Co teraz czytacie?
Wróć do Literatura#1081 Numernabis
Ale kogo pytasz i o który tytuł?
-- (skrzypenka):
No i jak?
Podoba się? Też mam na liście czytelniczej.
--
#1082 daszekmdn
Przeczytałem też przed kilkoma godzinami wspominaną tu książkę "Kwiaty dla Algernona". Świetne.
Do tego w ostatnich tygodniach superprodukcję Rafała Molendy "Błękitna pustynia"
#1083 Agata.d
Jeśli o Ahaje chodzi zaczęłam kiedyś, ale dotarłam może do połowy pierwszego tomu i nie dałam rady. Za ciężkie to dla mnie. Za dużo wojskowego życia, znencania się i tak dalej. Nie wiem jakie są kolejne tomy, może fajniejsze, może kiedyś wróce do tego, ale nie wiem kiedy. Teraz czytam cykl o inspektorze Rebusie Rankina Iana. Dość ciekawe, choć trochę schematyczne niestety, ale do tego zdążyłam się już przyzwyczać w tego typu książkach. Tom pierwszy to supełki i krzyrzyki, tom drugi, który czytam aktualnie ma tytuł mętna woda. Strasznie mi wolno idzie to czytanie, mam nadzieję, że w święta trochę poczytam. Polecam ludziom, którzy lubią długie cykle, bo tych tomów jest całkiem sporo.
#1084 Agata.d
No i równolegle z fantastyki Ambasador Graham Mcneil. To raczej chyba nie cykl jest, ale całkiem fajna książka.
#1085 skrzypenka
Też czytam trzy książki jednocześnie.
Wszystko, co czytam, bądź czytałam, uzupełniam sobie w aplikacji goodreads.
-- (Agata.d):
Jeśli o Ahaje chodzi zaczęłam kiedyś, ale dotarłam może do połowy pierwszego tomu i nie dałam rady. Za ciężkie to dla mnie. Za dużo wojskowego życia, znencania się i tak dalej. Nie wiem jakie są kolejne tomy, może fajniejsze, może kiedyś wróce do tego, ale nie wiem kiedy. Teraz czytam cykl o inspektorze Rebusie Rankina Iana. Dość ciekawe, choć trochę schematyczne niestety, ale do tego zdążyłam się już przyzwyczać w tego typu książkach. Tom pierwszy to supełki i krzyrzyki, tom drugi, który czytam aktualnie ma tytuł mętna woda. Strasznie mi wolno idzie to czytanie, mam nadzieję, że w święta trochę poczytam. Polecam ludziom, którzy lubią długie cykle, bo tych tomów jest całkiem sporo.
--
#1086 Numernabis
No niestety, Ahaja jest cała okrutna.
#1087 Agata.d
No to raczej zostanie na liście książek porzuconych.
#1088 Numernabis
Kolejny przykład nielogicznego dla mnie wydawania audiobooków:
Cykl Świat Etheru to dwa tomy:
tom 1 to Zadra, wydany 03.10.2008
po ośmiu latach 29.09.2016 wydano drugi tom pod tytułem Czterdzieści i cztery,
ale Larix nagrał tylko tom 2
Do dzisiaj nie ma nagranego tomu 1.
Naprawdę nie rozumiem takiego postępowania.
Jeśli chodzi o to co aktualnie czytam to jest to ciąg dalszy cyklu Achai, aktualnie już trzeci tom Pomnika Cesarzowej Achai.
#1089 Zuzler
"Maryla z Zielonego Wzgórza" za mną. Autorce udała się rzecz niesamowicie trudna - zachować klimat, a jednocześnie takie świeższe, nowocześniejsze ujęcie nałożyć, które zabiera to, co mi w "Ani" mocno zgrzyta. Nie miałam, czytając, wrażenia, że światopoglądy i rozumki postaci nie przyjmują do siebie istnienia prawdziwej patologii czy choćby cieni myśli, że para może robić coś innego niż podać sobie rękę na powitanie, a przecież osoby tak spostrzegawcze i wszysstkowiedzące jak pani Linde nie mogły tego nie znać. Tutaj te tematy też są pomijane niemal całkiem, ale w taki sposób, że nie wzbudza wątpliwości, czy bohaterowie wiedzą, po co są zasady typu "niezamężna kobieta nie powinna przebywać sama z obcym mężczyzną".
