Samodzielnościowe forum mieszane

Przechodzenie przez światła a niewidomi

Założony przez lukasz1993258 96 wpisów ostatni wpis 3 lata temu Strona 4 z 5

Transkrypcja

Ale tam nagrałem się, że to już pokazywałem, ale tam zaznaczyłem, bodajże, jeśli dobrze pamiętam, że dla tych, co nie pamiętają, bo nie słuchali wcześniej. Ja już to wiem, że pokazywałem, tak. Tylko dla przypomnienia. Tak jak powiedziałam, bo dzisiaj jak chodzę, to mi to zmyliło, bo nie było właśnie tego pierwszego dźwięku. I po prostu chciałem dla przypomnienia, dla ułatwienia i tego, co chciałem powiedzieć, pokazywałem jeszcze raz. Wiem, jak najbardziej pokazywałem. Czyli to mówię, dla przypomnienia i dla ułatwienia mi opowodzenia dzisiejszej sytuacji. Pozdrawiam. Napisy by Anna Śmiałek

Pozdrawiam

Transkrypcja

Nie no, spoko, tylko po prostu wiesz, tak delikatnie przypomniałem, że po prostu to już było wrzucane w tym wątku, no. A co do mnie, no to ja jeszcze tutaj, poza tymi światłami, o których mówiłem, żadnych innych niestety nie znalazłem udźwiękowionych świateł, ale być może kto wie, bo wszystko jest przede mną, także no, zobaczymy jak to będzie wyglądać. Na dniach.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Witam serdecznie. Ja też się tutaj wypowiem, jeśli chodzi o światła. Jak ja wychyłem w szkole w Bydgoszczy, to nasza szkoła znajdowała się na Krasińskiego. Tam było skrzyżowanie ogólnie z ulicami 3 Maja, Makwarta i Staszica. I na tym właśnie skrzyżowaniu były światła i zazwyczaj w nocy nie były aż tak wyłączane. Tam było słychać, że ten dźwięk jest jakby takie kołatki. A jeśli chodzi o krótkie światła. Na przykład jak szło się tam z dworca, wychodziło się na przykład kolejowego w Bydgoszczy właśnie. Bo u mnie nie ma świateł, bo ja mieszkam w małej miejscowości. No to tam było takie przejście, że... Przez ulicę Dwarcową oczywiście. No i tam... Było takie przejście, że... Było takie przejście, że... Było takie przejście, że to światło... Krótko po prostu ten dźwięk, że był wolny, wolny, potem pyk, pyk, pyk przyspieszył. No, a... Powiem tak. Jeśli chodzi o wyłączanie dźwięku w sygnalizacjach w nocy, może niektórym ludziom to może przeszkadzało, to dlatego wyłączają. Na czas... Czyli godzinę wcześniej, czyli dwudziesta pierwsza. Dlatego właśnie jest tak robione. Nic się na to nie poradzi i taka... Takie są zarządzania przez urząd miasta w danych miastach. Czy nie wiem, jak tam jest... No nie wiem. Jak widać, że w Białymstoku tak było, no to... Ludziom może na przykład w nocy to przeszkadzało. A tutaj... Ciężko mi to powiedzieć, bo ja w Białymstoku nigdy nie byłem, to nie będę się wypowiadał. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transkrypcja

Witam serdecznie. Ja też jestem zwolennikiem, żeby w nocy nie było dźwięku, ale nie, żeby nie włączali o siódmej, dopiero tylko o szóstej włączali i włączali nie o dwudziestej pierwszej, tylko o dwudziestej drugiej. W tych, od szóstej do dwudziestej drugiej, moim zdaniem, powinien być dźwięk, a nie od siódmej do dwudziestej pierwszej. Dwudziestej pierwszej to jeszcze raz sporo ludzi chodzi, tak naprawdę, i powiem szczerze, że zdarzyć się to tylko u mnie może, że osoba niewidoma, która nie widzi światła, nie widzi światła, może właśnie jeszcze po tej dziewiątej godzinie, do dwudziestej drugiej, jak najbardziej, proszę bardzo, niech wyłączają światło i do szóstej rano, to ja tutaj, to dla mnie już byłoby normalne, bo w tych godzinach jest tak naprawdę cisza nocna. No to pytanie brzmi, to dlaczego na Sienkiewicza, przy, ze skrzyżowaniem przy ulicy z Ryską? Włączają pół godziny, przepraszam, półtorej godziny wcześniej niż na pozostałych przejściach, a wyłączają pół godziny później. No to niech się trzymają konsekwentnie, te dla niej wybierają sobie dowolne przejścia. Moim zdaniem, gdzie jest dźwięk sygnalizacji świetlnej, powinien być dźwięk włączony o szóstej, a wyłączany o dwudziestej drugiej. To jest moja opinia. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transkrypcja

