Co teraz czytacie?
Wróć do Literatura#1201 Kat
Kończę "trylogię husycką", ale nie jest to pierwsze moje spotkanie z tym cyklem, po prostu uwielbiam Reinmara i spółkę, poza tym zamierzam zabrać się za "psy pana", które to są dość mocno porównywane do wyżej wymienionego tytułu, obawiam się jednak, że Sapka nikt nie pobije i reklama jest trochę na wyrost.
I co do "Achai", o ile pierwszy tom mi się podobał, drugi nawet też, to trzeci traci i to mocno, ale wiadomo, co kto lubi, mam wrażenie, że ten ostatni tom jest jakby na siłę ciągnięty.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1202 misiek
To pewnie lubisz
Sparxa?
-- (Numernabis):
Właśnie skończyłem świetną romantyczną opowiastkę "Powiedz mi to jeszcze raz", półtorej godziny, superprodukcja, ale świetna pozycja i dająca wiele do myślenia, nie jest to zwykłe romansidło, to książka o uczuciach, o prawdziwej miłości.
--
#1203 misiek
A to, że świetna pozycja, ale ja to tam raczej lubię rzeczy, za którymi inni nie przepadają.
-- (Zuzler):
"Zbrodnia i kara" - a csso!
--
#1204 Numernabis
Miśku, a co ma Sparx z tym wspólnego?
#1205 daszekmdn
Ostatnio odświeżyłem sobie Sygnał czasu.
Za mną też:
Max Czornyj - Inkarnator
A teraz czytam:
Anna Golus - Superniania kontra trzyletni Antoś
Ciekawa pozycja, opisująca media w obec nieletnich i inne poboczne sprawy.
#1206 misiek
No pisze w podobnych klimatach.
-- (Numernabis):
Miśku, a co ma Sparx z tym wspólnego?
--
#1207 Numernabis
Aaaa, nie, ja za romansami nie przepadam, czasami żeby się odchamić to sobie wrzucę jakąś taką pozycję.
#1208 Kat
Zaczęłam "psy pana" Świątkowskiego i nie jest źle jak na razie, ale do trylogii husyckiej to trochę jednak tej książce brakuje.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1209 Numernabis
Zaciekawiłaś mnie, właśnie sobie pobrałem i wrzucę na odtwarzacz i jak skończę Drogę szamana to się za to wezmę.
A czy trylogię Husycką słuchałaś w wersji Superprodukcja?
#1210 Kat
Pewnie, że jako super produkcję.
-- (Numernabis):
Zaciekawiłaś mnie, właśnie sobie pobrałem i wrzucę na odtwarzacz i jak skończę Drogę szamana to się za to wezmę.
A czy trylogię Husycką słuchałaś w wersji Superprodukcja?
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1211 matius
Ja obecnie mam na tapecie serie: "Dary anioła" Casandra Cler. Chyba dobrze napisałem. xd
#1212 biedrona333
oo Claire Casandra ja też czytałam jej dar anioła, ale chyba muszę sobie je odświerzyć
#1213 Snajper22
Doszła mi jeszcze książka w wersji audio pt. "Legion Nieśmiertelnych, Świat Stali".
Książka autorstwa B.V. Larsona, czytana przez Siemianowskiego.
Cormac McCarthy, "Droga"
#1214 Kat
Też czytałam, po ''"darach anioła" jest też ciekawy cykl pt. "Mroczne intrygi", choć nie jestem pewna czy aby wszystkie części są dostępne w Polsce, albo inaczej, czy wszystkie są napisane.
(biedrona333):
oo Claire Casandra ja też czytałam jej dar anioła, ale chyba muszę sobie je odświerzyć
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1215 Postukujacy
Teraz też to czytam. Lektura jak prywatny blog faktycznie, ale te miejscówki to będzie numer popisowy odkąd się dowiedziałem. ;) Dzięki za namiar :)
-- (Zuzler):
Czytam aktualnie "Opóźnienie może ulec zmianie" Marcina Antosza.
Autor, który sam jest maszynistą, opowiada przystępnie dla szarego ludzika i po prostu ciekawie o pracy na kolei, typowym dniu pracy maszynisty i pociągu. I nie szczędzi kolejowych ciekawostek, od spraw w zasadzie w miarę oczywistych, jak np, że jeśli dostaniemy miejscówkę z numerkiem 5 lub 6, będziemy mieć miejsce przy oknie, aż po takie, których przeciętny człowiek wiedzieć raczej nie ma skąd, np. że w tym zawodzie kwestią czasu jest to, że dojdzie do jakiegoś wypadku.
Generalnie polecam. Gdyby nie to, że autor trochę za często wyraża swoje prywatne poglądy, nie miałabym nic książce do zarzucenia. :)
--
#1216 matius
O czasach wcześniejszych jest cykl: "Diabelskie maszyny". A Dary anioła z trylogi się rozrosły do sześciu części.
