Co teraz czytacie?
Wróć do Literatura#1121 EugeniuszPompiusz
otwarte w czytniku, jeszcze dobrze nie zaczęte, i nie wiem kiedy zostanie skonczone.:
"Dlaczego socjalizm?" - Albert Einstein
w ramach płodozmianu dwie zakładki dalej, bo gdzieś pomiędzy jest manual od najnowszego Jawsa.:
"Dwie drogi" - Paweł Jasienica, tu na mniej niż 30 procentach.
w ostatniej, nowo dodanej zakładce, z myślą "może podejdę, jest
"Podróż ludzi księgi" - Olgi Tokarczuk.
Myślę, że do końca lipca się wyrobię.
#1122 biedrona333
pierwsza część z cyklu kobiety z ulicy grockiej autorstwa Lucyny Olejnicz książka nosi tytół "apteka pod złotym mozdzierzem - obca" akcja rozgrywa się w 1831 roku po opis książki jak i pozostałych odsyłam do strony lubimyczytać.pl
#1123 Snajper22
Aktualnie słucham dwuch książek Mroza, są to "Kontratyp" i "Widmo Brokenu".
W tej drugiej jest fajny cross over, podoba mnie się takie coś.
Pozdrawiam. :)
Cormac McCarthy, "Droga"
#1124 matius
Ja obecnie czytam pierwszą część serii "Żniwa śmierci". Ludzie pokonali śmierć, a władzę nad światem powierzyli sztucznej inteligencji. Nie dali jej jednak jednej rzeczy. Możliwości zabijać ludzi. Kosiarze, zwani sędziami mają wybierać i zabijać ludzi, aby nie nastąpiło przeludnienie planety.
#1125 Numernabis
To nie cykl Kosiarze, ale cykl Żniwa śmierci.
#1126 matius
Poprawiłem.
-- (Numernabis):
To nie cykl Kosiarze, ale cykl Żniwa śmierci.
--
#1127 Monia01
Świetny jest ten cykl, a teraz zostanie przetłumaczona kolejna część
🇺🇦 🇵🇱
#1128 Numernabis
Nie czytałem, ale z opisu wygląda ciekawie.
W udio zdaje się, że tylko są dwie części, no chyba, że się mylę, jeśli tak to byłbym wdzięczny za udostępnieni trzeciej części.
#1129 Zuzler
Ja też bym była za udostępnienie 3 części. :D
#1130 Monia01
A ona już wyszła? Bo było tak, że jakieś wydawnictwo wydało dwie, ale trzeciej już nie i teraz przejęło to wydawnictwo Uroboros chyba, które zamierza wydać wszystkie trzy części, w tym dwie w tym samym tłumaczeniu, a tą trzecią po raz pierwszy, wiadomo.
🇺🇦 🇵🇱
#1131 matius
Ja narazie czytam pierwszą i w ebooku. Nie wiem gdzie znaleźć audio. Jeśli takie istnieje.
#1132 Numernabis
Są dwie częściw audio i czyta Marcin Popczyński
#1133 matius
Czytam także już drógą część serii: :"Droga szamana". jest to książka o:
Barliona. Wirtualny świat pełen potworów, walk, przygód, tajemnic i graczy spragnionych tego, co w prawdziwym życiu niedostępne: elfów i magii, krasnoludów i gnomów, smoków i księżniczek oraz niezapomnianych konfrontacji.
Gracze Barliony pozostają online całymi miesiącami; zamknięci w podtrzymujących funkcje życiowe kapsułach, nie wracają do realu, ścigając się z innymi w levelowaniu postaci i zdobywaniu kolejnych osiągnięć. W Barlionie prawie wszystko jest dozwolone, a gracze nie odczuwają bólu i cierpienia. Tak działają filtry doznań: każdy cios, potknięcie, rana odbierane są przez graczy tak, jakby rozgrywały się na ekranie monitora: zupełnie bez bólu.
Ale od każdej zasady są wyjątki. Istnieje grupa graczy, dla których Barliona zamieniła się w piekło. To przestępcy, zesłani tam w ramach odbywania kary – ich filtry doznań są wyłączone. Odczuwają wszystko tak, jak w najprawdziwszym realu.
Główny bohater został skazany na osiem lat więzienia za nieumyślnie popełnione przestępstwo. W ramach kary osadzono go w jednej z barliońskich kopalni i przydzielono mu postać Szamana, jedną z najmniej popularnych klas. Ma wyzerowane statystyki. Nie zna reguł dotyczączych życia więźniów – ich świat w Barlionie wygląda zgoła inaczej niż świat wolnych graczy.
Czy uda mu się przetrwać? Czy poradzi sobie z panującymi w wirtualnych więzieniach złem i przemocą?
#1134 skrzypenka
Ktoś ma goodreads? Można się tam śledzić i patrzeć kto co czyta, co przeczytał i co chce przeczytać.
#1135 Zuzler
7 części "Viriona" za mną. Ojj, będę czekać z tęsknotą na ciąg dalszy, a w międzyczasie chyba sobie odświeżę "Achaję"
#1136 Numernabis
A co z Achają i Pomnik cesarzowej Achai? To należy do tego samego cyklu.
Napisane wcześniej, ale dobrze właśnie najpierw pczeczytać cykl Viriona, bo chronologicznie to dzieje się przed Achają. Achaja i Pomnik Cesarzowej Achai są równie dobre jak Virion.
#1137 Numernabis
Ja skończyłem trzecią część cyklu z Dorą Wilk Anety Jadowskiej pt. Cykl Szamański", mała odskocznia i czytam "Misterium", autorem jest Dean Koontz.
Z opisu wygląda, że może to być nieco podobne do książki pt. Opiekunowie, tego samego autora.
#1138 skrzypenka
wiriona czytałam tylko jedną i czytam pierwszą część Achai. Czytam jeszcze Olgi Tokarczuk "Empuzjon".
-- (Zuzler):
7 części "Viriona" za mną. Ojj, będę czekać z tęsknotą na ciąg dalszy, a w międzyczasie chyba sobie odświeżę "Achaię"
--
#1139 Numernabis
Nie doczytałem do końca postu Zuzler.
Wspomniałaś o Achai, ale czy Pomnik cesarzowej Achai też czytałaś? Jeśli nie to polecam
#1140 zywek
Mi się zdaje, zę ta cała Ahaja to jest przed Virionem, nie odwrotnie.