EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1121 EugeniuszPompiusz

otwarte w czytniku, jeszcze dobrze nie zaczęte, i nie wiem kiedy zostanie skonczone.:

"Dlaczego socjalizm?" - Albert Einstein
w ramach płodozmianu dwie zakładki dalej, bo gdzieś pomiędzy jest manual od najnowszego Jawsa.:
"Dwie drogi" - Paweł Jasienica, tu na mniej niż 30 procentach.
w ostatniej, nowo dodanej zakładce, z myślą "może podejdę, jest
"Podróż ludzi księgi" - Olgi Tokarczuk.
Myślę, że do końca lipca się wyrobię.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2023-07-04 16:24

#1122 biedrona333

pierwsza część z cyklu kobiety z ulicy grockiej autorstwa Lucyny Olejnicz książka nosi tytół "apteka pod złotym mozdzierzem - obca" akcja rozgrywa się w 1831 roku po opis książki jak i pozostałych odsyłam do strony lubimyczytać.pl

2023-07-05 22:18

#1123 Snajper22

Aktualnie słucham dwuch książek Mroza, są to "Kontratyp" i "Widmo Brokenu".
W tej drugiej jest fajny cross over, podoba mnie się takie coś.
Pozdrawiam. :)

"Czy ty jesteś bardzo odważny? - Średnio. - A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu? - (...) Wstałem dziś rano."
Cormac McCarthy, "Droga"
2023-07-06 20:21

#1124 matius

Ja obecnie czytam pierwszą część serii "Żniwa śmierci". Ludzie pokonali śmierć, a władzę nad światem powierzyli sztucznej inteligencji. Nie dali jej jednak jednej rzeczy. Możliwości zabijać ludzi. Kosiarze, zwani sędziami mają wybierać i zabijać ludzi, aby nie nastąpiło przeludnienie planety.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
Edytowano 2023-07-07 12:53

#1125 Numernabis

To nie cykl Kosiarze, ale cykl Żniwa śmierci.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-07-07 15:15

#1126 matius

Poprawiłem.
-- (Numernabis):
To nie cykl Kosiarze, ale cykl Żniwa śmierci.

--

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-07-07 16:05

#1127 Monia01

Świetny jest ten cykl, a teraz zostanie przetłumaczona kolejna część

🇺🇦 🇵🇱
2023-07-07 17:20

#1128 Numernabis

Nie czytałem, ale z opisu wygląda ciekawie.
W udio zdaje się, że tylko są dwie części, no chyba, że się mylę, jeśli tak to byłbym wdzięczny za udostępnieni trzeciej części.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-07-07 18:59

#1129 Zuzler

Ja też bym była za udostępnienie 3 części. :D

2023-07-07 20:43

#1130 Monia01

A ona już wyszła? Bo było tak, że jakieś wydawnictwo wydało dwie, ale trzeciej już nie i teraz przejęło to wydawnictwo Uroboros chyba, które zamierza wydać wszystkie trzy części, w tym dwie w tym samym tłumaczeniu, a tą trzecią po raz pierwszy, wiadomo.

🇺🇦 🇵🇱
2023-07-07 20:45

#1131 matius

Ja narazie czytam pierwszą i w ebooku. Nie wiem gdzie znaleźć audio. Jeśli takie istnieje.

2023-07-07 20:47

#1132 Numernabis

Są dwie częściw audio i czyta Marcin Popczyński

2023-07-08 00:13

#1133 matius

Czytam także już drógą część serii: :"Droga szamana". jest to książka o:
Barliona. Wirtualny świat pełen potworów, walk, przygód, tajemnic i graczy spragnionych tego, co w prawdziwym życiu niedostępne: elfów i magii, krasnoludów i gnomów, smoków i księżniczek oraz niezapomnianych konfrontacji.

Gracze Barliony pozostają online całymi miesiącami; zamknięci w podtrzymujących funkcje życiowe kapsułach, nie wracają do realu, ścigając się z innymi w levelowaniu postaci i zdobywaniu kolejnych osiągnięć. W Barlionie prawie wszystko jest dozwolone, a gracze nie odczuwają bólu i cierpienia. Tak działają filtry doznań: każdy cios, potknięcie, rana odbierane są przez graczy tak, jakby rozgrywały się na ekranie monitora: zupełnie bez bólu.

Ale od każdej zasady są wyjątki. Istnieje grupa graczy, dla których Barliona zamieniła się w piekło. To przestępcy, zesłani tam w ramach odbywania kary – ich filtry doznań są wyłączone. Odczuwają wszystko tak, jak w najprawdziwszym realu.

Główny bohater został skazany na osiem lat więzienia za nieumyślnie popełnione przestępstwo. W ramach kary osadzono go w jednej z barliońskich kopalni i przydzielono mu postać Szamana, jedną z najmniej popularnych klas. Ma wyzerowane statystyki. Nie zna reguł dotyczączych życia więźniów – ich świat w Barlionie wygląda zgoła inaczej niż świat wolnych graczy.

Czy uda mu się przetrwać? Czy poradzi sobie z panującymi w wirtualnych więzieniach złem i przemocą?

2023-07-09 15:31

#1134 skrzypenka

Ktoś ma goodreads? Można się tam śledzić i patrzeć kto co czyta, co przeczytał i co chce przeczytać.

Große Operndiva?
2023-07-09 17:29

#1135 Zuzler

7 części "Viriona" za mną. Ojj, będę czekać z tęsknotą na ciąg dalszy, a w międzyczasie chyba sobie odświeżę "Achaję"

Edytowano 2023-07-16 01:19

#1136 Numernabis

A co z Achają i Pomnik cesarzowej Achai? To należy do tego samego cyklu.
Napisane wcześniej, ale dobrze właśnie najpierw pczeczytać cykl Viriona, bo chronologicznie to dzieje się przed Achają. Achaja i Pomnik Cesarzowej Achai są równie dobre jak Virion.

2023-07-16 08:59

#1137 Numernabis

Ja skończyłem trzecią część cyklu z Dorą Wilk Anety Jadowskiej pt. Cykl Szamański", mała odskocznia i czytam "Misterium", autorem jest Dean Koontz.
Z opisu wygląda, że może to być nieco podobne do książki pt. Opiekunowie, tego samego autora.

2023-07-16 09:47

#1138 skrzypenka

wiriona czytałam tylko jedną i czytam pierwszą część Achai. Czytam jeszcze Olgi Tokarczuk "Empuzjon".

-- (Zuzler):
7 części "Viriona" za mną. Ojj, będę czekać z tęsknotą na ciąg dalszy, a w międzyczasie chyba sobie odświeżę "Achaię"

--

Große Operndiva?
2023-07-16 10:13

#1139 Numernabis

Nie doczytałem do końca postu Zuzler.
Wspomniałaś o Achai, ale czy Pomnik cesarzowej Achai też czytałaś? Jeśli nie to polecam

2023-07-16 10:34

#1140 zywek

Mi się zdaje, zę ta cała Ahaja to jest przed Virionem, nie odwrotnie.

2023-07-16 11:58