Elten Engine, czyli nowy silnik Eltena
Wróć do Klient dla systemu Windows#121 pajper
Ten kod wydawał się trudny, bo było wiele krótkich funkcji, ale normalnie możesz stworzyć długą funkcję w C i wtedy wygląda to już bardzo przystępnie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#122 zywek
Ja zrozumiałem to oczywiście :)
#123 zywek
Ale tam nie mogę dać self, bo w uchwytmodułu nic nie będę mógł dać :)
#124 pajper
Co masz na myśli?
Parametr self to wewnętrzny parametr do użytku Rubiowego, tam leci uchwyt klasy.
Nim nawet zajmować się nie musisz, ważne by był.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#125 zywek
No i jeśli rejestruje w rubym funkcje, to tam musze ten uchwyt do tej rejestracji podać :P
#126 denis333
Mnie to tylko ciekawi, co zrobisz dawidzie, jak za 2 lata okaże się, że narrator działa tak dobrze jak nvda, i ludzie zaczną się przesiadać. Msft enable już nad tym pracuje, i z wersji na wersję działa to znacznie lepiej. A niestty w przypadku portalów społecznościowych z dużym potencjałem trzeba myśleć a co by było gdyby?
Zresztą to i tak jest dramat, że Elten nie współpracuje w jakikolwiek sposób z jfw.
#127 zywek
A nie współpracuje?
Narrator to syf i nie sądzę, żeby ludzie się miel nagle zacząć przesiadać
#128 Paulinux
Nie sądzę, że ludzie zaczną się przesiadać, bo cała gama wtyczek w nvda to znaczny argument za tym programem. A nawet o, że jest open source
#129 denis333
Pfff. Dla kogo po za geekami opensource ma jakieś znaczenie? Myślcie ludzie logicznie. Narrator to syf? Testowałeś ostatnią wersję, że tak pochopni oceniasz? Faktem jest, że nie dorównuje to jeszcze nvda w wielu aspektach, al to się rozwija! I naprawdę nie zdziwię się, jak kiedyś ludzie z ms odwalą w tej kwestji kawał dobrej roboty.
#130 zywek
Jak Będziesz używał Windows 10 S, to raczej może i dla Ciebie to wystarczy, ale nie sądzę, żeby wiele osób zostało wtedy przy Windowsie.
#131 jamajka
Przez tych geeków nvda się rozwija, wiesz?
#132 denis333
Nie mam nic do opensource. Ale dla większości userów ważne jest, że coś działa. A to, czy dany program ma otwarty kod źródłowy, czy też nie to już jest mało ważnym aspektem. Zresztą, ja zawsze byłem człowiekiem, który cenił sobie stabilność we wszystkim, czego używam. I tak o to nie korzystam z linuxa, bo występują błędy, kupiłem maca, bo dzięki temu mam stabilną platformę, na której mogę odwalać różne wariacje muzyczne, no i chciał bym, żeby elten był równie stabilnym narzędziem. ;)
#133 Paulinux
Tak, i myślisz, że wszystkim deweloperom będzie się chciało przepisywać synty na one core bo królewicz MS woli onecore?
#134 denis333
Było sapi, skończyło się sapi. Coś się kończy, a coś zaczyna. Był symbian, mamy androida. Proste.
#135 zywek
Śmieszne.
Ciekawe na czym bazuje te Twoje śmieszne One core, jak na nie SAPI?
Na czym bazuje Narrator, jak nie na WIN32 UIAutomation?
Na czym bazuje UWP, jak nie na WIN32?
Zresztą, naprawdę chyba mam dość. Otwórz umysł na inne, L E P S Z E rozwiązania pewnych spraw.
#136 denis333
A tak wracając stricte do tematu silnika. Dawidzie. jak chcesz rozwiązać kwestję przekazywania mowy do screenreadera bez użycia kontrolek? Z tego, co zdąrzyłem się przekonać na programach typu reaper, czy rs games. to nie działa tak fajnie jak w windowsie. \Komunikaty są pomijane, a i jest jakiś problem z przerywaniem mowy za pomocą ctrl. Chciał bym mieć nadzieję, że to wina po stronie deweloperów rs games i osary.
#137 denis333
Nie ma lepszych rozwiązań niż standaryzacja wszystkiego jak najmniejszym kosztem. O tym @midzi wspomniał w innym wątku, i trafił w punkt.
#138 zywek
Przecież tutaj jest przekazywana mowa za pomocą braku kontrolek i da się controlem przerywać.
Control to nie jest polecenie do programu, żeby wysłał polecenie do screen readera, by ten przestał gadać, tylko do samego czytnika, że ma przestać gadać.
#139 denis333
Żywuś. ja mówię o macu. Tam serio nie działa to tak fajnie. I z tego co mi wiadomo, wcale to nie jest akie proste do zrobienia. Mikołaj coś pisał o pythonie, i to by było fajnym rozwiązaniem. Bo wszędzie by były normalne kontrolki, a i dostępność chyba też by się dało tego ogarnąć.
#140 zywek
Błagam CIę, skończ z tymi kontrolkami!
Jest VO API, więc się da.