Bratczyku, jeśli chodzi o wyłączanie świata, czy włączanie tego o określonych godzinach, tym zajmuje się regionalna, generalna, cała ta... no drogami i tak dalej się tam zajmuje. No i oni ustalają co i jak, ale to jest, nie wiem, ja tam się w to jakoś nie wgłębiałem. Kiedyś mi kolega może tam opowiadał jak to tam bardziej, on się bardziej interesuje komunikacją miejską, ale go nie ma tu na Altenie akurat obecnie. W ogóle nie ma tu konta. Ale... Też na przykład... A propos świateł to robiłem, też na przykład pani imię naszej orientacji poprosiła, żebym przetestował na przykład dane światła, na przykład na czteropasmowej drodze, czy je słychać, czy jest ok. No i powiedziałem, że no tam jak się stało na tej wysepce to tak średnio było słychać właśnie, bo więcej... samochody bardziej było słychać niż ten. No ale, co poradzić. Pozdrawiam.

Transkrypcja

A to klekotanie to chyba we Wrocławiu najczęściej swego czasu usłyszałem, jeżeli chodzi o światła, ale już do końca tego nie pamiętam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Klekotanie też bardzo często jest w Krakowie, a gdzieś tu, gdzieś tu, o parę postów wcześniej pokazywałem trzy rodzaje świateł w Krakowie, już teraz nie będę go gdzieś tam pokazywał jeszcze raz, to sobie możecie odsłuchać. Tam właśnie było klekotanie, piszczenie i takie ten, no i już takie inne, więc w Krakowie też jest klekotanie. Teraz jak będę w Krakowie, to muszę nagrać Światło Zielone, Światło Czerwone, bo jest coś takiego przy chociażby hali targowej, tylko jak teraz będę w Krakowie najprawdopodobniej pod koniec sierpnia, z początkiem września, to będę musiał iść i coś takiego też nagrać. Miejmy nadzieję, że nie będzie jakichś tam akcji z tą pandemią i w ogóle, że, bo teraz to wiadomo z tymi autobusami to też jest jak jest, ale miejmy nadzieję, że nie będzie jakichś tam akcji z tą pandemią i w ogóle, że, bo teraz to wiadomo z tymi autobusami to też jest jak jest, ale miejmy nadzieję, że jakoś to się ustawi, że będzie można tymi autobusami jechać, bo będę musiał 22 pod tą hali targową sobie przejechać.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transkrypcja

Zobaczmy, co się dzieje w Tarnowie. Zobaczmy, co się dzieje w Tarnowie.

Transkrypcja

No trochę się poczeka, gdyż niestety moje plany zostały trochę pokrzyżowane, żeby wcześniej jechać, no szkoda, szkoda, ale niestety pewne rzeczy muszą być załatwione szybciej, pewne później, no i niestety tak to niestety w życiu czasami bywa, że nie można wszystkiego mieć od razu.

Transkrypcja

No, jak to się mówi, co poradzić.

Transkrypcja

A propos świateł takich gadających, to u nas przy szkole było kiedyś tak, że zrobili na przejściach właśnie te świateła gadające, ale w nocy to przeszkadzało i zlikwidowali to i teraz od jakiegoś czasu są te dźwiękowe tylko, a na niektórych przejściach tylko te przejścia były stosowane. Czyli takich, które na przykład miały te wysepki, tylko żeby się nie pokrywały, bo no to tyle.

Transkrypcja

Jeżeli chodzi o światła gadające, to ja nigdy takich świateł nie widziałem. Swoją drogą, ciekawe jak to wyglądało. I jaki był syntezator mowy. Może w jakimś mieście gdzieś są światła mówione. Ciekawie. Bo ja się z tym nigdy nie spotkałem, ale nie ukrywam, chciałbym to sobie zobaczyć. A raczej chciałbym usłyszeć.

Transkrypcja

W Krakowie są właśnie przy hali targowej i chyba przy lądzie grzegórzeckim, czy coś takiego, już nie pamiętam, czy przy basztowej, nie pamiętam, ale wiem, że w dwóch miejscach w Krakowie na pewno takie światła są.

Transkrypcja

Ciekawe czy jest jakieś miasto w Polsce, w którym w ogóle nie ma świateł udźwiękowionych.

Transkrypcja

Może jakieś takie małe miasto, bo nawet takie ząbki mają być wyjątkowane z światła.

Transkrypcja

No w każdym razie ciekawi mnie to, nie ukrywam.

