Inne

Kolory

Założony przez iwkan 151 wpisów ostatni wpis 6 dni temu Strona 4 z 8

#61 1 polubienie

Ale synestezja to trochę coś innego. Człowiek, który nie jest stnestetykiem tego nie zrozumie, więc takie porównania są trochę nieprzydatne

-- (magmar):
Mój przyjaciel synestetyk próbował porównać to z dźwiękiem, albo z fakturami.

--
🇺🇦 🇵🇱

A dlaczego nie zielonym jabłuszkiem np.?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#63 1 polubienie Edytowano

I czasem się nie udaje, np. byłaś w ciężkim szoku, gdy powiedziałyśmy Ci kiedyś, że wafel ma inny kolor niż kakao.

-- (Tygrysica):
Mam w głowie dokładnie to, co pamiętam i przelewam na kamienie, ubrania itd. Przy czym nie mam pojęcia, czy to, co pamiętam, rzeczywiście odpowiada temu, jak fioletowy czy czerwony wygląda.

--

Dla mnie odcienie są najgorsze.

Np. głęboki niebieski.

Zgadzam się, że nie wiele synestetyczne jednej osoby dadzą cokolwiek drugiej osobie. Mam wrażenie, że tego, co do czego pasuje, trzeba się po prostu nauczyć na pamięć.
Miarą miłości jest miłość bez miary

No właśnie. Co innego jak ktoś widział i np. kolor danego owocu kojarzy mu się z jego smakiem. Ale jak się nigdy tego nie widziało, to jest dalej taka sama abstrakcja.
-- (gadaczka):
Chyba nie ma co na siłę przyruwnywać kolorów do smaku, zapach, czy tam czego, bo nie spełnia to rzadnej użytecznej funkcji. Gdyby np. na tej podstawie można było się nauczyć który do którego pasuje to spoko, ale w takiej sytuacji to idea dla idei moim zdaniem.

--

#68 1 like

Jeśli już miałabym do czegokolwiek przyrównać kolor, to byłyby to faktury przedmiotów.

Lubię jak kolortest określa jasny ciemny.

mogłabyś cytować, do którego wpisu się odnosisz? Bo trochę trudno się połapać czasem. :) CTRL+D na wpisie :)

-- (magmar):
A dlaczego nie zielonym jabłuszkiem np.?

--
🇺🇦 🇵🇱

Miałam na myśli wpis Tygrysicy przepraszam nie umiem cytować.

Ehh, właśnie. Można sobie nawet wkręcić, że miętowy cukierek ma kolor zielony. Takie informacje możecie mieć często niesprawdzone.
-- (pawlink):
No właśnie. Co innego jak ktoś widział i np. kolor danego owocu kojarzy mu się z jego smakiem. Ale jak się nigdy tego nie widziało, to jest dalej taka sama abstrakcja.
-- (gadaczka):
Chyba nie ma co na siłę przyruwnywać kolorów do smaku, zapach, czy tam czego, bo nie spełnia to rzadnej użytecznej funkcji. Gdyby np. na tej podstawie można było się nauczyć który do którego pasuje to spoko, ale w takiej sytuacji to idea dla idei moim zdaniem.

--

--
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Pytanie czy jest sens. Kolor to światło, a światło można TYLKO zobaczyć, więc...

-- (Zuzler):
Jeśli już miałabym do czegokolwiek przyrównać kolor, to byłyby to faktury przedmiotów.

--
🇺🇦 🇵🇱

Byłyby to faktury, bo to, czym jest dla nas faktura, w pewnym stopniu oddaje to, czym jest kolor.

Ale tylko w pewnym, to nigdy nie będzie to samo,
🇺🇦 🇵🇱

Odwrotnie, coś co bez problemu rozumiecie, czyli dźwięk. Jak byście wytłumaczyli barwę głosu osobie głuchej?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Dlatego nie staram się udawać, że to załapałam, mam kolortest do identyfikacji i dzięki niemu wiem co z czym pasuje.

Mogłabym podzielić sztywno na ciepłe i zimne i każdej z tych kategorii przypisać konkretną fakturę, konkretny smak i konkretny zapach i tak opisać kolory.
Miarą miłości jest miłość bez miary

To byłoby ciekawe.

#80 1 like

Sens jest tylko w tym, że w taki sposób da się wyjaśnić samo istnienie koloru.
Dla nas fotel jest miękki i obity prążkowaną tkaniną. To odróżnia go w dotyku od dywanu. Dla widzącego on będzie bordowy w takim odcieniu bordowego, jaki mają tkaniny do obijania mebli.