Białe laski
Wróć do W drodze#221 misiek
Już pisałem wielokrotnie, ale napiszę jeszcze raz- bardzo polecam. Najlepsza laska jaką miałem.
--Cytat (siwy4don):
Tylko kompozytowa z włókna węglowego od Svarowskiego. Mam od maja i nie zamienie na inną.
--Koniec cytatu
#222 tomecki
Ambutechy to rzeczywiście najwytrzymalsze kije. Z drugiej strony najcięższe.
#223 Lowca_Androidow
Ja zawsze ze sobą noszę laskę sygnalizacyjną, leciutka, malutka po złożeniu i w razie uszkodzenia laski głownej z tą da się dojść i to na pewno w lepszych warunkach niż z klejoną taśmą
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#224 siwy4don
W sumie to nie jest taki głupi pomysł, żeby sprawić sobie taką laskę sygnalizacyjną, teleskopową na jakieś wyjścia z osobą towarzyszącą, gdzie wiadomo, że nie będziemy się sami poruszać i nie trzeba brać długiej laski.
#225 gadaczka
Laski sygnalizacyjne mogą być tak samo długie jak orientacyjne, do tego nie zawsze składają się w sposób teleskopwy. Niektóre są łamane, albo nawet nie składane.
#226 mucha
a na czym to polega?
#227 Lowca_Androidow
Ale jeśłi planujemy nosić jako dodatkową to chyba oczywistą oczywistością jest, że kupimy składaną.
Te składane są najczęściej siedmioelementowe, długość również sobie dobieramy. Ta Svarovskiego jest super, jest dość solidna więc można nią się posługiwać w razie czego jak orientacyjną
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#228 Zuzler
A to nie jest tak, że teleskopowej po złożeniu nie wsadzisz za bardzo do torby, bo jest za długa?
#229 siwy4don
Te laski sygnalizacyjne są lżejsze i cieńsze od tych do chodzenia, a przez to, że składają się na 7 części, to zajmują mniej miejsca niż zwykłe.
#230 Lowca_Androidow
Zuzer, to zależy od laski, ale te teleskopowe są grube, rączka jest gruba żeby pomieścić resztę elementów, a ostatni element znowu bardzo cienki i te teleskopowe nie nadają się do chodzenia bo przy paru puknięciach się składają.
#231 teletubis
ja mam z grafitu do brody z tą dużą kulą na koncu
#232 Ewelina92
Poniżej zamieszczam informacje przesłaną przez firmę Lumen.
Szanowni Państwo,
w związku z ZARZĄDZENIEM PREZESA NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA w sprawie warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju świadczeń zaopatrzenie w wyroby medyczne istnieje całkowity zakaz prowadzenia wysyłkowej formy dostawy dla pacjenta lasek dla niewidomych. Jedynie dopuszczono taką formę dla wyrobów refundowanych na podstawie comiesięcznego zaopatrzenia (głównie materiały chłonne).
Z uwagi na powyższe, realizacja zamówień na laski dla niewidomych, obecnie odbywa się wyłącznie za pośrednictwem sklepów rehabilitacyjnych.
Aby zakupić laskę ADVANTAGE z dofinansowaniem NFZ należy:
• Skontaktować się z lokalnym sklepem rehabilitacyjnym.
• Poinstruować sklep, aby zgłosili się do nas (LUMEN) w celu zamówienia towaru.
Jednocześnie informujemy, że wprowadziliśmy do sprzedaży nową, tańszą, aluminiową laskę ADVANTAGE. Więcej szczegółów poniżej.
Zamówienia bez refundacji i dofinansowań będą realizowane bez zmian.
#233 cinkciarzpl
Super po prostu. Czy w tym kraju wszystko co działa dobrze trzeba natychmiast zwalić?
#234 Lowca_Androidow
Cinkciarz, nie jest to takie złe, bo niektóre sklepy nie posiadały podpisanej umowy i nie można było u nich zakupić laski na rehabilitację, teraz zgłaszasz w sklepie rehabilitacyjnym i zamawiasz gdzie chcesz, jaką tylko chcesz lagę bo refundację daje sklep rehabilitacyjny, więcej zachodu, ale kupujesz dowolny prodkukt, np. w sklepie okular2 w Warszawie nie można było kupić na refundację bo oni nie mają podpisanej umowy i chcąc mieć lagę svaroskiego trzeba było płacić całość, teraz zamawiasz w sklepie rehabilitacyjnym i wskazujesz sklep, no chyba, że taki sklep może sprowadzać jedynie ze sklepów które mają podpisaną umowę to wówczas dupa blada, a codzi zapewne o kasę, o robienie obrotów takim sklepom bo zapewne spora część niewidomych zamiast kupować w takich sklepach, zamawiają przez neta.
#235 siwy4don
Testował ktoś ceramiczną końcówke w kompozytowej lasce svarovskiego? Jest kilka razy droższa od tej zwykłej i jestem ciekaw, czy warto. Chodzi mi o zwykłą, nieobrotową . Druga sprawa, jak wymienić taką końcówkę?
#236 misiek
Pewnie, że warto. Wymieniasz bez problemu, po prostu ściągasz tą standardową i zakładasz ceramiczną.
#237 Julitka
Ale czym one się różnią?
#238 Elanor
Tylko tę gumę trzeba trzymać, bo jak nam się wyrwie i wskoczy do środka to jest robota. Z doświadczenia nie wiem, ale zamierzam sprawdzić ceramiczną obrotową. Ponoć mocniejsza sporo jest.
A niech mi ktoś powie, bo nie mogę się coś na tej informacji skupić... Jeśli chcę kupić laskę bez refundacji, to mi ją przyślą, czy nie? Bo nie ukrywam, że zamawianie przez internet oszczędziło mi użerki ze sklepem, który chyba jeszcze nigdy nie sprowadził tego, co się chciało, żeby sprowadził. Pomijając już czas oczekiwania.
#239 misiek
Ceramiczna jest podobno wytrzymalsza, póki co nic mi się z nią nie stało, ale ekstramalnie też jej nie testowałem.
--Cytat (Julitka):
Ale czym one się różnią?
--Koniec cytatu
#240 Lowca_Androidow
Ja używam ceramiczną już od ponad dwóch lat, jedna końcówka i chodzę więcej szurając niż stukając, niejednokrotnie przywaliłem nią w twarde i nic się nie stało.
Co do ceramicznej zdecydowanie lepszym wyborem jest obrotowa, bo zużywa się równomiernie z każdej strony, bo się obraca, ta stała zużywa się tylko z jednej strony przez co zużyje się szybciej i szybciej straci owalny kształtt.
Co do zamawiania przez internet to jeśli laga nie idzie na refundację to nadal można zamawiać przez internet.