Transkrypcja

Te miasta, które znam, czyli Siemiatycze, Białystok, Bielsko-Podlaskie, Hajnówka, Suwałki, to wiem, że mają na pewno udźwiękowione światła. Nie pamiętam, czy w Augustowie mają udźwiękowione. Tego nie pamiętam. Natomiast są miejscowości, które wyglądają jak miasto, ale nie mają praw miejskich, czyli są wsią albo osadą. I na przykład wieś, to jest wieś, wieś Narew. Kiedyś była miastem. Obecnie jest wsią i nie ma tam żadnych przejść. W ogóle nie ma świateł. Nie to, że udźwiękowione, tylko w ogóle nie ma świateł. A tak się zasunęła ta Narew z powodu wsią proroków, ale tam nie ma. Tak samo, jeżeli chodzi o osadę Czeremcha. Też są przejścia, też są mniej więcej nazwy. Ulic też jest dworzec PKP i nawet już chyba wyremontowany. Tam też nie ma w ogóle świateł, ale jest to osada. W Siemiatyczach, mimo, że to jest miasto, ale jest tylko jedno, tylko jest w centrum miasta tylko jedno, czy tam dwa przejścia. Wchodzimy przy tym rondzie. Te skrzyżowanie mają światła. Pozostałe przejścia nie mają w ogóle świateł. Obecnie to jeszcze Boćki. To chyba też wieś. Nie jestem pewien. Boćki. Między Bielskim, Podlaskim, a Siemiatyczami. Wiem, że na pewno nie mają świateł, ale nie jestem pewien, czy to jest miasto, czy wieś. Zobaczę to, co nie jestem pewien. Chyba wzrost. W zabudowie nie ma jeszcze świateł. Jeśli się nie mylę. Ale na pewno są miasta, jak najbardziej właśnie. Bo w Białymstoku jak najbardziej jest bardzo dużo świateł. Są świateł w Białymstoku, są w Bielsku, Podlaskim, są w Hajnówce. Są w Siemiatyczach, tak jak mówiłem, tylko jedno pozostałe nie mają. Są w Siedlcach. A, w Łukowie chyba też. Nie wiem, czy to jest miasto, czy wieś. W Łukowie, bo też kilka razy tam byłem. Chyba nie jestem pewien, ale chyba też nie mam świateł. Może się mylić, bo to było już dawno. Gdzie to jeszcze? Mówię, w Nawie na pewno nie ma. Zabłudów mnie zdecydowało, ale chyba też nie ma. Zabłudów mnie zdecydowało, ale chyba też nie ma. Zobaczcie, gdzieś jeszcze. Na ten moment to chyba wszystko. Jak gdzieś się pomyliłem, to przepraszam. I proszę o sprostowanie. Ale tak, chyba jak na razie to tyle, co mi przyszło do głowy. Dziękuję. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transkrypcja

Nie no, bo tak się zastanawiałem, czy faktycznie jest jakieś miasto, w którym w ogóle nie ma udźwiękowionych jakichkolwiek świateł. No i po prostu tak się zastanawiałem. Tak jak mówię, tutaj w Tarnowie w jednym miejscu są udźwiękowione światła. Ale mnie cały czas zastanawiają te światła mówione. To mnie bardzo ciekawi i to mi naprawdę nie daje spokoju. Jak to w ogóle wygląda, jak to działa, jeżeli to gdzieś jest. No bo tak jak mówiłem, ja się z czymś takim nigdy jeszcze nie spotkałem. Naprawdę, będąc szczery, nigdy jeszcze z czymś takim się nie spotkałem. Nie, nie, nie, nie.

Transkrypcja

I tam mówi światło czerwone, światło czerwone i tak piszczy, że światło czerwone, a potem już jest światło zielone po prostu i wtedy wiadomo, że tam jeszcze piszczy światło zielone. Światło czerwone, nie wiem czy było światło czerwone, proszę czekać, czy coś takiego, ale nie, chyba nie, chyba było światło czerwone. Będę na Grzegórzeckim, to nagnam, jeżeli oczywiście dalej to jest, bo byłem tam w 2017 roku, bo później nie potrzebowałem tam być, ale jak teraz będę, to spróbuję to wyłapać. Oczywiście będzie też ładna pogoda, ale miejmy nadzieję, że jeszcze koniec sierpnia, początek września będzie ładna, więc spróbuję Wam to zarejestrować, te światła.

Transkrypcja

Ja też jeszcze nie widziałem radujących światłów, ale jeden z takich znajomych, niewidomych tutaj w Białymstoku to też powiedział, że są takie światła, ale ja ich nie słyszałem, w Hajnówce ich nie ma, nie trafiłem. W Bielstu Podlaskim też nie trafiłem w Białymstoku, też nie trafiłem, a już praktycznie chyba cały Białystok obszedłem spacerami swoimi. W Śmiódeczach też nie ma. W Suwałczach nie powiem, bo nie wiem, bo nie przechodziłem całych Suwałcz, ale te co przechodziłem to też nie były radujące. W Autostowy nie pamiętam czy słyszałem jakieś tam światła. Też jestem Cię trafił, a to naucząca brzmi. Pozdrawiam.

Pozdrawiam