Co teraz czytacie?
Wróć do Literatura#1221 balteam
no dobra, dla niektórych walk, warto zobaczyć czy się wam ta książka spodoba.
#1222 Agata.d
Wróciłam do książek pana Mroza. Cykl z wiktorem Fors!tem mam obecnie na tapecie. Pierwsze podejście do tej książki miałam już jakiś czas temu, ale interpretacja pana Gosztyły mnie nie zachwyciła jakoś i poniechałam, teraz czytam syntezą i jestem już w połowie pierwszego tomu. Nie mogę się oderwać.
#1223 wrzos33
Miałam podobnie i również planuję wrócić do tej serii.
#1224 MarOlk
"Ślepnąc od świateł" Jakuba Żulczyka. Na razie akcja się rozkręca.
#1225 Monte
W piątek zaczęłam czytać sagę pt. "percy Jackson i bogowie olimpijscy". Teraz czytam piątą część.
#1226 Kat
Ken Follett - "Zbroja światła", gorąco polecam.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1227 balteam
Przeczytałem Milana Kundery "niewiedza"
Ciekawa książka pokazująca podejście do imigrantów w Czechach po upadku komunizmu, losy imigrantów za granicą i ich podejście do współczesnych Czech.
#1228 Numernabis
Ja bym się zabrał za zbroję światła, ale czekam na superprodukcję lub audiobook "Słup ognia", Zbroja światła to czwarty tom, a nie chcę czytać w txt.
#1229 Kat
Audiobook jest, czyta Krzysztof Gosztyła.
-- (Numernabis):
Ja bym się zabrał za zbroję światła, ale czekam na superprodukcję lub audiobook "Słup ognia", Zbroja światła to czwarty tom, a nie chcę czytać w txt.
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1230 Numernabis
Tak, źle to zabrzmiało, wiem, że Zbroja światła jest w audiobooku, nie ma trzeciego tomu czyli "Słup ognia", dlatego nie zabieram się póki co za tom czwarty.
#1231 Kat
Słup ognia czytałam już jakiś czas temu, ale jakoś mnie nie porwał. Owszem, jest całkiem dobry, ale znalazłabym lepsze.
-- (Numernabis):
Tak, źle to zabrzmiało, wiem, że Zbroja światła jest w audiobooku, nie ma trzeciego tomu czyli "Słup ognia", dlatego nie zabieram się póki co za tom czwarty.
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1232 Numernabis
Być może, ale czekam na superprodukcję choć audioteka się nie kwapi i nawet nie mają w planach, a wydawnictwo Albatros nawet nie raczyli odpowiedź na zapytanie czy mają zamiar nagrać audiobook skoro we współpracy z audioteką nagrali pierwszy i drugi tom jako superprodukcję i jako audiobook wydali tom 0,5 oraz tom 4 to mogliby wydać i tom 3, ale cisza.
To jest piękne w polskim wydawnictwie audiobooków, gdzieś zaczynają nie od początku, albo pomijają jakiś tom nagrywając dalsze, masakra.
#1233 Monte
Teraz czytam serię Olimpijscy herosi. Aktualnie jestem na pierwszej książce z tej serii pt. "Zagubiony heros".
#1234 matius
A jak seria o Percym. Tą: "kielich bogów " polecm czytać po Apollu.
#1235 Agata.d
Ja ostatnimi czasy sporo przeczytałam, Przedewszystkim skończyłam polecaną tutaj Drogę szamana. Ostatnio zachwyciłam się kryminałami retro i przeczytałam kilka cykli Ryszarda Ćwirleja: Poznańscy milicjanci, akcja książek dzieje się u schyłku PRL i opisuje tamtejsze czasy oraz pracę MO. Cykl o Antonim Fisherze, tym razem mamy do czynienia z polską policją w dwudziestoleciu międzywojennym, Jest też trochę bardziej współczesny cykl tego autora z dziennikarzem śledczym Marcinem Engelem, ale są na razie tego tylko dwa tomy. Z kryminałów retro przeczytałam też cykl z komisarzem Maciejewskim Marcina Wrońskiego, serdecznie polecam każdemu miłośnikowi takiej literatury. Tym razem mamy przedstawioną polskę przed drugą wojną światową, oraz czasy wojny i kilka epizodów po niej. Aktualnie mam na tapecie komisarza Forsta, jestem już na trzecim tomie.
#1236 Numernabis
Właśnie czytam "Trylogię winnych", autorka Mercedes Ron, tom 1 Moja wina, zapowiada się ciekawa, luźna lektura, prosto napisana, bez zbędnych upiększeń i opisów, cały czas coś się dzieje, ale...
No właśnie, doczekaliśmy się popieprzonych czasów, ljest sytuacja gdzie pada gniewne zdanie:
- Ty chuju!
Oczywiście lektorka czyta:
- Ty ch
Postanowiłem sprawdzić ebooka i niestety, tutaj również jest:
- Ty ch...
Nieco później jest akcja, ktoś strzela w stronę auta i jest okrzyk jednego z pasażerów:
- co za sku!
wiadomo co miało być, ale jak to brzmi! Nawet jak się czyta i widzi wykropkowaną dalszą część słowa.
No jakaś masakra.
Dawniej było więcej tematów tabu, jakoś mniej było słychać wulgaryzmów, a jednak w książkach nie było takich dziwactw, teraz wulgaryzmy to dzień powszedni, nie powiem, żeby mi się to podobało, ale tak jest i tego nie zmienimy, a tego typu zmiany w tekstach książek nic nie zmienią, jedynie powodują, że opisywana sytuacja staje się mniej rzeczywista, brak jej realizmu, przecież to typowe zachowania i niekoniecznie musi pokazywać autora słów w złym świetle, sami niejednokrotnie zapewne w nerwach sięgamy opo takie epitety, ja na pewno.
Po prostu M A S A K R A
#1237 Numernabis
chuj, skurwysyn to są wulgaryzmy które należy ocenzurować i wykropkować, ale skurwiel już nie, a takie zdanie pada w książce:
- Chciałem zabić tego skurwiela i nie jest wykropkowane i lektorka czyta je w całości.
Posrane to i to dokumentnie.
#1238 Numernabis
No i trylogia zakończona i jak się świetnie zaczęła tak można powiedzeć śmiało, że cała książka jest świetna, akcja szybko się rozwija, nie ma przestojów i przydługich westchnień.
A teraz wziąłem się za "Awanturę o Basię", nigdy tego nie czytałem, a już dawno mi po głowie chodziła.
#1239 Kat
A ja zassałam właśnie ponad 100 e-booków z uniwersum "Star wars", część przeczytałam dawno, dawno temu, a teraz postanowiłam wrócić do SW.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1240 Numernabis
wolę audiobooki, nie ma ich wprawdzie 100, jeszcze nie :), ale jednak wolę audio