Inne

Odgromnik religijny.

Założony przez tomecki 648 wpisów ostatni wpis 3 lata temu Strona 11 z 33

I nie zgodzę się z argumentem, jakoby religie powstawały ze strachu przed śmiercią, przynajmniej nie co do wszystkich religii.
Znane są takie, które z początku w ogóle nie miały swej eschatologii.
Religie bardziej miały odpowiedzieć na pytania o pochodzenie świata czy pewnych zjawisk, przynajmniej niektóre.
W wielu dawnych wierzeniach w ogóle nie pojawia się wątek życia po śmierci, duchów itd.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Też niekoniecznie się zgodzę, że powstawały ponieważ ludzie bali się śmierci, ale aby wyjaśniły to czego ludzie nie ogarniali swoimi zmysłami, nie wiedzieli przecież kiedyś np. skąd się biorą pioruny, gdzie zniak słońce czy cokolwiek.
No i jeśli chodzi o takie pojmowanie potopu, że po prostu religijne teksty wskazują, że kiedyś potężna powódź była, no to taka interpretacja wydaje siębyć logiczną.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

1. Bóg jest sędzią sprawiedliwym.
I każdy przed Nim będzie odpowiadał za swoje życie. Co do potopu, ludzie tam żyjący mieli Noego, ale słuchać go nie chcieli, a Bóg nie wejdzie tam, gdzie Go nie chcesz. A że Go nie chcieli, to Bóg wysyłał do nich Noego. Tak jak dziś Kościuł. Nie chcieli słuchać i zaprzestać tego co robili, ponieśli konsekwencje. Nawet Bóg pożałował, że tak straszną karę spóścił na ziemię, że zawarł przymierze, iż tego już nie uczyni.
2. Nawet Jezus ostrzega:
"1 W tym samym czasie przyszli niektórzy i donieśli Mu o Galilejczykach, których krew Piłat zmieszał z krwią ich ofiar. 2 Jezus im odpowiedział: «Czyż myślicie, że ci Galilejczycy byli większymi grzesznikami niż inni mieszkańcy Galilei, że to ucierpieli? 3 Bynajmniej, powiadam wam; lecz jeśli się nie nawrócicie, wszyscy podobnie zginiecie. 4 Albo myślicie, że owych osiemnastu, na których zwaliła się wieża w Siloam1 i zabiła ich, było większymi winowajcami niż inni mieszkańcy Jerozolimy? 5 Bynajmniej, powiadam wam; lecz jeśli się nie nawrócicie, wszyscy tak samo zginiecie".
Ci co nie chcą zmienić postępowania, bo życie w grzechu wydaje im się piękne, wybierają piekło.
Bóg woli skruszonego grzesznika, niżeli jego śmierci. Śmierci wiecznej.
Miłosierdzie jest dla każdego, kto chce je przyjąć i chce odrzucić grzech, którego owocem jest śmierć.
Miłosierdzie nie wyklucza sprawiedliwości.
3. "6 Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. 7 Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie. 8 Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny3. 9 I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła4 ognistego.
10 Strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych; albowiem powiadam wam: Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie. 11 Czym jest ręka? Czymś co ułatwia życie, pomaga utrzymać się przy życiu itp. Jeśli to co robisz pomaga cię utrzymać, ale jest powodem grzechu twego, lepiej abyś się tego pozbawił i bez tego wszedł do życia wiecznego, niźli z tym poszedł w ogień wieczny. I nikt nie jest lepszy od innych.
4. Chrześcijaństwo to nie tylko prawo, ale i Słowo przedłużone tradycją Kościoła oraz podążanie za Duchem Świętym, który ożywia Kościuł i prowadzi go.
Każdy ma Ducha Pana od chwili chsztu. Od tamtej chwili ma też prawo, władze i moc być synem Boga. Duch Święty prowadzi nas do Prawdy, którą jest Bóg. Duch do Chrystusa, Jezus do Ojca. I Bóg chce, abyśmy i my z Nim stanowili jedno.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Jak Bóg może żałować skoro zna swoje decyzje wraz z ich konsekwencjami? Przecież jest wszechmogący i wszechwiedzący. Nie było tak, że Bóg sobie chciał ludzi ukarać, a dopiero po fakcie zorientował się co zrobił.
Z reszto skoro żałował to chyba coś źle zrobił, a jak źle to nie jest nieomylny.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#205 1 polubienie

Matius, ale jest wiele dróg do poznania Boga, nie tylko ta wytyczona przez Kościół.
🇺🇦 🇵🇱

Pytanie brzmi, czy wszystkie one są równie skóteczne.

