A tak w ogóle odnośnie czynności samego identyfikowania się i uwierzytelniania podpisem dokumentów, zwłaszcza elektronicznych, to polecam zainteresować się bliżej możliwościami jakie daje EPUAP - i nie chodzi mi tu tylko o potwierdzanie EPUAP-em dokumentów wygenerowanych przez konkretne urzędy w tym systemie, bo to wiadomo, ale też o podpisywanie tymże, naszego dowolnego dokumentu, który później możemy podpisany przesłać w konkretne miejsce, niepowiązane bezpośrednio z EPUAP-em.
Ja np. ostatnio w ten sposób podpisałem oświadczenie o nieprzedłużaniu umowy dotyczącej jednej z usług w Plusie, czyli u operatora telekomunikacyjnego. Dodać trzeba, że na stronie mają napisane, że w przypadku, który mnie dotyczył, dokumenty należy albo podpisać osobiście u nich w punkcie, albo wysłać fizycznie podpisane na papierze pocztą, albo na maila skan z własnoręcznym podpisem. Na infolinii na pytanie, czy zamiast drukować z komputera papier, podpisywać go i skanować z powrotem do komputera,
mogę podpisać plik elektronicznie EPUAP-em, dostałem odpowiedź, że nie przewidują takiej możliwości. Ja natomiast postanowiłem zrobić mały eksperyment i działając metodą faktów dokonanych wysłałem tak ostemplowanego PDF-a, bez bawienia się w drukowanie, bazgranie i skanowanie. No i finalnie okazało się, że zostało to zaakceptowane, bo dostałem na maila potwierdzenie dokonane przez człowieka, informację SMS-em, jak również po kilku dniach nieśmiertelny papier z potwierdzeniem do skrzynki pocztowej - i to w dobie, często niestety dość pozorowanej, dbałości o środowisko naturalne.
Podobnie uczyniłem składając dokumenty wymagane do udziału w szkoleniu w jednej z fundacji, gdzie też była mowa o skanie z podpisem i tu również się udało.
Podpisu takiego można dokonać np. na stronie gov.pl wchodząc w link "Podpisz dokument elektronicznie".
https://www.gov.pl/web/gov/podpisz-dokument-elektronicznie-wykorzystaj-podpis-zaufanyJak będzie potrzeba bardziej szczegółowej instrukcji, to napiszę później, albo może nawet utworzy się osobny wątek dotyczący elektronicznego podpisywania dokumentów.
Wiem, że pełnoprawnego podpisu elektronicznego można podobno dokonać teraz e-dowodem, ale nie testowałem jeszcze tego w praktyce, bo na razie takowego nie posiadam.
Ta metoda przy użyciu EPUAP, o której napisałem powyżej, nie jest w świetle prawa tym samym, co podpis elektroniczny, ale prawnie jest wyżej umocowana, niż skan z podpisem, który w świetle prawa, podobno ma wartość kserówki.