Inne

Odgromnik religijny.

Założony przez tomecki 648 wpisów ostatni wpis 3 lata temu Strona 10 z 33

#181 2 polubienia

No fajnie, no to wolną wolę mamy, ale jak coś nie pasuje, to zawsze można plagę zesłać. Czy miasto zniszczyć. To tak, jak bym ci przystawił pistolet do głowy i powiedział: Idziesz ze mną do łóżka, albo cię zastrzelę. Masz wolną wolę, najwyżej zginiesz.
--Cytat (Julitka):
Tylko Bóg uczył, ale ludzie nie słuchali. A jakby im przymusowo powiedział "Nie będziecie tak robić", to znowu nie byłoby wolnej woli, czyż nie?
--Cytat (balteam):
Wyobraźcie sobie Boga, który zsyła na skarżących się Izraelitów plagę węży bodajże, jak jeść manny nie chcą, w innym momencie jak wychwalać zaczęli bożka też jakoś bardzo sięzdenerwował i błagać go Mojrzesz czy ktoś musiał o złagodzenie gniewu.
Przecież taki Bóg po prostu miał takąwładzę, że mógł powiedzieć, że np. niewolnictwo jest niemoralne.
No i jak by kapłanów uczył moralnego zachowania to to by się rozlewało na innych ludzi i w ten piękny sposób ludzie moralność by mieli dużo wyższą wcześniej.
Z resztą dalej jest problem, od kiedy Bóg uczy ludzi, bo jak od wyjścia z raju, to jakby spory przeskok jest w tej moralności.

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu
po co mi sygnatura?

Julitka, gdzie Bóg uczył?
Jest sobie Adam z Ewą, Bóg ich wygnał zraju za grzech, tutaj mógł zacząć robić moralność, no ale ok, był potop, czyli zostali ci dobrzy na ziemi, no to z nowu tutaj mógłby uczyć, że niewolnictwo jest niedobre, poszanowanie praw kobiet czy cokolwiek co pisał w nowym testamencie.
Jest to uproszczenie bo bilii nie czytałem całej i dawno w ogóle coś z niej czytałem, ale chyba w miare wiecie o co mi chodzi.
No i to jest 1 z wielu argumentów, które przekonują mnie do przynajmniej nie wierzenia w żadną religię, no bo udowodnić, że boga w jakiejkolwiek formie nie ma, jest nie możliwe do udowodnienia raczej.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#183 1 polubienie

Tylko kto to widział i kto to potwierdzi tak na pewno?
Prawda jest taka, że nikt nie potrafi z całą pewnością udowodnić, że Bóg istnieje, ale i nikt nie potrafi z całą pewnością udowodnić, że Bóg nie istnieje.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

a no właśnie, Papierek dobrze pisze, co to za wolna wola, cielca zrobili, to Bóg im zagroził i się na nich wkurzył i kazał im go zniszczyć, taka wolna wola to w sumie nie wolna wola, a na pewno wtedy argument Julitki o wolnej woli upada, w sensie, że już jak tak Bóg się wkurzał i kazałrobić to czy tamto, to mógłby ten krok dalej pójść.
Z resztą mógł jak mówiłem, zacząć od kapłanów edukację
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Łowca no nikt, dlatego szkoda wierzyć, zwłaszcza, że w innym kraju bym się urodził to bym wierzył w reinkarnację czy w sumie w setki religii czy sekt bym mógł wierzyć.

Bóg już na początku pouczył Adama, wąż przyszedł do Ewy i ją oszukał. I Adam zamiast po wiedzieć, że słuchaj Ewa, ciebie nie było jak Bóg mówił. To sobie milczał. A wszyscy wiedzą jak to się skończyło.
Pouczeniem jest już nawet słowo, aby mężczyzna dbał o ogród.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Matius, ale to nic nie zmienia w kwestii tego jak dalej Bóg sięzachowywał w kwestii moralności czyli niszczenie miast, ludobójstwo przez potop.
No i inna rzecz, czy na zdrowy rozum karanie miliardów ludzi za grzechy dwóch osób jest miłosierne?
Ok, może ktoś powiedzieć, że nie rozumiemy boskich planów, ale ok, to ja wybieram czy mam wierzyć czy nie, a nawet w
w ogóle karanie za to, że ktoś w boga nie uwierzy też jest dziwne, jest mało dowodów na to , że on jest, ja od tak nie umiem sobie uwierzyć w tego Boga, to nie jest myśl : ooo ok, wierzę, bo Bóg mi daje znaki, jest tyle sprzecznych znaków, jeśli w ogóle są, że trudno na tąjedną wiarę się zdecydować, może już ta właściwa wiara była i nie przetrwała do naszych czasów?
a może żadnej nie było i nie będzie prawdziwej;D