Pytanie brzmi raczej, jeśli którakolwiek to czy akurat ta przez kościół?;D

#208 1 polubienie

Prawda jest taka, że tutaj, na Ziemi, to się raczej tego nie dowiemy.
🇺🇦 🇵🇱

#209 2 polubienia

Nawet Bóg pożałował, że tak straszną karę spóścił na ziemię, że zawarł przymierze, iż tego już nie uczyni.

Czyli bóg nie był bogiem defakto, tylko człowiekiem. Jeżeli jest wrzechmogący to wiedział ilu ludzi zginie i tak dalej i tak dalej, to jak mógł sobie nagle pożałować?:P To jak morderca, który zabije człowieka a potem ma wyżuty sumienia. Wydawało mi się, że Bóg jest wolny od takich ludzkich ułomności.
po co mi sygnatura?

#210 1 polubienie

A to pamiętacie:
STARY TESTAMENT
Księga Wyjścia
5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.
Jak to było? Pycha, chciwość, nieczystość, zazdrość?

#211 2 polubienia

taaaaaaaaaaaaaaaa, dokładnie, aż jeste ciekaw, jak osoby wierzące takie coś uargumentują
po co mi sygnatura?

No tak, że Izrael potrzebował mocnego przekazu, coś ktoś kiedyś pisał, ale tak wszystko można uargumentować;P

#213 1 polubienie

Nie możemy też brać wszystkiego, co napisanae w Biblii, dosłownie. Pamiętajmy, że była ona pisana przez wielu autorów, na pszestrzeni wieków, a sporo z tego, co zostało tam opisane, zostało albo podkoloryzowane, albo w ogóle się nie wydarzyło. Ale fakt, razi mnie trochę to, że Bóg żałował (dlaczego, skoro jest Bogiem) i ta odpowiedzialność zbiorowa...
🇺🇦 🇵🇱

#214 1 polubienie

Ciekawe jak to potrafi się wierzący dopasować, to co mu pasuje to traktuje dosłownie i przytacza przykłady, ale coś co nie pasuje od razu jest podsumowanie, że nie należy brać dosłownie, że podkoloryzowane itp
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

A ja mimo wszystko będę nawracał do tej zmieniającej się moralności ludzkiej. To, co teraz uznajemy za generalnie ok i w ogóle nasz obecny sposób myślenia to kwestia baardzo krótkiego czasu. Druga rzecz to więzy rodzinne. O ile wiem, kiedyś były meeega hardcorowe i zasadniczo jaki był ojciec, taki syn. Może to kwestia tego, że jeśli jakiś tam odwrócił się od Boga, praktycznie jego dzieci również. Tak na marginesie ciekaw jestem, czemu Midzi nie wkleił następnego fragmentu, który brzmi tak:
20,06 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
Tu oczywiście można wchodzić w matematykę i zastanawiać się nad tym co będzie, gdy syn taakiego fajnego gościa będzie baardzo niefajny, ale po mojemu całość oznacza tyle, że Bóg dużo bardziej nagradza niż karze.

Tomecki, nie wkleiłem, bo nijak się ten późniejszy cytat miał do tego, o co mi chodziło, a konkretnie, że szewc bez butów chodzi. :)

Tomecki, ok, ale to Bóg od początku był stworzenia człowieka, nie wiem z resztą czy tak straszliwie zmieniła się moralność od r. p.n.e. do roku 30 n.e.
Pewnie zależy gdzie.2000
mówiąc, że moralność była inna, to tak jakby wychodził bóg od moralności a nie odwrotnie.

#218 1 polubienie

Co do wybierania sobie tego, co traktować dosłownie, a co już nie...

Hm, szczerze mówiąc, nie rozumiem pewnej... logiki niektórych wierzących. Gdy chodzi o homoseksualistów, zdarza im się przytaczać choćby ten cytat:

"20.13 Mężczyzna, który współżyje z mężczyzną, tak jak się współżyje z kobietą, dopuszcza się obrzydliwości. Obaj będą ukarani śmiercią, ich krew spadnie na nich."

