EltenLink

Drobna zmiana w banach

Wróć do Archiwum Eltena

#81 pates

Zuzler, chodzi mi poprostu o to, że jak będzie rejestracja tylko na zaproszenie, to wtedy sensu nie ma taka jakby odpowiedzialność dwuosobowa za spam zaproszonego czysz nie? Ja też to tylko na zaproszenie bym ostatecznie wybrał, takto nie. A jeśli by było tak, pomysł syntezatora ma wtedy duży sens

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-06-01 18:16

#82 tomecki

No i można niektóym pisać, a i tak nie przeczytajo. Tymczasowe numery umożliwiają odbieranie sms. Tyle w temacie.

2019-06-01 18:16

#83 pates

jeszcze jedno. Z tym zapraszaniem dla osób po banach to jest też takie 50/50. Są ludzie co się poprawili po banie. Ja na klango też robiłem spam center gdy miałem chyba 6 czy 7 lat max 8. Sms odpadają. Masz zablokowane sms premium? Brak wejścia. Brak konta bankowego? Brak wejścia. A znam też ludzi którzy nigdzie nie podają danych bankowych, chodzi mi o takie serwisy jak paypal. Wtedy te osoby mają być wykreślone?

2019-06-01 18:21

#84 balteam

No ikogo to obchodzi, że ktoś się poprawił? Wtedy po prostu kolejnych banów nie dostaje, ale zapraszać powinny osoby, które mają 0 banów, a nie potem jakiś koleś zaprosi kilka spamerskich kont i problem od nowa.
Jak masz po prostu ty zbanowany kiedyśtam kolegę lub koleżankę, której Eltena polecasz, to wtedy ona normalnie się rejestruje i pierwsze jej 20 postów są sprawdzane.
a no i oczywiście wpisy na blogach też można by sprawdzać.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-06-01 18:22

#85 denis333

Z tymi tymczasowymi numerami to z tego, co tutaj widzę to jest jedna, wielka ściema. Na jednej ze stron tego typu po wklikaniu odpowiedniego przycisku pokazała mi się liczba kilku numerów, oraz przycisk umożliwiający skopiowanie któregoś do schowka. Drugi co prawda wymagał jakiejś tam rejestracji, ale po tym procederze zostałem zawalony reklamami, a konkretnej funkcjonalności nie zyskałem. Więc to aż takie proste nie jest. Chyba, że źle szukam. A obecnie nie mam czasu na głębszy research.

2019-06-01 18:22

#86 balteam

Pajper gdzieś pisał, że w kilka minut założył sobie taki chwilowy numer.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-06-01 18:23

#87 denis333

Ale to jest jednak dodatkowa robota. Poza tym raczej wątpię, żeby takie numery odbierały sms premium. Ktoś przecież za to musi płacić :P
A tak jak mówiłem. Uzyskanie kodu aktywacyjnego kosztowało by na prawdę symboliczną kfotę. A nnumer był by przypisany do konta użytkownika tak, co by w razie zbanowania taki ktoś nie mógł się zarejestrować z tego samego telefonu ponownie.

2019-06-01 18:25

#88 tomecki

A to jeszcze chcesz żeby nowy użytkownik płącił za dostęp do Eltena. hahahaha sorry, ale to nie ma prawa przejść.

2019-06-01 18:29

#89 denis333

Tomecki. Niestety mamy takie czasy, i takich chamskich spamerów, że jak widać na załączonym tutaj obrazku nic innego nie pomoże.

2019-06-01 18:30

#90 pates

jeśli zaprasza spamerów wtedy też powinien raczej ponieść jakieś konsekfencje. Bo wiadomo. Jeśli 1 z zaproszonych spami, może zapraszający nie wiedział że on tak będzie, ale jeśli kilka osób wtedy raczej to może być świadome czysz nie? Myślę, że jak zaproszenia będą jedynym wyjściem to wg mnie każdy powinien mieć możliwość zapraszania z wyjątkiem osób z liczbą banówwiększą niż od 1 do 3, nie więcej.

2019-06-01 18:31

#91 denis333

Poza tym, jakoś kilka mniej lub bardziej znanych serwisów tak funkcjonuje, i biorą znacznie większe opłaty za korzystanie niż elten w moim założeniu. I jakoś nikt nie płacze o to, że trzeba zapłacić te 10 zł + wat.

