EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1581 skrzypenka

Dzięki, pobrałam, znalazła się na mojej liście do przeczytania. Po prostu teraz mam więcej czasu, to nadrabiam. Zawsze mam tyyle zaległości i wakacje to czas nadrabiania.
:)
-- (wrzos33):
Ta powieść jest dostępna w naszej bibliotece- dzdn. Zarówno w formacie daisy jak i na czytaka - sygnatura zp-7469

-- (skrzypenka):
Hej, czy mogłabyś się podzielić? :)

-- (wrzos33):
Polecajka od znajomej, dziś zacznę, zobaczymy czy i mnie się spodoba:
Grzybiarka
Hanišová Viktorie

--

--

--

Große Operndiva?
2025-07-03 18:46

#1582 Kat

Wczoraj zaczęłam najnowszą Chyłkę Joannę - "Substytucja".

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-07-03 18:52

#1583 Numernabis

Ja kończę dziesiątą odsłonę Komisarza Forsta - Mroza i też zacznę Chyłkę, ciekaw jestem jak sobie poradził Filip Kosior.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-07-03 19:47

#1584 Natalia2000

, to jeżeli już w klimatach zwierzęcych... to ja...
Zofia Mrzewińska
PO OBU KOŃCACH
SMYCZY

Opis relacji psów i człowieka

2025-07-03 20:02

#1585 skrzypenka

Przeczytałam. Nie mogłam się oderwać. Wstrząsające było. Dużo łez wylałam przy tej książce. Ciekawe, czy gdzieś znajdziemy jakieś inne książki tej autorki? Masz może jeszcze jakieś?
P (wrzos33):
Ta powieść jest dostępna w naszej bibliotece- dzdn. Zarówno w formacie daisy jak i na czytaka - sygnatura zp-7469

-- (skrzypenka):
Hej, czy mogłabyś się podzielić? :)

-- (wrzos33):
Polecajka od znajomej, dziś zacznę, zobaczymy czy i mnie się spodoba:
Grzybiarka
Hanišová Viktorie

--

--

--

Große Operndiva?
2025-07-04 12:43

#1586 germanistka79

Gdy znajdę, napewno przeczytam

2025-07-04 13:15

#1587 Zuzler

Dla odmiany pochwalę się tym, czego już nie czytam: mianowicie niniejszym uroczyście zamknęłam, mam nadzieję, że na wieki wieków książki "Literatura odrodzenia" Jerzego Ziomka", "Odprawa posłów greckich" Jana Kochanowskiego oraz symbolicznie cały folder z notatkami z wykładów. Nie lubię, kur 12, renesansu! I nie muszę go już oglądać. <3

2025-07-04 18:48

#1588 skrzypenka

Ooo, ktoś tu studiuje filologie polską. :) :) <3 A ja lubię renesans, ale w muzyce. :)

-- (Zuzler):
Dla odmiany pochwalę się tym, czego już nie czytam: mianowicie niniejszym uroczyście zamknęłam, mam nadzieję, że na wieki wieków książki "Literatura odrodzenia" Jerzego Ziomka", "Odprawa posłów greckich" Jana Kochanowskiego oraz symbolicznie cały folder z notatkami z wykładów. Nie lubię, kur 12, renesansu! I nie muszę go już oglądać. <3

--

Große Operndiva?
2025-07-04 19:30

#1589 Zuzler

Ktoś tu studiuje. Jeszcze. I od dziś ma nadzieję, że to się nie zmieni. :D

2025-07-05 02:22

#1590 wrzos33

Mimo, że jestem fanką Kosiora to uważam, że zwłaszcza podczas czytania dialogów to już nie jest ta Chyłka- twarda, silna i bezkompromisowa.
-- (Numernabis):
Ja kończę dziesiątą odsłonę Komisarza Forsta - Mroza i też zacznę Chyłkę, ciekaw jestem jak sobie poradził Filip Kosior.

--

2025-07-05 10:57

#1591 Numernabis

No, zobaczymy, Pani Gorczyca moim skromnym zdaniem dość dobrze sobie poradziła z Chyłką.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-07-05 12:16

#1592 wrzos33

Śmiem twierdzić, że nawet lepiej od Kosiora.
-- (Numernabis):
No, zobaczymy, Pani Gorczyca moim skromnym zdaniem dość dobrze sobie poradziła z Chyłką.

--

2025-07-05 13:26

#1593 Numernabis

No cóż, narazie Chyłka poszła w odstawkę na plan dalszy, bo rozpocząłem przygodę z kolejnym, najnowszym tomem z cyklu Igrzyska śmierci, tom 0.5 pt. Wschód słońca w dniu dożynek i również tym razem czyta Filip Kosior

2025-07-05 15:05

#1594 Natalia2000

Wiesz może czy jest ebook już?

-- (Numernabis):
No cóż, narazie Chyłka poszła w odstawkę na plan dalszy, bo rozpocząłem przygodę z kolejnym, najnowszym tomem z cyklu Igrzyska śmierci, tom 0.5 pt. Wschód słońca w dniu dożynek i również tym razem czyta Filip Kosior

--

2025-07-05 16:17

#1595 Numernabis

Tak, jest

2025-07-05 16:49

#1596 Zuzler

Jest! <3 Jak każda z cyklu, świetna.

2025-07-05 17:39

#1597 Natalia2000

A masz, i możesz się podzielić, Zuzlerze?st! <3 Jak kaAżda z cyklu, świetna.

--

2025-07-05 17:47

#1598 skrzypenka

a możesz się podzielić? :)

-- (Numernabis):

--

Große Operndiva?
2025-07-05 19:10

#1599 Kat

W kwestii Chyłki zgodzę się z @Wrzos33, też odniosłam wrażenie, że nasza ulubiona prawniczka straciła na stanowczości i swojej twardości. Nie rozumiem za to krytyki względem Karoliny Gorczycy - poczytajcie opinie w Audiotece - bo według mnie wypadła lepiej niż Kosior, którego bardzo lubię. Też zamierzam kiedyś wziąć się za "Wschód słońca w dniu dożynek", ale nie mam jakiegoś mega ciśnienia, bo e-booka dawno mam za sobą, ale chętnie w wersji audio się zapoznam. U mnie aktualnie na tapecie Paulina Hendel "Szept ognia".

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-07-06 22:35

#1600 Natalia2000

Sameem Ali
W DOMOWEJ NIEWOLI
Sameem Ali, porzucona przez rodziców, wychowała się w domu dziecka. Kiedy trafiła z powrotem pod rodzinny dach, bito ją i traktowano jak niewolnicę. Sameem bardzo się cieszyła z pierwszej wizyty w Pakistanie, ale szybko zdała sobie sprawę, że nie przyjechała tam na wakacje.
Jej własna matka, traktowała ją okropnie, niejednokrotnie była bita, W wieku zaledwie trzynastu lat musiała poślubić całkowicie obcego mężczyznę. Dwa miesiące później była już w ciąży.
Jako bardzo młoda matka Sameem znosiła dalsze cierpienia i upokorzenia ze stron rodziny. Musiała znosić również to , że jej syn był bity, Kiedy znalazła prawdziwą miłość, uciekła z domu, by zapewnić bezpieczeństwo dziecku.
Które również bito
.

2025-07-07 13:24