EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1101 Agata.d

No i nadal męczę Jochna Rebusa, już któryś z ostatnich tomów, oczywiście tych dostępnych, bo nie wszystkie są w ebookach o audiobookach już nie wspominając.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-05-31 22:20

#1102 matius

To przeczytałaś jedną trzecią serii. Bo części jest 15. Nie licząc "dłóg wdzięczności i "Pierwsza Spowiedniczka". A "reguły dziewiątek" nie czytaj. Możesz jeszcze przeczytać o Nicci, ale to dopiero po przeczytaniu całej serii bazowej. Nicci pojawia się od tomu szóstego.

(Agata.d):
A ja Czytam miecz prawdy. Jestem już na piątym tomie i ogólnie książka bardzo fajna, ale strasznie tam dużo dram związanych z miłością, czego nie cierpię, zwłaszcza w książkach fantasy, ale no cóż widocznie nie da się do końca obyć bez tego.

--

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-05-31 22:33

#1103 daszekmdn

A ja ostatnio w sumie od razu po premierze w jedną noc przeczytałem 17 tom Fnin.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2023-05-31 23:00

#1104 Zuzler

A ja sobie czytam... "Lalkę". A co. :)

2023-05-31 23:08

#1105 Monia01

Prześladowała mnie na maturze i pisemnej, i ustnej, więc też może kiedyś w końcu wypadałoby przeczytać :D

🇺🇦 🇵🇱
2023-05-31 23:10

#1106 Agata.d

Ja lalkę bardzo lubię. Pierwszą spowiedniczkę i dług wdzięczności mam przeczytane. Od tego zaczęłam.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-06-01 01:04

#1107 Monte

Jak dla mnie to w "Lalce" jedną z nieciekawych rzeczy było to, że ta bohaterka, w której zakochał się Wokulski miała na imię niestety... Izabela i że była taką wredną oszóstką i jędzą.

Give me a sign.
2023-06-01 10:55

#1108 skrzypenka

Wzięłam się za "Achaję", ale wolno czytam i nie to, że nie jest ciekawa, tylko jakoś przez brak czasu.

Große Operndiva?
2023-06-01 14:25

#1109 Numernabis

No i dobrze, jest długa, ale i tak zbyt szybko się kończy i pozostaje niedosyt.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-06-01 15:32

#1110 EugeniuszPompiusz

kiedy wracasz do codziennej rzeczywistości pociągiem, przez parę godzin to wiele rzeczy może zwyczajnie nie pójśc dobrze.: i tak oto z wiadomego zbioru ponad 50 tysięcy książek wpadło na taśmę.:
"ABC Systemu Windows XP"
i dla odmiany "Głód" - Knut Hamsun

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2023-06-02 19:01

#1111 Zuzler

A to drugie to co to to to i po co Ci to?

2023-06-02 19:03

#1112 Zuza

Oo, nie znam. Polecił byś komuś? Czy nie?
-- (Numernabis):
No to dość zbieżnie, bo ja właśnie jestem w 1/3 szóstego tomu Hexalogi o Dorze Wilk.

--

Boże, błogosław obsługę
klienta.
2023-06-02 22:17

#1113 Numernabis

Jasne, kryminał, przygoda, fantasy i komedia w jednym.
Świetnie napisane, łatwym językiem, trzyma w napięciu, ale i potrafi rozbawić.
Sama główna bohaterka oczywiście jest pozytywnym bohaterem, nietuzinkowym.
W książce występują ludzie, wampiry, wilkołaki, diabły, anioły, czarty, elfy i wiele innych magicznych.
Są dwa równoległe światy, ludzki i magiczny, główni bohaterzy przemieszczają się pomiędzy tymi świaami.
Moim skromnym zdaniem świetna interpretacja lektorki Joanny Osyda

-- (Zuza):
Oo, nie znam. Polecił byś komuś? Czy nie?
-- (Numernabis):
No to dość zbieżnie, bo ja właśnie jestem w 1/3 szóstego tomu Hexalogi o Dorze Wilk.

--

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edytowano 2023-06-03 01:53

#1114 EugeniuszPompiusz

Głód Hamsuna, dla mnie to klasyka powieści psychologicznej zaraz po "zbrodni i karze". - wracam z radością, choć, czyta się to dalece od radości.
po prostu świetne

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2023-06-03 03:55

#1115 lwica

Kończę drugi tom cyklu Dożywocie Marty Kisiel. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2023-06-04 18:45

#1116 skrzypenka

tam chyba jeszcze kolejne części są, no nie?

-- (Numernabis):
No i dobrze, jest długa, ale i tak zbyt szybko się kończy i pozostaje niedosyt.

--

Große Operndiva?
2023-06-04 21:22

#1117 Numernabis

Tak, po cyklu Achaja jest kolejny cykl Pomnik Cesarzowej Achai.
No i Virion, dwa cykle. W sumie napisane najpóźniej, ale czasowo akcja dzieje się przed Achają.
Jak dla mnie wszystkie są świetne i łyknąłem już wszystkie i wciąż mi mało.
O Virionie ma być kolejna część no i zapowiada jeszcze jeden, ponoć ostatni cykl, ale nie ma jestszcze tytułu, bo sam nie wie jak go nazwać.

2023-06-04 21:44

#1118 skrzypenka

Wiriona tylko jeden tom przeczytałam i to całkiem dawno. Drugi gdzieśmi czeka w kolejce.
:)

-- (Numernabis):
Tak, po cyklu Achaja jest kolejny cykl Pomnik Cesarzowej Achai.
No i Virion, dwa cykle. W sumie napisane najpóźniej, ale czasowo akcja dzieje się przed Achają.
Jak dla mnie wszystkie są świetne i łyknąłem już wszystkie i wciąż mi mało.
O Virionie ma być kolejna część no i zapowiada jeszcze jeden, ponoć ostatni cykl, ale nie ma jestszcze tytułu, bo sam nie wie jak go nazwać.

--

Große Operndiva?
2023-06-05 08:28

#1119 Bartek1

A ja kończę czytać Balladę dla Anny Marii.

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.
2023-06-09 19:26

#1120 Numernabis

Kończę właśnie świetną książkę:
Komandos. Moja służba w Navy Seal i strzały, które zabiły bin Ladena, (Robert O'Neill)

2023-06-12 18:57