Anty piosenka.
Wróć do Muzyka#321 Monia01
Tak, tak, kiedyś to było, teraz to nie ma :D
🇺🇦 🇵🇱
#322 magmar
Jeśli chodzi oPiosenkę dziecięcą rzeczywiście kiedyś to było.
Dla nas pisali najwięksi.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#323 daszekmdn
Teraz wiele dzieci słucha mainstreamu.
#324 magmar
Kiedys też tak było, ale tamten mainstream był ekhem inny, trzeba było jednak mieć jakiś warsztat muzyczny, by wejść na estradzie.
Za moich czasów Mainstreamem byli tacy wykonawcy jak:
Celine DIon, Kasia Kowalska, Edyta Górniak, Natalia Kukulska, dawny Piasek jeszcze z Mafią,
nawet Kazik.
#325 misiek
I tu się kurde znowu zgodzę. Kiedyś nawet w mainstreamie trzeba było się postarać, a Kasi Kowalskiej i innych słucha się po dziś dzień mniej świadomie, lub bardziej, a taką Sarsę nie wiem czy jeszcze ktoś pamięta.
#326 Zuzler
Ja pamiętam. :D
#327 misiek
Super, ja jeszcze też.
#328 magmar
Cieszę się, że uchwyciłeś istotę rzeczy.
-- (misiek):
I tu się kurde znowu zgodzę. Kiedyś nawet w mainstreamie trzeba było się postarać, a Kasi Kowalskiej i innych słucha się po dziś dzień mniej świadomie, lub bardziej, a taką Sarsę nie wiem czy jeszcze ktoś pamięta.
--
#329 Zuzler
Ej, no ale tak poza wszystkim, ma na koncię i serio udane kawałki, które właśnie w jej wykonaniu wyszły elegancko.
#330 daszekmdn
Generalnie mainstream teraz jest kruchy, mam na myśli, że bardzo szybko przemija. Tracki które kiedyś puszczano do tej pory są odtwarzane i bardziej znane, a obecnie utwory z przed 3 lat znikają i nikt o nich nie pamięta.
#331 tomecki
Myślę, że trochę się mylisz. Zawsze większość twórczości idzie do odstrzału. Przecież te 30 lat temu również przez cały czas w radio musiano coś grać. Gdyby to zostało to utwory częściej powtarzałyby się nikż teraz, bo przecież cały czas dochodzi nowe. Nie obserwuję tego rynku prawie w ogóle, ale wydaje mi się, że sporo rzeczy, które kiedyś grano na okrągło teraz w ogóle się nie słyszy. Nie twierdzę, że w ogóle, ale jednak jest tego duuużo mniej.
#332 magmar
Ale tamtejsze głosy zapadały w pamięć.
Paradoksalnie ludzie teraz umieją śpiewać, tylko nie potrafią się przebić.
#333 tomecki
No właśnie pytanie czy faktycznie to tak było czy ludzie pamiętają różności z młodości niezależnie kiedy ona nie była. Pokolenie naszych rodziców dość często muzykę lat 80-tych uważa za kicz, chociaż dobry kicz, bo wspomnienia rodzi. Wcale się nie zdziwię gdy jakieś ludzie co teraz mają lat naście za kolejne naście będą te czasy i piosenki wspominać jako te lepsze. Raz, że idealizuje się przeszłość, a dwa, zostanie tylko to, co się oparło próbie czasu.
#334 magmar
Obiektywnie w latach 90 jeszcze te ludzie coś umiały, zobacz na WHitney Houston, Celinę, Mariah Carey, a z polskich wykonawców, Kowalska, Górniak, Steczkowska, Kazik, Kukulska Varius Manx,
#335 tomecki
No Kazik to normaalnie miszczu pięknego śpiewu.
#336 magmar
DObra, ale to było jakieś, nie powiedziałam, że jest to perła wokalna, ale teksty, nawet Muńkowi o coś chodziło, SKiba też potrafił parodiować.
#337 jamajka
A teraz ludziom nie chodzi w tekstach? TO, że o czym innym się mówi, to jest wina tego, że świat inaczej wygląda, a nie, że wszyscy mają w dupie. Znaczy owszem, niektórzy mają, ale kiedyś też miało parę osób, tylko ludziom się nostalgia włącza. Myślę, że sami umiecie to rozgraniczyc, zwłaszcza, żeparęosób tutaj wykształconych. Nie wierzę, że nie wiecie, że macie parę piosenek z młodości, które lubicie, choćwiecie, żę wcale nie są mega dobre. ja krótko żyję, ajużwam mogę powiedzieć, że uwielbiam niektóre kawałki z przed 15 lat, które naprawdę są straszne. Uwielbia mteż takie, które sądobre, i byłyby nadal. Zawsze, jak wchodziło coś nowego, to było uznawane za głupotę. Czy w mainstreamie nie ma teraz głosów, które zapadnąwpamięć? Owszem, są. Tych, co wtedy zapadały w pamięć jest trochę, fakt, ale teraz też ich będzie parę na krzyż. Przecież o to chodzi w wyjątkowości artysty, że jest ich mało, nie?
Oczywiście, zgadzam się z tym, że teraz dużo można w studiu poprawiać, a kiedyś tak nie było. Kiedyś trzeba było mieć talent i się nauczyć, żeby zaśpiewać lub zagrać. Z kolei kiedyś to wszystko było droższe, więc i pieniądze trzeba było zdobyć na to. Nie wierzę, żeby nie wykluczało to ludzi piekielnie zdolnych, tylko poprostu bez hajsu. Teraz jest teżtrudno się przebić, bo tego jest bardzo dużo. Kiedyś też było mnóstwo kawałków słabych, których jużteraz nie grają.
Można w sumie spojrzeć kiedyś na ten dzisiejszy mainstream i wymienićparę osób, które jednak są dobre, ja chętnie takich pokażę i poszukam komuś, poargumentuję nawet. TYlko nie w tym wątku może.
A, no i Kasi Kowalskiej jakoś nie słucham. :d I to wcale nie dlatego, że była dawniej czy mniej dawno, tylkodlatego, że, po prostu, niesłucham.
Wracając do tematu wątku, co podobno jest o piosenkach, których nie lubimy, tego nie lubię. Jakieśtakie nudne.
https://www.youtube.com/watch?v=pok8H_KF1FA
#338 magmar
Starałam się to oddzielić
I pokazać przykłady wysokiej próby.
#339 misiek
Ciekawe, poznałem kilka osób stosunkowo młodych, które słuchają głównie muzyki lat 80/ 90, a z nowości jeśli już to jakieś poszczegulne kawałki.
#340 DJGraco
Ja sam np mało słucham dzisiejszego mainstreamu. U mnie to króluje głównie muzyka klubowa z przed 10 lat, nowsze teżsię oczywiście zdarzają, stary pop synthwavy z lat 80 też czasami poslucham