Elten Engine, czyli nowy silnik Eltena
Wróć do Klient dla systemu Windows#181 nuno69
No bo Elten jest jakby nie było orbiony na silniku do tworzenia gier. Więc nie ma się co dziwić.
#182 denis333
No właśnie. A czy przepraszam. Elten jest grą, czy programem użytkowo-społecznościowym?
#183 hryniek
Pisz pisz Denisie, ja chętnie zobaczę tą apkę na W32, będzie równie stabilna jak to i będzie trzeba kolejnych dwóch lat żeby ponaprawiać błędy, a przede wszystkim zoptymalizować, co może być ciężkie.
#184 denis333
Tak jak już powiedziałem w innym wątku, gdyby bozia dała mi rączki do kodzenia, i talent do obliczeń, z pewnością bym to zrobił. I zupełnie nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzicie, że zwykła aplikacja, która pobiera sobie dane z serwera, ma system paginacji wszystkiego co tylko możliwe, ma działać gorzej od.... Gry? :P
#185 hryniek
Po prostu trzeba wykonać więcej czynności, ja wierzę w Dawida, że on sobie z obecnymi błędami poradzi, ja nie mówię, że ich nie ma. Są, ale przepisywanie wszystkiego narobiłoby nowych, co jest po prostu pewne, bo projekt jest ogromny jeżeli chodzi o to, że robi to jedna osoba, to nie jest tam teamtalczek, chicken nuggecik, tylko tu już jest tyle funkcji, że gdybyś to przepisywał... I czegoś niedopatrzył to..... No nawet nie wiem co by się stało. Musisz pod takim kontem na to spojrzeć. BYł czas, można było rozmawiać, ale wszyscy narzekali, że to niestabilnie działa, zamiast napisać: Ej Dawid: MOże spróbujmy przepisać to w jakimś WIn api/wx czy jak to się nazywa. Teraz po 4 latach wszyscy nagle się obudzili, że.... Ojeju, może to jednak nie tak ma być.
#186 cinkciarzpl
Chryniek, zwróć uwagę na podstawowy fakt. Nie każdy ma obowiązek bycia programistą i nie każdy musi w związku z tym wiedzieć, co trzeba zrobić. Naszło ludzi, to takie rzeczy będą częstsze. Ja sam korzystam z eltena dopiero od kilku MC, bo poprzednie wersje nie działały na w7.
#187 hryniek
@Cinkciarzpl: Trochę wiem, za ostro to powiedziałem, no, ale... Tak naprawdę drogi są, tylko programistów, albo nawet ludzi chcących się tego podiąć brak. A zapewne zdajesz sobie sprawę, co by się stało gdyby to przepisywać, rok do minimum, a przecież trzeba silnik napisać nowy i nie wiesz czy nie będziesz miał poważniejszych błędów, a jeżeli człowiek nie jest czegoś pewny co by się stało... Nie podejmuje się tego.
#188 matius
Kolejny wontek i znowu o tych kontrolkach. Czytać już się nie chce. Tym bardziej, że Dawid wyjaśniał.
#189 tomecki
Bo widocznie rzecz nie bez znaczenia i jest to jakimś problemem, który widocznie należy rozwiązać, a nie zamieść pod dywan.
#190 denis333
Dokładnie. Tym bardziej, że obecny interfejs robi więcej szkody niż pożytku.
#191 jamajka
Sam to rozwiązywałeś. Rzecz nie bez znaczenia, z tym, że nikt pod dywan nie zamiata, było wyjaśniane z tysiąc razy i sam nam pomagałeś wymyślać rozwiązania, które by sytuację nieco poprawiły.
#192 tomecki
Jasne, jednak błędy w interfejsie zauważy niemal każdy więc i wpisów będzie sporo i nie da się nic z tym zrobić po za, oczywiście, poprawą tych błędów.
#193 pajper
Mogę rozwiać wątpliwości i niepewności.
Mowa na Macu śmiga jak należy, a nawet lepiej.
Apple nawet wydało API do obsługi syntezy dla Rubiego, API to zowie się Mac TTS.
Prócz mówienia, pozwala ono także między innymi zapisywać mowę do strumieni audio, z takim strumieniem można zrobić wszystko, od panoramizacji po zapis na dysku.
Bez problemu działa także przerywanie mowy, sprawdzałem.
A zatem tutaj problemu nie będzie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#194 pajper
Dziś silnik zaktualizowałem do Rubiego w wersji 2.6.0 preview 2.
Nie chcę nic obiecywać, ale mam nadzieję w sierpniu zacząć (na razie zamknięte) testy.
#195 pajper
Build 18 silnika i Elten się uruchomił, na razie tylko Windows.
Co prawda posypał się kilka sekund później, ale do okienka co nowego dotrwał. :)
#196 DJGraco
Nie wiem czy ten link nie jest zaktualizowany, ale mi nie chce się uruchomić.
#197 DJGraco
No tak link nie jest zaktualizowany, wersja jest z 2017 roku ze września.
#198 matius
Narazie testing silnika. Bo jak to Dawid napisał, uruchomił się, ale po chwili się wysypał. Czekamy dalej.