EltenLink

ZDSR (Zhengdu), czyli Chiński screenreader

Wróć do Screenreadery i syntezatory mowy

#201 papierek

Bez urazy, ale ja patrzę od strony praktycznej, a nie ideologicznej, a na razie praktycznie wygrywa nvda.
-- (nuno69):
@Papierek, tylko że to wasze złodziejskie NVDA zaislne jest przez MS i Mozilla, także ideologiczne pitolenie możesz sobie schować w... kieszeni.

--

po co mi sygnatura?
2021-01-31 22:28

#202 Lowca_Androidow

Złodziejskie?GGdybyś napisał to o JAWS to bym się zgodził, ale NVDA? Kogo niby okrada, bo na pewnonie użytkownika, który otrzymuje produkt zupełnie za darmo ito w pełni funkcjonalny wraz z aktualizacjami.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-01-31 22:41

#203 zvonimirek222

Nuno myśli że NV access okrada ludzi z wsparcia i z tego, że sprzedaje materiały do nauki tego czytnika ekranu, co jest jednym wielkim nonsensem, i oczywiście istnieje możliwość kupienia telefonicznego wsparcia technicznego, jeżeli takie coś komu jest potrzebne.
To dla nuna jest złodziejską praktyką, plus certyfikacyjny egzamin, którego możesz, a nie musisz zdawać.
-- (Lowca_Androidow):
Złodziejskie?GGdybyś napisał to o JAWS to bym się zgodził, ale NVDA? Kogo niby okrada, bo na pewnonie użytkownika, który otrzymuje produkt zupełnie za darmo ito w pełni funkcjonalny wraz z aktualizacjami.

--

Student studentowi wszystko
2021-01-31 23:15

#204 Lowca_Androidow

To jak nazwać producentów JAWS, którzy wołają za swój produkt 5000 zł i mimotak ogromej kwoty za produkt, aby otrzymywać aktualizacje trzeba płacić dodatkowo rocznie 700 zł?
Hińszczyzna również będzie działać jeśli zapłacimy, jak to nazwać?

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-01-31 23:43

#205 papierek

500 zł woła altix. Niestety

po co mi sygnatura?
2021-02-01 08:21

#206 DJGraco

Nie 500 tylko 5000.
Ale fakt Łowca, za granicą Jawsik jest o wiele tańszy.

2021-02-01 08:31

#207 papierek

zero mi zjadło :)

po co mi sygnatura?
2021-02-01 08:51

#208 pates

Jedna aktualizacja koszuje chyba 750 zł, więc.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-02-01 09:06

#209 nuno69

Chyba pomyliły się wam wątki. Mnie z resztą też, ale parę postow wyżej.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-01 09:53

#210 Robert123

Witajcie a jak można po reinstalacji młodzieżowej wersji zdsr odzyskać kod autoryzacyjny oraz hasła, bo ja tak zrobiłem, a mejla niestety już wywaliłem, więc bardzo bym prosił o poradę co z tym zrobić.
Do tego jeszcze mam kilka pytań:
1. Czy można gdzieś zdobyć podręcznik obsługi tego czytnika ekranu - coś w stylu podręcznika do nvda, włącznie z klawiszologią i opisami do czego one służą.
2. Jak można nawigować w wiadomościach w poczcie dla windows 10, bo w nvda strzałki sobie radzą bez problemu.
Na razie tyle, po reinstalacji i reaktywacji zdsr zobaczymy czy problemy, o których wspominałem m.in. w tyfloprzeglądzie się poprawiły i dam znać. Pozdrawiam i życzę milutkiego wieczorku.

