach.
Poznaje również Daniela w którym się zakochuje, uczucie jest odwzajemnione, mimo, że chłopak ma dużo kłopotów w szkole i w życiu prywatnym, pracuje pomaga mamie ,
Pod koniec książki Michalscy przeprowadzają się do nowego domu, rodzice zdobywają lepszą pracę.
Od dawna chciałam przeczytać podobną historię.

2025-08-04 13:03

#1630 wrzos33

Ja dziś zaczynam powieść Anny Rybakiewicz pt. Ocaleni dla miłości.

2025-08-05 13:23

#1631 germanistka79

wFilary ziemi" i "Świat bez końca" także czytałamiat bez końca,
Te już przesłuchane,
przede mną jeszcze tom 4. Zbroja światła
-- (germanistka79):

-- "(Numernabis):
--

--

--

2025-08-05 19:37

#1632 wrzos33

Zaczynam: Lecę. Piloci mi to powiedzieli - Jan Pelczar

Prosze się obudzić, już po zabiegu - Wiesław Mikuś.

2025-08-08 14:31

#1633 Snajper22

Pierwszy tom z serii z inspektor Lottie Parker, "Dzieci Mroku."

"Czy ty jesteś bardzo odważny? - Średnio. - A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu? - (...) Wstałem dziś rano."
Cormac McCarthy, "Droga"
2025-08-10 01:18

#1634 biedrona333

oo fajnie ja już tę książkę przeczytałam a ile masz tomów z tej serji?

2025-08-11 09:36

#1635 Zuzler

Magda Szabó - "Tajemnica Abigel".
Od lat lubię do niej wracać. Jest po prostu dobra, zwłaszcza podoba mi się w gruncie rzeczy delikatny sposób wprowadzania tematów wojny, zagrożenia, drobnych sugestii, które dopiero przy którymś czytaniu pokazują, że narrator zna całą historię, a nawet sporo więcej, ale jednak tego "więcej" trochę czytelnikowi szczędzi. Tak sobie myślę, że czasy powstawania tej książki nie bez znaczenia pozostały dla wydźwięku opisanej historii, ale cóż, książka po prostu dobra jest moim zdaniem.

Edytowano 2025-08-11 14:36

#1636 wrzos33

Obecnie słucham:
Zmęczenie materiału
Sindelka Marek.
Opis powieści z dzdn: Bezimienny chłopiec podczas nielegalnej ucieczki do lepszego świata zostaje rozdzielony ze starszym bratem jedyną bliską mu osobą. Trafia do ośrodka detencyjnego, który opuszcza nocą, żeby ruszyć na poszukiwania Amira. Musi radzić sobie sam na obcym terytorium, gdzie wszystko wydaje się wrogie i martwe. Europa to korytarze, estakady, magazyny logistyczne i przede wszystkim ogrodzenia. nieprzyjazny kontynent, otoczony podwójnym płotem z drutem kolczastym. Chłopiec jak cień porusza się po opłotkach miast i społeczeństwa, szuka schronienia w przypadkowych miejscach, wyczerpują go mróz, głód i strach. Ale ciało jest zestawem narzędzi do przetrwania. Chłopiec zmierza na północ, wierzy, że tam czeka na niego brat.

2025-08-16 10:39

#1637 biedrona333

ja teraz czytam książkę Maji Opiłki pod tytółem "Kuglarz"

2025-08-17 14:42

#1638 wrzos33

Zaczynam: Ostatni raz
Flatland Helga.
OPIS: Brutalnie szczera opowieść o relacji między umierającą matką a dorosłą córką. Sigrid pochodzi z niewielkiej miejscowości w zachodniej Norwegii, ale od kilku lat mieszka wraz z dziećmi i partnerem w Oslo, gdzie pracuje jako lekarka. Rzadko wraca do rodzinnego domu, w którym została jedynie matka – Anne. Relacja obu kobiet nie jest łatwa; nierozwiązane sprawy, niewypowiedziane słowa, tłumiony od lat żal i pretensje. Gdy Anne słyszy diagnozę: nieuleczalna choroba, jej czas zaczyna rozpaczliwie się kurczyć. Cała rodzina musi się zmierzyć z nowym doświadczeniem, jednak to Sigrid słyszy od matki prośbę: „Pomóż mi umrzeć”.

2025-08-18 17:47

#1639 Monia01

Kurcze, chyba sama muszę znowu przeczytać :)
-- (Zuzler):
Magda Szabó - "Tajemnica Abigel".
Od lat lubię do niej wracać. Jest po prostu dobra, zwłaszcza podoba mi się w gruncie rzeczy delikatny sposób wprowadzania tematów wojny, zagrożenia, drobnych sugestii, które dopiero przy którymś czytaniu pokazują, że narrator zna całą historię, a nawet sporo więcej, ale jednak tego "więcej" trochę czytelnikowi szczędzi. Tak sobie myślę, że czasy powstawania tej książki nie bez znaczenia pozostały dla wydźwięku opisanej historii, ale cóż, książka po prostu dobra jest moim zdaniem.

--

🇺🇦 🇵🇱
2025-08-18 17:47

#1640 wrzos33

Powieść poświęcona jest bardzo aktualnemu tematowi, jakim są uchodźcy i kryzys migracyjny. To, co przeżyli i czego doświadczyli chłopcy jest dramatyczne i wstrząsające. Jeśli nie boicie się trudnych tematów i emocji to zachęcam do sięgnięcia po tą niewielką lekturę, inspirowaną prawdziwymi wydarzeniami. Jest moim zdaniem ważna i wartościowa. I jest to kolejny przykład naprawdę dobrej, czeskiej literatury.
-- (wrzos33):
Obecnie słucham:
Zmęczenie materiału
Sindelka Marek.
Opis powieści z dzdn: Bezimienny chłopiec podczas nielegalnej ucieczki do lepszego świata zostaje rozdzielony ze starszym bratem jedyną bliską mu osobą. Trafia do ośrodka detencyjnego, który opuszcza nocą, żeby ruszyć na poszukiwania Amira. Musi radzić sobie sam na obcym terytorium, gdzie wszystko wydaje się wrogie i martwe. Europa to korytarze, estakady, magazyny logistyczne i przede wszystkim ogrodzenia. nieprzyjazny kontynent, otoczony podwójnym płotem z drutem kolczastym. Chłopiec jak cień porusza się po opłotkach miast i społeczeństwa, szuka schronienia w przypadkowych miejscach, wyczerpują go mróz, głód i strach. Ale ciało jest zestawem narzędzi do przetrwania. Chłopiec zmierza na północ, wierzy, że tam czeka na niego brat.

--

2025-08-18 17:53