#1217 MarOlk
"The Fox" Fredericka Forsytha. Mam wrażenie, że z wiekiem coraz bardziej chałturzy. Nie ma to startu do "Dnia szakala" "Psów wojny" czy "Czwartego protokołu".
#1218 matius
Tu znalazłem proponowaną kolejność czytania świata o nocnych łowcach:
PROPONOWANA KOLEJNOŚĆ:
1. Dary Anioła
Miasto Kości
Miasto Popiołów
Miasto Szkła
2. Diabelskie Maszyny
Mechaniczny Anioł
Mechaniczny Książę
Mechaniczna Księżniczka
3. Dary Anioła
Miasto Upadłych Aniołów
Miasto Zagubionych Dusz
Miasto Niebiańskiego Ognia
4. Kroniki Bane’a (+)
5. Opowieści z Akademii Nocnych Łowców (uznawane za nieobowiązkowe, zawierają jednak wydarzenia składające się na późniejszy wątek w Mrocznych Intrygach)
6. Mroczne Intrygi
Pani Noc
Władca Cieni
Królowa Mroku i Powietrza
7. Cienie Nocnego Targu (+)
8. The Last Hours – brak informacji na temat polskiej premiery
Chain of Gold
Chain of Iron ( marzec 2021)
Chain of Thorns ( marzec 2022)
9. Najstarsze Klątwy
Czerwone Zwoje Magii
Zaginiona Księga Bieli
The Black Volume of the Dead* (2021, brak informacji na temat polskiej premiery)
10. The Wicked Powers
Brak informacji na temat premiery, prawdopodobnie nastąpi ona około 2022 roku.
Będzie to ostatnia trylogia, zwieńczająca Kroniki Nocnych Łowców Cassandry Clare.
*Akcja The Black Volume of the Dead miała pierwotnie rozgrywać się pomiędzy trylogiami Mroczne Intrygi i The Wicked Powers, będzie jednak miała miejsce podczas trwania tej drugiej.
11. The Shadowhunter’s Codex (dodatek, brak polskiej wersji) (+)
(+) – pozycja nieobowiązkowa
-- (Kat):
Też czytałam, po ''"darach anioła" jest też ciekawy cykl pt. "Mroczne intrygi", choć nie jestem pewna czy aby wszystkie części są dostępne w Polsce, albo inaczej, czy wszystkie są napisane.
(biedrona333):
--
--
#1219 Kat
Oooo, sporo tego, choć o "Diabelskich maszynach" to wiedziałam, że są, ale o pozostałych - niekoniecznie, chociaż nie wykluczam, że gdzieś, kiedyś zajrzę.
-- (matius):
Tu znalazłem proponowaną kolejność czytania świata o nocnych łowcach:
PROPONOWANA KOLEJNOŚĆ:
1. Dary Anioła
Miasto Kości
Miasto Popiołów
Miasto Szkła
2. Diabelskie Maszyny
Mechaniczny Anioł
Mechaniczny Książę
Mechaniczna Księżniczka
3. Dary Anioła
Miasto Upadłych Aniołów
Miasto Zagubionych Dusz
Miasto Niebiańskiego Ognia
4. Kroniki Bane’a (+)
5. Opowieści z Akademii Nocnych Łowców (uznawane za nieobowiązkowe, zawierają jednak wydarzenia składające się na późniejszy wątek w Mrocznych Intrygach)
6. Mroczne Intrygi
Pani Noc
Władca Cieni
Królowa Mroku i Powietrza
7. Cienie Nocnego Targu (+)
8. The Last Hours – brak informacji na temat polskiej premiery
Chain of Gold
Chain of Iron ( marzec 2021)
Chain of Thorns ( marzec 2022)
9. Najstarsze Klątwy
Czerwone Zwoje Magii
Zaginiona Księga Bieli
The Black Volume of the Dead* (2021, brak informacji na temat polskiej premiery)
10. The Wicked Powers
Brak informacji na temat premiery, prawdopodobnie nastąpi ona około 2022 roku.
Będzie to ostatnia trylogia, zwieńczająca Kroniki Nocnych Łowców Cassandry Clare.
*Akcja The Black Volume of the Dead miała pierwotnie rozgrywać się pomiędzy trylogiami Mroczne Intrygi i The Wicked Powers, będzie jednak miała miejsce podczas trwania tej drugiej.
11. The Shadowhunter’s Codex (dodatek, brak polskiej wersji) (+)
(+) – pozycja nieobowiązkowa
-- (Kat):
(biedrona333):
--
--
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1220 balteam
Czytam teraz Galaktogon, no w pewnym sensie bardzo podobne do szamana. Tylko tyle, że inne miejsce, ale dalej ktoś tam chce wpływać na grę.
Nie wiem czy jakoś mocno to polecam, jak ktoś chce czytać dla samej gry, bo lubi, to czemu nie.