2021-02-01 23:34

#211 nuno69

Cześć Robert,
zobacz czy dostałeś maila.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-02 07:55

#212 mateponczas

Cześć.
Nie chciałbym, aby mój wpis został odebrany jako jakaś ironia, ale mam pytanie:
Czemu deweloper najpierw nie skupi się na najważniejszym priorytecie, czyli na zaimplementowaniu wszystkich funkcji z wersji dongle do online pro, skoro chce wyjść z tym do innych krajów poza Chiny? Moim zdaniem najpierw łatwiej jest dać wszystkim odbiorcom możliwość skorzystania ze wszystkich funkcji, a dopiero potem skupiać się na budowie międzynarodowej strony, niż dać niedokończony produkt, co do którego, zapewniam, może wylać się kubeł pomyj w stylu, że wersja dongle zawiera wszystko, a online, no jest taka uboga. Poza tym, jak wiesz, ludzie już dawno odeszli ze stosowania kluczy sprzętowych, no chyba, że w krajach rozwijających się, ale nie z winy tych krajów. No, ale zaraz będzie, że się nie znam. Nie róbmy wszystkiego na raz, tylko powoli i sukcesywnie, bo potem taki sposób zarządzania negatywnie się na nas odbija w przyszłości.

Edytowano 2021-02-02 08:12

#213 nuno69

Strategia działania jest przemyślana, zapewniam.

2021-02-02 09:30

#214 mateponczas

Cóż, nie moja sprawa.

2021-02-02 09:48

#215 Robert123

No dobrze, to ja ciągnę dalej w takim razie. Program już reaktywowałem i tak: teraz będę miał kilka pytań najlepiej do znawców zdsr, a więc Nuno oraz Mojsior, tudzież Paulina, no i ewentualnie tych, co posiadają ten program i go używają z naciskiem na wersję online:
1. Czy wam w aplikacji poczta dla windows 10 działa strzałkowanie po wiadomościach, bo mi nie.
2. Czy mimo ustawienia w ustawieniach zdsr pasków postępu żyby były odczytywane i oznajmiane dźwiękiem to czy podczas pobierania jakiegoś pliku są takie paski wam czytane i oznajmiane, bo mi niestety tak się nie dzieje, za to jak coś instalujemy to już jak najbardziej te paski się przesuwają i jest wydawany dźwięk oraz odczytywane są procenty.
3. Jak korzystać z ocr - wiem, że należy nacisnąć alt i numeryczną gwiazdkę, wtedy tekst i owszem zostanie nam odczytany, ale jak po tym nawigować, bo strzałki normalnie czytają wtedy zawartość tego okna, na którym byliśmy ustawieni przed rozpoznawaniem, a nie ma zaś odczytywanego okna wynikowego.
4. Czy jest jakiś podręcznik, jakaś instrukcja obsługi tego czytnika, a jeśli tak to czy mogę prosić o linka.
5. Czy w oknie windows update, tudzież w internecie np. są wam odczytywane takie rzeczy jak trwa wyszukiwanie aktualizacji, tudzież ładowanie strony, bo u mnie się tak nie dzieje w zdsr, za to w nvda i oczywiście tak.
6. Dlaczego jak mam pracę na zabespieczonym ekranie i nacisnę lewy alt i literę t to uruchamia mi się nvda, skoro nvda ma przypisany skrót ctrl, alt oraz d jak Danuta, a nie t jak Tadeusz.
Pozdrawiam i proszę o rozwianie tych rzeczy, bo ogólnie program popyla naprawdę szybko z Paulinką Microsoftową i w takim np. messengerze działa to wybornie, ale widzę rozbieżności na tle tych dwóch programów. Pozdrowionka i milutkiego dzionka wam dzisiaj życzę.

