EltenLink

Elten Engine, czyli nowy silnik Eltena

Wróć do Klient dla systemu Windows

#161 pates

Jakie są szanse na elten for android?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2018-06-01 12:45

#162 hryniek

ALe WY narzekacie. Gdyby Mac był popularny to..... Powstałoby lepsze API! Nie ma popularności, nie ma dobrego API do komunikacji z syntezą tyle! Oczywiście nie mówię, że Dawidowi nie uda się tego obejść, ale takie są fakty.. WIęc z dupy założenie, że by się Dawidowi oberwało gdyby Mac był popularniejszy. Po prostu zostalyby pewne rzeczy lepiej dopracowane, tak samo z Linuksem.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-06-01 13:25

#163 mikolajholysz

Tu nie do końca. Apple robi co chce i popularność ma niewielkie znaczenie, bo takie rzeczy może robić tylko i wyłącznie samo Apple.

A poza tym, należy pamiętać, że niezależnie co by się stało i niezależnie do jakiego poziomu zszedłby elten...zawsze macie stronę!Więc może wielka debata kontrolki czy nie powinna zamienić się w wielką debatę "program czy strona"? Strona rozwiązuje wiele problemów, działa na wszystkim, łatwo ją zamienić w appke, jest w przeglądarce,współpracuje z czytnikiem ekranu, brajlem i czym tam byśmy chcieli,i z samej swej natury i definicji ściśle definiuje eltena jako społecznośćiówkę dla niewidomych.

I tu się narzuca fundamentalne pytanie, z którym was zostawiam, a na które wszyscy, a zwłaszcza Dawid powinni znaleźć jednoznaczną odpowiedź.

Czym, tak właściwie, jest elten?

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2018-06-02 23:40

#164 gbrown

Tak, jedynym problemem z witryna jest to, ze nie jest ona tlumaczona, ale Tlumacz Google ma skrypt, który mozna umiescic w naglówku strony, aby umozliwic przetlumaczenie go na ponad 90 róznych jezyków. W ten sposób nie musisz tlumaczyc niczego.

2018-06-02 23:47

#165 Paulinux

Tak. Tłumacz google to bardzo pożyteczna strona, szczególnie że potrafi walnąć takim tłumaczeniem, że się słabo robi

Happy hacking
2018-06-03 09:16

#166 gadaczka

Głuwnym silnikiem Eltena jest aplikacja, a nie strona. Aplikacja ma być rozwijana, działać szybko i bez problemów. To wyróżnia Eltena od innego dowolnego forum.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-06-03 10:31

#167 tomecki

tyle, że teraz da się robić strony bardzo, wręcz łdząco podobne do aplikacji.

2018-06-03 13:42

#168 pajper

Przepraszam za ton wypowiedzi, ale ja już mam dość tych dyskusji.
Zanim zarzuci mi się tłamszenie krytyki Eltena... Przeciwnie, krytyka jest ważna, cenna i dzięki niej wiele rzeczy działa lepiej, niż działało.
Ale...
Po czterech latach pewny osobnicy się budzą, bo im się coś nie podoba.
Primo, Elten jest programem. Wiem, że strony mogą być bardziej zbliżone do aplikacji, niż kiedyś. Ale nigdy nie będą tak wygodne, jak aplikacja. Nigdy. Nawet dla mnie, a uważam siebie za osobę doświadczoną w sieci. Wiem, że strony mogą być nawet bardzo dostępne, ale nigdy, przenigdy aż tak.
Secundo, nie mam zamiaru już słyszeć o kontrolkach, to odnośnie innego wątku. Jest jak jest, ja uważam to rozwiązanie za lepsze, inni mogą za gorsze. Ale nie będziemy teraz pisać Eltena od podstaw na nowo.
Mam nadzieję, że to mój ostatni komentarz w tej sprawie.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-06-03 13:51

#169 hryniek

Strony nigdy nie dorownaja klientowi, chociaż.... Jak grałem sobie w to całecycle patch... To to było naprawdę dobrze zrobione, ale jak się takiego fb przejrzy to się słabo robi

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-06-03 13:52

#170 denis333

Przykładów, gdzie standardowy interface daje radę jest bardo dużo. Po za tym porzucasz wsparcie dla jawsa? Trochę to strzał w stopę. Zwłaszcza dla osób korzystających z monitorów brajlowskich.