@balteam co do potopu, pomijając jego przyczyny, aspekt moralny, pouczeniowy i tak dalej... W każdych niemal wierzeniach występuje motyw potopu, z którego ocalało paru ludzi.
Motyw jest i w naszej mitologii słowiańskiej, i w Chrześcijaństwie, i w wierzeniach Greckich, i Nordyckich, i Asteckich z Ameryki, i Japońskich, i aborygeńskich (Australia).
Już pomijając prawdziwość, jeśli w tej sytuacji podchodzi się do tematu pt. jakaś tam bajka, to dla mnie jest to ignorowanie dowodu niemal historycznego.
I nawet nie mówię, że potop musiał z całą pewnością mieć coś związanego z wiarą, choć jako osoba religijna tak uważam. Ale negowanie potopu tylko dlatego, że wystąpił w Biblii, choć ludy nie mające kontaktu przez tysiące lat ze sobą o potopie w swych wierzeniach wspominają...
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Wieżę dlatego, bo znam Boga, a według Biblii znać, to znaczy doświadczyć. I w żadnej religji nie ma o tym, że Bóg chce, abym był z Nim. A ja chcę poznawać Go co dziennie, budować relacje z Nim i chodzić w Jego obecności. Obdażać Go miłością taką jaką po trafię i być Tam gdzie ON jest. I On pragnie tego samego, czyli być ze mną dla mnie samego.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

--Cytat (pajper):
@balteam co do potopu, pomijając jego przyczyny, aspekt moralny, pouczeniowy i tak dalej... W każdych niemal wierzeniach występuje motyw potopu, z którego ocalało paru ludzi.
Motyw jest i w naszej mitologii słowiańskiej, i w Chrześcijaństwie, i w wierzeniach Greckich, i Nordyckich, i Asteckich z Ameryki, i Japońskich, i aborygeńskich (Australia).
Już pomijając prawdziwość, jeśli w tej sytuacji podchodzi się do tematu pt. jakaś tam bajka, to dla mnie jest to ignorowanie dowodu niemal historycznego.
I nawet nie mówię, że potop musiał z całą pewnością mieć coś związanego z wiarą, choć jako osoba religijna tak uważam. Ale negowanie potopu tylko dlatego, że wystąpił w Biblii, choć ludy nie mające kontaktu przez tysiące lat ze sobą o potopie w swych wierzeniach wspominają...

--Koniec cytatu
Tak, tu się zgadzam z Paiperem. W wielu wieżeniach ten temat się przewija. Więc tak czy siak, coś było.

Pajper, to, że potop był chyba jakoś tam nawet udowodnione jest historycznie, a dokładniej, że jakaś powódź była, ale nie jestem pewien.
Nie chodzi mi o to czy te zdarzenie miało miejsce czy nie, tylko jak zakładam, że miało, to dlaczego to Bóg zrobił wg biblii, skoro jest taki miłosierny, zabicie większości ludzi to trochę słaby pomysł.
No i biblia sama w sobie podaje jakieś fakty historyczne, co nie znaczy, że jest to natchnione przez Boga dzieło, teraz jakbym stworzył jakąś księgę to też by miała kilka faktów historycznych.

Akurat tutaj @Pajper coś musi być na rzeczy, i pełna zgoda.
Zresztą sprawa się tyczy nie tylko potopu, to jest jeden z uniwersalnych motywów, ogólnie dostępnych w iluś religiach i wierzeniach, jak piszesz.
Podobnie jest z czcią uniwersalną dla Ziemi, Matki, etc.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

Ale wolna wola nie oznacza braku konsekwencji. To tylko możliwość czynienia również zła, ale prawa i przepisy są i w razie co, będzie się działo.

Dokładnie wolna wola nie wyklucza konsekwencji działania.

Ale co innego jest jak Bóg ci mówi praktycznie do ciebie: słuchaj, jak nie posłuchasz mnie to ciebie zabiję, a co innego jak to mówi ci któreś pokolenie;P
Jak Papierek pisał, jak ktoś ci pistolet do głowy przystawi teoretycznie możesz zrobić coś glłupiego nadal.

#196 2 polubienia

Bug nie gada, nie możesz go zaczepić na ulicy. Tyle w temacie relacji z nim.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#197 2 polubienia

pajper, to, że potopo sobie był to jedno, ale to, że biblia mówi, że bóg chciał ukarać tym potopem i pozabijać mnustwo ludzi, to już coś jest nie tak
po co mi sygnatura?

Chciałem tylko pokazać, że wielu ludzi tak zwanych niewierzących kreśli wszystko związane z wiarą do tego stopnia, że dowody pewnych zdarzeń (w innych wypadkach uznane za historyczne niemal) są po prostu odrzucane.
I tak, trzeba mieć do wielu rzeczy zdrowe podejście. Ja sam jako osoba wierząca uważam zawsze, co może być przypowieścią, co fantazją późniejszych, nazwijmy to, redaktorów starego testamentu, a co prawdą.
Ale potop jest jednym z przykładów czegoś, co jest uniwersalne w bardzo wielu podaniach, a w co większość historyków wątpi.
#StandWithUkraine

No wiesz, w takiej skali jak w Biblii to na pewno wątpią, nic za bardzo by nie przetrwało jakby poziom morza podniósł się hmm o kilkaset metrów, no nie wiem, bardzo bardzo dużo, w sumie tyle aby całą ziemię z górami zakryć wodą;P
No i to, że potop jakiś był, czy wielka powódź, to świadczy, że była jakaś powódź, a nie że Bóg jakiś istnieje.
jakby taka czarna śmierć bodajże z 14 wieku rozszalała się na kilku kontynentach to w kilku religiach by były wzmianki, że Bóg czy jakieś inne bustwo zesłało na ludzi karę za ich niezgodne z przykazaniami życie.

Oczywiście. Mój wpis wskazywał wyłącznie na dowody istnienia potopu, a nie jego skali czy przyczyny.
#StandWithUkraine