Nikt już nikogo śmiercią nie karze (to by nie przeszło), ale jednak dla wielu jest to dowód, że akty homoseksualne są złem samym w sobie. No ale nie słyszałam na przykład o sprzeciwianiu się jedzeniu krwi (co przecież w Polsce się zdarza), a przecież w Biblii jest napisane:

"17.10 Jeżeli ktoś z domu Izraela albo spośród przybyszów, którzy wśród was zamieszkali, spożywał jakąkolwiek krew, to zwrócę Moje oblicze przeciwko temu, który spożywał krew i usunę go spośród jego ludu.
17.11 Życie bowiem ciała jest we krwi, a Ja dałem ją wam na ołtarz, aby dokonywać nią przebłagania za wasze życie, gdyż krew dokonuje przebłagania za życie.
17.12 Dlatego powiedziałem do Izraelitów: Nikt z was nie będzie spożywał krwi. Także i przybysz, który wśród was zamieszkał, nie będzie spożywał krwi.
17.13 Jeżeli ktokolwiek z Izraelitów albo z przybyszów, którzy wśród was zamieszkali, upolował zwierzę lub ptaka, które wolno spożywać, niech wyleje jego krew i przykryje ją ziemią,
17.14 bo życie każdego ciała jest w jego krwi. Dlatego powiedziałem Izraelitom: Nie będziecie spożywali krwi żadnej istoty, bo życie wszelkiego ciała jest w jego krwi. Ktokolwiek będzie ją spożywał, zostanie usunięty."

I tak można by się wymieniać cytatami, szukać nieścisłości, niekonsekwencji itp. I nawet czepiać się tej "zmiany standardów", która miała miejsce po przyjściu Jezusa, bo o to przyszedł Jezus i powiedział, że wcale to prawo, którego ludzie się tak kurczowo chwytają i tak bardzo chcą je wypełniać, wcale nie jest najważniejsze, że najważniejsze jest miłowanie Boga i bliźniego. Ale przecież nie było tak, że wszyscy ci, którzy w tego Jezusa uwierzyli (najpierw w to, że jest Prorokiem), od razu to zrozumieli. Mało tego, na początku chrześcijanie w ogóle nie traktowali Jezusa jako Boga i obchodzili święta żydowskie. Dopiero Św. Paweł trochę namieszał w tej sprawie, a i potem spór o boskość Jezusa się nie zakończył.

Moim zdaniem nie warto wyciągać cytat z kontekstu, żeby mówić komuś, co wolno, a czego nie wolno. W ogóle mówić komuś, co może, a czego nie, jest moim zdaniem nie na miejscu, chyba że ta osoba kogoś o to poprosi. Bo jak się ludzie zaczną spierać czy to jest grzechem i czy tamto też... czy to można, a tamtego już nie, czy to się na pewno wydarzyło i czy tamci na pewno zabili tylu i tylu i czy król Dawid na pewno był rudy (tak wyczytaam) to może umknąć to, co najważniejsze, czyli miłosierdzie i próbę bycia dobrym, a to Biblia (i nie tylko ona) nakazuje niezależnie od kontekstu. Generalnie myślę, że warto poszukać równowagi między tym wszystkim. Bo dla wielu ważne jest to, co można, a czego nie. Ale religia i wiara powinna być czymś więcej niż tylko nakazami, zakazami i próbą udowodnienia, że ten cytaat jest słuszny i tamten też, a to i tamto na pewno się wydarzyło. Kurcze, wiara powinna być sposobem życia, naszą postawą. A nie cytatami wydartymi z kontekstu, często bez żadnego uwzględnienia tego, kiedy dany cytat powstał.
🇺🇦 🇵🇱

#219 1 polubienie

– Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach (Jezus Chrystus) – (ŁK 19,27)
Także, chyba nie trzeba komentować, jego nieskończonej miłości i dobroci.

Poza tym.

– Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością – Księga Wyjścia 21, 20-21.
– Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli – Księga Kapłańska (20,13).
– Żony, bądźcie uległe mężom swoim jak Panu, bo mąż jest głową żony, jak Chrystus Głową Kościoła, ciała, którego jest Zbawicielem. Ale jak Kościół podlega Chrystusowi, tak i żony mężom swoim we wszystkim – List do Efezjan (5, 22-24).

Tak wiem, że ST a chrześcijan obowiązuje NT, ale czy ojciec i syn to nie jedność?
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#220 1 polubienie

Akurat w Listach Św. Pawła (swoją drogą nie zawsze jego) to różne kwiatki można znaleźć...
🇺🇦 🇵🇱