2021-02-03 09:29

#216 zvonimirek222

NVDA się otpala automatycznie na zabezpieczonym ekranie, ponieważ tak to ustawiłeś. skrót ctrl+alt+t lub inny taki nie ma nic do rzeczy.
-- (Robert123):
No dobrze, to ja ciągnę dalej w takim razie. Program już reaktywowałem i tak: teraz będę miał kilka pytań najlepiej do znawców zdsr, a więc Nuno oraz Mojsior, tudzież Paulina, no i ewentualnie tych, co posiadają ten program i go używają z naciskiem na wersję online:
1. Czy wam w aplikacji poczta dla windows 10 działa strzałkowanie po wiadomościach, bo mi nie.
2. Czy mimo ustawienia w ustawieniach zdsr pasków postępu żyby były odczytywane i oznajmiane dźwiękiem to czy podczas pobierania jakiegoś pliku są takie paski wam czytane i oznajmiane, bo mi niestety tak się nie dzieje, za to jak coś instalujemy to już jak najbardziej te paski się przesuwają i jest wydawany dźwięk oraz odczytywane są procenty.
3. Jak korzystać z ocr - wiem, że należy nacisnąć alt i numeryczną gwiazdkę, wtedy tekst i owszem zostanie nam odczytany, ale jak po tym nawigować, bo strzałki normalnie czytają wtedy zawartość tego okna, na którym byliśmy ustawieni przed rozpoznawaniem, a nie ma zaś odczytywanego okna wynikowego.
4. Czy jest jakiś podręcznik, jakaś instrukcja obsługi tego czytnika, a jeśli tak to czy mogę prosić o linka.
5. Czy w oknie windows update, tudzież w internecie np. są wam odczytywane takie rzeczy jak trwa wyszukiwanie aktualizacji, tudzież ładowanie strony, bo u mnie się tak nie dzieje w zdsr, za to w nvda i oczywiście tak.
6. Dlaczego jak mam pracę na zabespieczonym ekranie i nacisnę lewy alt i literę t to uruchamia mi się nvda, skoro nvda ma przypisany skrót ctrl, alt oraz d jak Danuta, a nie t jak Tadeusz.
Pozdrawiam i proszę o rozwianie tych rzeczy, bo ogólnie program popyla naprawdę szybko z Paulinką Microsoftową i w takim np. messengerze działa to wybornie, ale widzę rozbieżności na tle tych dwóch programów. Pozdrowionka i milutkiego dzionka wam dzisiaj życzę.

--

2021-02-03 10:05

#217 nuno69

1. Działa. Sprawdź, czy maksymalizacja okna a potem ZDSR+SPACJA pomaga.
2. W przeglądarkach nie jest jeszcze możliwe automatyczne odczytywanie paska, ze względu na to, że Chińscy użytkownicy byli temu przeciwni. Dojdzie możliwość opcjonalnego włączenia powiadomień. Aby odczytać stan pobirania, wciśnij CTRL+WIN+NUMERYCZNY SLESZ
3. ALT+4/6/1/3. Potem onrmalnie możesz klikać.
4. Piszę. Jak na razie jest tylko pełny wykaz poleceń, ktory zdaje sie juz otrzymales.
5. Tak samo jak w punkcie 2.
6. To jest problem NVDA. Program ten nie potrafi respektować tego, że jest zamknięty i wstaje po każdym opuszczeniu ekranu bezpiecznego. Wyłącz NVDA z autostartu.

2021-02-03 10:15

#218 zywek

6. Nie problem nvda, tylko jak jest uruchomona usługa to i ten Twój tak uwielbiony zdsr, który nie wiadomo co robi też by sie tak zachowywał. Przestańże wreszcie psioczyć na coś, na czego rozwój nie chcesz ruszyć dupy żeby mieć wpływ.

2021-02-03 16:23

#219 zvonimirek222

Jak bym był moderatorem tej grupy, to bylibyście zbanowani na amen oba!
Po pierwsze, i moje ostatnie! Nuno, przestań robić gównoburzy, bo każdy używa tego, co chce i jak może, i przestań robić generować wady tam, gdzie ich nie ma!
Żywku, nie masz racji. Nuno pomaga w rozwoju NVDA, tłumacząc części dokumentacji na język polski.
-- (zywek):
6. Nie problem nvda, tylko jak jest uruchomona usługa to i ten Twój tak uwielbiony zdsr, który nie wiadomo co robi też by sie tak zachowywał. Przestańże wreszcie psioczyć na coś, na czego rozwój nie chcesz ruszyć dupy żeby mieć wpływ.

--

2021-02-03 16:29

#220 pates

Dlaczego zd potrafi mi się sam z siebie uruchomić od czasu do czasu?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-02-03 16:30