2019-06-01 18:31

#92 balteam

Denis, a która popularna platforma społecznościowa bierze kasę? Popularna przypominam, teraz nawet jakby taki fb to wprowadził, to niekoniecznie by był za te 2 lata najpopularniejszy, a u nas jest dużo mniej osób.
Pates, dlatego proponowałem dwie metody weryfikacji, nie tylko same zaproszenia.
No, ale to też dobry pomysł, aby ograniczyć aby ktoś nie poświęcił się i nie zaprosił 50 ludzi naraz;D
eidt; Denis z resztą sobie z nudów stwórz ankietę i niech ludzie powiedzą czy by zapłacili za nową apkę, której niekoniecznie znają.

2019-06-01 18:33

#93 tomecki

Elten nie jest popularny, mało tego, u większości wywołuje niezbyt pozytywne skojarzenia z Klango. Opłaty za dołączenie to będzie wieelki pogrzeb.

2019-06-01 18:38

#94 gadaczka

Historia się powtarza. Było już przerzucanie się argumentami nt. rozwiązań blokujących spamerów. Ja czekam na konkretne działania administracji.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2019-06-01 18:39

#95 denis333

Ale facebook to troszkę inna kategoria portalu. Tam nie ma jako takich publicznych for. Są grupy,, którymi zarządzają założyciele. Facebook cenzuruje ewentualnie wtedy, jak ktoś się nie daj bóg wyrazi o transseksualistach. Poza tym fb jest skupiony na potrzebach konkretnego użytkownika, nie zaś na potrzebie integracji społeczności. W większości to, jak użytkownik poradzi sobie ze spamem zależy od samego użytkownika, wobec którego dzieją się takie rzeczy. Czy to na grupie, czy też na jego osi czasu. Elten z założenia ma integrować społeczność. A nad wszystkim ma czuwać wyznaczona do tego grupa moderatorów. Sądzę, że gdyby wprowadzić opłaty, to zarejestrowali by się ci, którym na prawdę zależy. Reszta idiotów po prostu by zniknęła. A ci, którzy tak eltena nienawidzą, w końcu by mieli święty spokój.
Niestety ja osobiście nie widzę żadnego lepszego rozwiązania.

2019-06-01 18:40

#96 tomecki

Komu zależy już się zarejestrował, a reszta to niekoniecznie idioci. Toć stosunek do Eltena nie jest wyznacznikiem inteligencji człowieka, nawet niewidomego.

2019-06-01 18:43

#97 denis333

Nie mniej jednak taka płatna rejestracja zwiększyła by poziom dyskusji. I odspamiła by społeczność. Bo z tych wszystkich proponowanych tu rozwiązań tylko płatności sms są najmniej inwazyjne. Zaproszenia i zamkniętość też by zniechęciły potencjalnie nowych użytkowników i to jeszcze bardziej. Nie każdy tak jak mówiła to @zuzler, jest związany ze środowiskiem.

2019-06-01 18:45

#98 tomecki

No to proponuję spytaj znajomych, który z nich założy płatne konto na Eltenie.

2019-06-01 18:46

#99 DJGraco

--Cytat (Łowca_Androidów):
Nie zarejestrują się osoby poniżej 18 lat nie posiadające własnego konta oraz jak wyżej, z zablokowanymi smsami premium.
Poza tym ja sam, widząc rejestrację płatną, nieważne, że to tylko 2 zł, nie zarejestrowałbym się.

--Koniec cytatu
No sorry, ale ja mam 16 lat. I co mam z tego powodu nie dołączyć do Eltena? No sorry, a ja żadnym spamerem nie jestem. Żadnego weryfiikowania smsami premium. Amen!

2019-06-01 18:47

#100 balteam

no a co nie jest tak z pomysłem sprawdzania postów dwudziestu, a jako druga metoda zaproszenia? przecież to mogą być dwie równoległe metody.
Najpierw coś wprowadźmy, jak nie pomoże, to kolejne obostrzenia można myśleć.
ps, a na takim audiogames nie ma spamu? Tam też dosyć łatwo konto założyć.

2019-06-01 18:47