EltenLink

Co teraz czytacie?

Wróć do Literatura

#1081 Numernabis

Ale kogo pytasz i o który tytuł?
-- (skrzypenka):
No i jak?
Podoba się? Też mam na liście czytelniczej.

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-03-26 08:50

#1082 daszekmdn

Przeczytałem też przed kilkoma godzinami wspominaną tu książkę "Kwiaty dla Algernona". Świetne.
Do tego w ostatnich tygodniach superprodukcję Rafała Molendy "Błękitna pustynia"

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2023-03-26 10:14

#1083 Agata.d

Jeśli o Ahaje chodzi zaczęłam kiedyś, ale dotarłam może do połowy pierwszego tomu i nie dałam rady. Za ciężkie to dla mnie. Za dużo wojskowego życia, znencania się i tak dalej. Nie wiem jakie są kolejne tomy, może fajniejsze, może kiedyś wróce do tego, ale nie wiem kiedy. Teraz czytam cykl o inspektorze Rebusie Rankina Iana. Dość ciekawe, choć trochę schematyczne niestety, ale do tego zdążyłam się już przyzwyczać w tego typu książkach. Tom pierwszy to supełki i krzyrzyki, tom drugi, który czytam aktualnie ma tytuł mętna woda. Strasznie mi wolno idzie to czytanie, mam nadzieję, że w święta trochę poczytam. Polecam ludziom, którzy lubią długie cykle, bo tych tomów jest całkiem sporo.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-04-04 12:02

#1084 Agata.d

No i równolegle z fantastyki Ambasador Graham Mcneil. To raczej chyba nie cykl jest, ale całkiem fajna książka.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-04-04 12:04

#1085 skrzypenka

Też czytam trzy książki jednocześnie.
Wszystko, co czytam, bądź czytałam, uzupełniam sobie w aplikacji goodreads.

-- (Agata.d):
Jeśli o Ahaje chodzi zaczęłam kiedyś, ale dotarłam może do połowy pierwszego tomu i nie dałam rady. Za ciężkie to dla mnie. Za dużo wojskowego życia, znencania się i tak dalej. Nie wiem jakie są kolejne tomy, może fajniejsze, może kiedyś wróce do tego, ale nie wiem kiedy. Teraz czytam cykl o inspektorze Rebusie Rankina Iana. Dość ciekawe, choć trochę schematyczne niestety, ale do tego zdążyłam się już przyzwyczać w tego typu książkach. Tom pierwszy to supełki i krzyrzyki, tom drugi, który czytam aktualnie ma tytuł mętna woda. Strasznie mi wolno idzie to czytanie, mam nadzieję, że w święta trochę poczytam. Polecam ludziom, którzy lubią długie cykle, bo tych tomów jest całkiem sporo.

--

Große Operndiva?
2023-04-04 13:11

#1086 Numernabis

No niestety, Ahaja jest cała okrutna.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-04-04 15:09

#1087 Agata.d

No to raczej zostanie na liście książek porzuconych.

2023-04-04 21:24

#1088 Numernabis

Kolejny przykład nielogicznego dla mnie wydawania audiobooków:
Cykl Świat Etheru to dwa tomy:
tom 1 to Zadra, wydany 03.10.2008
po ośmiu latach 29.09.2016 wydano drugi tom pod tytułem Czterdzieści i cztery,
ale Larix nagrał tylko tom 2
Do dzisiaj nie ma nagranego tomu 1.
Naprawdę nie rozumiem takiego postępowania.

Jeśli chodzi o to co aktualnie czytam to jest to ciąg dalszy cyklu Achai, aktualnie już trzeci tom Pomnika Cesarzowej Achai.

2023-04-08 19:56

#1089 Zuzler

"Maryla z Zielonego Wzgórza" za mną. Autorce udała się rzecz niesamowicie trudna - zachować klimat, a jednocześnie takie świeższe, nowocześniejsze ujęcie nałożyć, które zabiera to, co mi w "Ani" mocno zgrzyta. Nie miałam, czytając, wrażenia, że światopoglądy i rozumki postaci nie przyjmują do siebie istnienia prawdziwej patologii czy choćby cieni myśli, że para może robić coś innego niż podać sobie rękę na powitanie, a przecież osoby tak spostrzegawcze i wszysstkowiedzące jak pani Linde nie mogły tego nie znać. Tutaj te tematy też są pomijane niemal całkiem, ale w taki sposób, że nie wzbudza wątpliwości, czy bohaterowie wiedzą, po co są zasady typu "niezamężna kobieta nie powinna przebywać sama z obcym mężczyzną".
No i jeszcze to odczarowanie trochę, a trochę napisanie od nowa postaci Maryli - lubiem, bardzo lubiem. Mateusz trochę chyba gorzej wyszedł, przede wszystkim jednak trochę za bardzo był rozmowny. :D
Aha, zapomniałabym - tłumaczenie w stylu tradycyjnym, więc tu się z kolei zawiodłam. Bardziej przemawia do mnie "Anne z Zielonych Szczytów", gdzie imiona nie są tłumaczone.