2018-06-03 14:01

#171 jamajka

A nie czytałeś, że to tylko rozważanie i że przyjmuje się różne argumenty?

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-06-03 14:23

#172 Celtic1002

Kurde, stop stop stop. Bo nawet ja już żygam tymi informacjami o kontrolkach. Nie mam siły już o tym czytać. :/
Jak ktoś ma jakiś problem i po czterech latach nagle chce kontrolek, to niech się sam nauczy programować, napisze Eltena od podstaw, a nie tylko gada. Bo najlepiej gadać, jakby mogło być, a nic nie robić. :/

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-06-03 16:00

#173 gbrown

Dokladnie. Elten jest lepszy bez standardowych kontroli. Czy wiesz, jak trudny bylby program, gdyby uzywal GUI systemu Windows. Twój komputer nie bylby w stanie obsluzyc tysiecy pól edycyjnych, powiedzmy tak. Oczywiscie, sa bledy z interfejsem, podobnie jak fakt, ze nie obsluguje on bardzo dobrze karty alt, ale zaden program nie jest pozbawiony problemów. Gdyby Elten zastosowal standardowe kontrole, byloby jeszcze gorzej. Prosze, przestan pytac o standardowe kontrole.

2018-06-03 20:23

#174 nuno69

Ale oczywiście że tak. Po jaką cholerę jakieś ttam kontrolki. Co ma Jaws do monitoró brailowskij, jak przez Screenreaderapi da się je normalnie obsłużyć?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-06-03 20:26

#175 denis333

Pytanie tylko, czy screenreader api ogarnie rzeczy typu zagęszczenie punktów, ustawienia kursora etc.
@gbrown: i reszta. Tak jak mówiłem. paginacja była by tu dobrym rozwiązaniem. do tego jasne skróty klawiszowe. Mogły by nawet zostać te z klango, ale niech to dalej będzie oskrótowane.

2018-06-03 20:45

#176 nuno69

Właśnie. Powiedz ty mi, jak wyrenderowałbyś wątek o 1300 wpisach przy pomocy swojego ukochanego WinApi?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-06-03 20:50

#177 hryniek

Paginacją by wyrenderował, tylko to są dodatkowe czynności i dobijanie do serwera o kolejną porcję danych. Ludzieby się burzyli przez zmianę interfejsu, kilku by się spodobalo, a co z resztą?

2018-06-03 20:55

#178 denis333

Paginacja, skróty na przejście do pierwszej/ostatniej strony. Wszystko było by elegancko. No i nie panował by haos przez błędy.

2018-06-03 20:56

#179 hryniek

A ja tak powiem szczerze, że ten program lepiej się zachowuje niż niektóre apki na winapi. Nie pamiętam ostatnio op tych zmianach żeby Elten mi dobił podczas pisania czy cuś, jest problem z przetwarzaniem klawiatury, ale to silnik się akurat ksztusi

2018-06-03 20:57

#180 denis333

Jest też problem z prawidłowym zaznaczaniem, osoby głuchoniewidome są zdyskryminowane, gdyż nie ma tu wsparcia dla monitorów brajlowskich. A no dlaczego? Bo trzeba napisać kolejny moduł, który zanim będzie stabilny to minie zapewne spooooooooooro czasu, a i tak gdzieś błędy będą występować, a po za tym przy korzystaniu z eltena wiatraczkom w komputerze miłość dobija chociaż mi to akurat naj mniej przeszkadza. Najważniejsze, żeby wszystko działało.

2018-06-03 20:59