EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1241 Numernabis

Właśnie skończyłem pierwszy tom trylogi Diabeł ubiera się u Prady, jestem w trakcie czytania drugiego tomu "Zemsta ubiera się u Prady"

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-24 21:51

#1242 matius

Ja obecnie czytam trylogie "Czarne kamienie".

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-11-25 01:51

#1243 wrzos33

Ja z kolei męczę "Akuszerki". Książka długa, bo ok. 30 godzin, jestem w połowie i strasznie mi się dłuży, ciągle to samo: porody, porody i porody.

2023-11-25 09:02

#1244 Zuzler

A łee, a mi sie podobała. Nietuzinkowe jak na książkę losy bohaterki szczególnie mnie ujęły.

2023-11-25 13:13

#1245 Zuzler

To znaczy nie same losy, tylko ich nietypowość i nieprzewidywalność jak na książkowe losy bohatera. Miła odmiana.
A za mną ostatnio "Lot pustaka" Krzysztofa Detyny - polecam lubiącym się pośmiać, "Dom pełen kosmitów" - opowieść o życiu wielodzietnej rodziny, która może być lekturą ciężką dla osób lewicujących i "Się porobiło! Pechowe dni w historii. Klęski, katastrofy i nieszczęścia na każdy dzień roku" - w sumie tytuł mówi sam za siebie, ale od siebie dodam, że potencjał to ma duży, ale naprawdę świetną pozycją musi być przede wszystkim dla pierwotnej grupy docelowej, czyli dla mieszkańców USA. Coś takiego skoncentrowanego na Polsce albo przynajmniej samej Europie zjadłabym z papierkiem.

Edytowano 2023-11-25 18:09

#1246 Numernabis

WWłaśnie skończyłem czytać drugi tom czyli Zemsta ubiera się u Prady. Tutaj lektorka to Anna Dereszowska i jak zwykle świetna interpretacja, ale niestety tutaj przegięła zangielszczając niektóre wyrazy. Książka przetłumaczona na język polski dla polskich czytelników, a ona surrealistyczny czyta sjurrealistyczny, uniform czyta juniform, bez jaj.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-27 19:53

#1247 MarOlk

Kącki Marcin "Maestro. Historia milczenia". Sprawa sprzed 20 lat. Afera pedofilska w Poznańskim Chórze Chłopięcym (nie mylić z Poznańskimi Słowikami). Kurwa mać, wszyscy wiedzieli i to od lat 60-tych...

2023-12-08 12:42

#1248 Agata.d

Ja przeczytałam caluśkiego Forsta i troszkę mnie rozczarowało zakończenie, no chyba, że autor coś jeszcze o nim napisze, to czasem ciężko przewidzieć. Skończyłam też Chyłkę, jedne tomy bardziej mi się podobały, inne mniej, ale ogólnie super. Nadal mam pana Mroza na tapecie i tym razem cykl o Sewerynie Zaorskim. Jak zwykle u tego autora jest nieprzewidywalnie i bohater główny też nietuzinkowy, ale jakoś drugi tom mnie męczy.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-12-20 18:47

#1249 Kat

Ja właśnie skończyłam "Światła w popiołach", to ostatni, jak na razie, tom z Sewerynem Zaorskim.
Noooo, co do Forsta, rozczarowało mnie to, co zrobił Dominice.
A aktualnie czytam Przemysława Piotrowskiego "Prawo matki" cykl z Lutą Karabiną, bardzo wciągająca lektura.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2023-12-20 21:24

#1250 balteam

Jeśli ktoś szuka książki z szybką akcją, to polecam gray man, autor Mark Greaney.
taka trochę rambo w nowszych czasach.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-12-20 21:27

#1251 Agata.d

Mnie też rozczarowało to, co się z nią stało, chociaż uważam, że nie do końca Forst był tutaj winny, bo ona nie musiała tam iść. Winny był pośrednio na pewno, ale gdyby się tam nie pchała i została w szopie nic by się nie stało. -- (Kat):
Ja właśnie skończyłam "Światła w popiołach", to ostatni, jak na razie, tom z Sewerynem Zaorskim.
Noooo, co do Forsta, rozczarowało mnie to, co zrobił Dominice.
A aktualnie czytam Przemysława Piotrowskiego "Prawo matki" cykl z Lutą Karabiną, bardzo wciągająca lektura.

--

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-12-21 19:45

#1252 Agata.d

Przepraszam za malutki spojler.

2023-12-21 19:46

#1253 Numernabis

Właśnie rozpocząłem słuchanie Trylogi Północ-Południe, autorstwa John'a Jakes

2024-01-03 14:51

#1254 Zuzler

A ja, bo czemu by nie, drugi raz w życiu "Przeminęło z wiatrem". :D

2024-01-03 14:58

#1255 Numernabis

Ja się do tej pozycji przymierzam, tym bardziej, że mam w wersji czytanej przez Danutę Stenkę.

2024-01-03 15:24

#1256 Zuzler

Tylko czy ta wersja przewyższy wersję z PZN?

2024-01-03 16:24

#1257 Numernabis

Jak widzę pojawiła się ta wersja również w DZDN :)
Sądzę, że Danuta Stenka przeczytała to zdecydowanie lepiej od Pani Kamińskiej.

2024-01-03 17:04

#1258 matius

Ja czytam książkę osadzoną w mitologi japońskiej: "Cień kitsune".

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2024-01-03 17:06

#1259 Kat

A ja nadal w klimatach "Gwiezdnych Wojen", tym razem trzeci tom serii "Noce Coruscant".

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2024-01-03 22:19

#1260 MarOlk

Skończyłem "Przegryw. Mężczyźni w pułapce gniewu i samotności" Patrycji Wieczorkiewicz i Aleksandry Herzyk. Dołująca lektura z okruchami czarnego humoru.

2024-01-03 22:37