Edytowano 2023-05-02 10:06

#1090 skrzypenka

Dałam się namówić i zaczęłam wczoraj, ale krótko czytałam, bo byłam już zmęczona. Od pierwszych stron jest już okrutnie.

-- (Numernabis):
Długo się zbierałem, ale w końcu przesłuchałem Ahaję Ziemiańskiego, rewelacja.
Teraz słucham drugą już część Powrót do przyszłości.

--

Große Operndiva?
2023-05-03 09:28

#1091 Agata.d

No i dlatego właśnie ja poległam na tej książce, nie poradziłam sobie z tym, za dużo tego okrucieństwa jak dla mnie.

2023-05-03 09:42

#1092 Numernabis

Ostatnio przesłuchałem
Expeditionary Force, tom 05, Godzina zero, świetna kontynuacja i jak zwykle pełna humoru, do tego nowoczesna technologia, kosmos, tunele czasoprzestrzenne i kosmici
Przesłuchałem również trzecią i ostatnią część Powrót do przyszłości, jakbym ponownie oglądał film, super.
A teraz czytam najnowszą część Jack Reacher - Bez planu B

2023-05-06 16:55

#1093 Julitka

Co mnie w życiu ominęło??? o.o
-- (Zuzler):
"Maryla z Zielonego Wzgórza" za mną. Autorce udała się rzecz niesamowicie trudna - zachować klimat, a jednocześnie takie świeższe, nowocześniejsze ujęcie nałożyć, które zabiera to, co mi w "Ani" mocno zgrzyta. Nie miałam, czytając, wrażenia, że światopoglądy i rozumki postaci nie przyjmują do siebie istnienia prawdziwej patologii czy choćby cieni myśli, że para może robić coś innego niż podać sobie rękę na powitanie, a przecież osoby tak spostrzegawcze i wszysstkowiedzące jak pani Linde nie mogły tego nie znać. Tutaj te tematy też są pomijane niemal całkiem, ale w taki sposób, że nie wzbudza wątpliwości, czy bohaterowie wiedzą, po co są zasady typu "niezamężna kobieta nie powinna przebywać sama z obcym mężczyzną".
No i jeszcze to odczarowanie trochę, a trochę napisanie od nowa postaci Maryli - lubiem, bardzo lubiem. Mateusz trochę chyba gorzej wyszedł, przede wszystkim jednak trochę za bardzo był rozmowny. :D
Aha, zapomniałabym - tłumaczenie w stylu tradycyjnym, więc tu się z kolei zawiodłam. Bardziej przemawia do mnie "Anne z Zielonych Szczytów", gdzie imiona nie są tłumaczone.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2023-05-06 18:02

#1094 MarOlk

"Babilon. Kryminalna historia kościoła" A. Nowak, S. Obirek.

2023-05-06 19:18

#1095 Zuzler

Nie no, to taka współczesna opowieść na temat, Julito. Polecam, jak można wywnioskować z powyższego wpisu.

2023-05-07 01:51

#1096 Agata.d

Ja dalej męczę cykl z Johnem Rebusem. Nie mam wszystkich tomów, ale nie trzeba na szczęście tego czytać w całości, bo powiązania między tomami są dość luźne i mam cichutką nadzieję, że w końcu gdzieś zrobią z brakujących tomów ebooki lub chociaż audiobooki. Równolegle zaczęłam kolejny długaśny cykl, tym razem z gatunku fantasy, Miecz prawdy. Odkurzyłam też cykl z Dominikiem Przeworskim Marka Stelara i przeczytałam jego drugą część, Krzywda. Więcej części chyba póki co nie ma, ale możliwe, że będzie jeszcze jedna, bo ten autor lubi pisać trylogie.

2023-05-07 08:05

#1097 Zuza

Ja jestem w trakcie czytania "Cud Miód Malina" Anety Jadowskiej.

Boże, błogosław obsługę
klienta.
2023-05-31 19:00

#1098 Numernabis

No to dość zbieżnie, bo ja właśnie jestem w 1/3 szóstego tomu Hexalogi o Dorze Wilk.

2023-05-31 19:43

#1099 matius

Ja czytam obecnie szóstą część o osobliwych dzieciach: "Plagi na diabelskim poletku".

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-05-31 22:10

#1100 Agata.d

A ja Czytam miecz prawdy. Jestem już na piątym tomie i ogólnie książka bardzo fajna, ale strasznie tam dużo dram związanych z miłością, czego nie cierpię, zwłaszcza w książkach fantasy, ale no cóż widocznie nie da się do końca obyć bez tego.

2023-05-31 22:19