Ścieranie kurzu
Wróć do W domu#61 daszekmdn
Jeśli tylko kurz to najpierw na mokro małą ścierką raz przy razie aby zetrzeć dokładnie wodą, następnie na sucho i sprawdzam czy jest jeszcze zakurzone.
Jeśli tak to raz jeszcze poprawiam w danych miejscach na mokro. Ogólnie nienawidzę ścierać kurzy bo mam alergię i krople to absolutne must have po takich zabiegach.
#62 misiek
To dokładnie jak ja robię. Ja tam lubię, a jak się za wezmę to zetrę wszystko za jednym razem.
#63 Agata.d
Ja też lubię, tylko najgorzej jest wtedy, gdy się przez jakiś czas tego nie robi i potem dużo się uzbiera. Trudno sobie z tym poradzić i zabiera o wiele więcej czasu, niż normalnie.
#64 misiek
Ale co u ciebie konkretnie znaczy jakiś czas?
#65 Julitka
Jak się uzbiera, to proponuję najpierw przejechać odkurzaczem.
#66 Paulinux
Ej, a macie jakiś protip na ścieranie kurzu z biórka, na którym jest w konkretnej konfiguracji rozstawiony sprzęt tak, żeby go nie ściągać za każdym razem? W sensie nawet jak zetrę wszystko mokrą chusteczką i potem na sucho ręcznikiem papierowym, to jak przejadę ręką, to często coś zostaje. A ja to bym chciała jakieś fajne małe urządzonko, którym dojadę wszędzie jak coś podniosę na chwilę i żeby to tak fajnie wciągnęło. Znacie coś takiego?
#67 Zuzler
Odkurzacz.
#68 Paulinux
Ale odkurzacz jest cholernie nieporęczny, tą sztywną rurą nie dostanę się w miejsca, które wymagają trochę więcej gimnastyki
#69 MarOlk
Zaproponowałbym taką elektrostatyczną miotełkę do kurzu, ale po pierwsze primo nie mogę się wypowiedzieć o jej skuteczności, a po drugie primo jeśli ten sprzęt to sprzęt elektroniczny to ładunki elektrostatyczne mogłyby być dla niego zabójcze
#70 Paulinux
No właśnie sama elektronika, klawiatura midi, zwykła klawiatura, laptop, mikrofon, głośnik, podstawka chłodząca, karta dźwiękowa i takie tam
#71 Nowiczok
Są takie małe ręczne odkurzacze, poszukaj, np. jakiś dyson.
#72 tomecki
Dyson będzie raczej drogi, chociaż pewnie fajny.
#73 Nowiczok
Napisałem o Dysonie, bo wydawało mi się, że taki mam i jestem z niego zadowolony, ale po sprawdzeniu okazało się, że to jest jednak black &decker. Model CHV1510, ale niestety niedostępny w Polsce.
#74 misiek
Albo od bidy samochodowy.
#75 Agata.d
Taki mały odkurzaczyk ręczny to fajna sprawa, można sobie nim biórko poodkurzać i po problemie. Samochodowy też do tego celu się nada.
#76 grzegorzm
Odkurzacz pionowy, to jest fajna sprawa, można odkurzyć co się chce.
#77 Paulinux
Już mam swoją odpowiedź. Miotełki do kurzu z wkładami z mikrofibry.
#78 KaelaMensha2000
A ja właśnie chciałam zapytać czy ktoś używa takich miotełek?
Pytam, bo takie z wkładami wydają się na dłuższą metę drogie, no bo skoro trzeba wymieniać wkłady po każdym sprzątaniu?