No i jeszcze to odczarowanie trochę, a trochę napisanie od nowa postaci Maryli - lubiem, bardzo lubiem. Mateusz trochę chyba gorzej wyszedł, przede wszystkim jednak trochę za bardzo był rozmowny. :D
Aha, zapomniałabym - tłumaczenie w stylu tradycyjnym, więc tu się z kolei zawiodłam. Bardziej przemawia do mnie "Anne z Zielonych Szczytów", gdzie imiona nie są tłumaczone.
#1090 skrzypenka
Dałam się namówić i zaczęłam wczoraj, ale krótko czytałam, bo byłam już zmęczona. Od pierwszych stron jest już okrutnie.
-- (Numernabis):
Długo się zbierałem, ale w końcu przesłuchałem Ahaję Ziemiańskiego, rewelacja.
Teraz słucham drugą już część Powrót do przyszłości.
--
#1091 Agata.d
No i dlatego właśnie ja poległam na tej książce, nie poradziłam sobie z tym, za dużo tego okrucieństwa jak dla mnie.
#1092 Numernabis
Ostatnio przesłuchałem
Expeditionary Force, tom 05, Godzina zero, świetna kontynuacja i jak zwykle pełna humoru, do tego nowoczesna technologia, kosmos, tunele czasoprzestrzenne i kosmici
Przesłuchałem również trzecią i ostatnią część Powrót do przyszłości, jakbym ponownie oglądał film, super.
A teraz czytam najnowszą część Jack Reacher - Bez planu B
#1093 Julitka
Co mnie w życiu ominęło??? o.o
-- (Zuzler):
"Maryla z Zielonego Wzgórza" za mną. Autorce udała się rzecz niesamowicie trudna - zachować klimat, a jednocześnie takie świeższe, nowocześniejsze ujęcie nałożyć, które zabiera to, co mi w "Ani" mocno zgrzyta. Nie miałam, czytając, wrażenia, że światopoglądy i rozumki postaci nie przyjmują do siebie istnienia prawdziwej patologii czy choćby cieni myśli, że para może robić coś innego niż podać sobie rękę na powitanie, a przecież osoby tak spostrzegawcze i wszysstkowiedzące jak pani Linde nie mogły tego nie znać. Tutaj te tematy też są pomijane niemal całkiem, ale w taki sposób, że nie wzbudza wątpliwości, czy bohaterowie wiedzą, po co są zasady typu "niezamężna kobieta nie powinna przebywać sama z obcym mężczyzną".
No i jeszcze to odczarowanie trochę, a trochę napisanie od nowa postaci Maryli - lubiem, bardzo lubiem. Mateusz trochę chyba gorzej wyszedł, przede wszystkim jednak trochę za bardzo był rozmowny. :D
Aha, zapomniałabym - tłumaczenie w stylu tradycyjnym, więc tu się z kolei zawiodłam. Bardziej przemawia do mnie "Anne z Zielonych Szczytów", gdzie imiona nie są tłumaczone.
--
#1094 MarOlk
"Babilon. Kryminalna historia kościoła" A. Nowak, S. Obirek.
#1095 Zuzler
Nie no, to taka współczesna opowieść na temat, Julito. Polecam, jak można wywnioskować z powyższego wpisu.
#1096 Agata.d
Ja dalej męczę cykl z Johnem Rebusem. Nie mam wszystkich tomów, ale nie trzeba na szczęście tego czytać w całości, bo powiązania między tomami są dość luźne i mam cichutką nadzieję, że w końcu gdzieś zrobią z brakujących tomów ebooki lub chociaż audiobooki. Równolegle zaczęłam kolejny długaśny cykl, tym razem z gatunku fantasy, Miecz prawdy. Odkurzyłam też cykl z Dominikiem Przeworskim Marka Stelara i przeczytałam jego drugą część, Krzywda. Więcej części chyba póki co nie ma, ale możliwe, że będzie jeszcze jedna, bo ten autor lubi pisać trylogie.
#1097 Zuza
Ja jestem w trakcie czytania "Cud Miód Malina" Anety Jadowskiej.
klienta.
#1098 Numernabis
No to dość zbieżnie, bo ja właśnie jestem w 1/3 szóstego tomu Hexalogi o Dorze Wilk.
#1099 matius
Ja czytam obecnie szóstą część o osobliwych dzieciach: "Plagi na diabelskim poletku".
#1100 Agata.d
A ja Czytam miecz prawdy. Jestem już na piątym tomie i ogólnie książka bardzo fajna, ale strasznie tam dużo dram związanych z miłością, czego nie cierpię, zwłaszcza w książkach fantasy, ale no cóż widocznie nie da się do końca obyć bez tego.