Forum

Poszukuję książek z konkretnymi motywami

Literatura

Poprzednia 5 / 5

lalar123

#81 ·

O samurajach ktoś tu szukał książek ja polecam tak. Maja lidia kossakowska. 1 takeshi cień śmierci 2. Takeshi taniec tygrysa. 3. Takeshi pałac umarłych. Wszystko jest fantasy ale fajowe.
Cholerne wstrętne sample w suno!

Numernabis

#82 ·

Dzięki
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

matius

#83 ·

Edited
Tak samo do tych samurajów jest bardzo dobra trylogia: Kitsune" Pierwszy tom to: "Cień kitsune". Drugi to: "Dusza miecza", a trzeci narazie nie przetłumaczony. To m drugi wyszedł 19 kwietnia na polskim rynku.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

tomecki

#84 ·

jeszcze a propos podróży w czasie to polecę Powtórkę niejakiego Kena Grimwooda.

Numernabis

#85 ·

Koniec Wieczności, (Isaac Asimov),
Rękopis Hopkinsa, (R. C. Sherriff),
Rozłąka, (Christopher Priest),
Rzeźnia numer pięć, (Kurt Vonnegut),
Tak właśnie przegrywasz Wojnę Czasu, (Amal El-Mohtar, Max Gladstone),
Wieczny Grunwald, (Szczepan Twardoch)

-- (mustafa):
A ja poszukuję czegoś z podrużą w czasie.
Coś alla Dallas 63, czy jak brzmi orginalny tytół 11.23.1963
Przy okazji?
Czy ludzie przestali czytać książki, że ten wątek umarł?

--
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Numernabis

#86 ·

Tak, tak, już pisałeś, mam już na dysku obie części, ale jeszcze nie słuchałem.
-- (matius):
Tak samo do tych samurajów jest bardzo dobra trylogia: Kitsune" Pierwszy tom to: "Cień kitsune". Drugi to: "Dusza miecza", a trzeci narazie nie przetłumaczony. To m drugi wyszedł 19 kwietnia na polskim rynku.

--

matius

#87 ·

Już zapomniałem, że napisałem. xd
-- (Numernabis):
Tak, tak, już pisałeś, mam już na dysku obie części, ale jeszcze nie słuchałem.
-- (matius):

--

--
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Monte

#88 ·

Szukam nowych książek do czytania. Jeżeli chodzi o motywy, to szukam: książek w klimacie fantasy, coś jak "Eragon", "Percy Jackson i bogowie olimpijscy" albo jakieś inne w tym klimacie, walka dobra ze złem, książek obyczajowych z takim motywem, że jest sobie jakiś młody bohater albo bohaterka, wychowuje się z jakimiś ludźmi, którzy ją albo jego adoptowali i szuka biologicznych rodziców (z książek tego typu znam "Sekretny język kwiatów" i "Egzamin dojrzałości".
Give me a sign.

Monte

#89 ·

To znaczy "Sekretny język kwiatów" nie jest taki do końca, ale jest o dziewczynie, która próbuje znaleźć kobietę, która jako ostatnia miała zostać jej rodziną adopcyjną.
Give me a sign.

Monte

#90 ·

Mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z was kojarzy taką książkę nie mam pojęcia, kto to napisał, ale ta książka opowiada o kobiecie, która miała chłopaka, miała nieszczęście uczestniczyć w zamachu na World Trade Center i szukała swojej biologicznej matki. Ta książka cofała się też do momentu narodzin głównej bohaterki i opowiadała o jej matce. Kiedyś ktoś mi to czytał i chciałabym dokończyć tę książkę, bo ta osoba nigdy nie przeczytała mi jej w całości. Pytałam tę osobę o tę książkę, ale niestety ten ktoś nie pamiętał ani tytułu, ani autora tego dzieła.
Give me a sign.

Monte

#91 ·

Szukam też książek romantycznych, ale nie takich, gdzie jest przemoc i seks. Coś w rodzaju, że jest sobie jakiś chłopak i dziewczyna, zakochują się w sobie i są tam jakieś perypetie i problemy albo że jest kobieta i mężczyzna, a reszta tak jak napisałam wyżej, ale żeby nie było tam seksu i jakichś orgii czy coś, podtekstów seksualnych ani przemocy, a jeżeli już będzie, to żeby to było jakoś delikatnie zarysowane.
Give me a sign.

Moonlight22

#92 ·

Co do tego drugiego motywu, to może "Dziewczyna z kalendarza" Sebastiana Fitzka, ale to bardziej kryminał jest, więc nie wiem, czy to by cię zadowoliło.
-- (Monte):
Szukam nowych książek do czytania. Jeżeli chodzi o motywy, to szukam: książek w klimacie fantasy, coś jak "Eragon", "Percy Jackson i bogowie olimpijscy" albo jakieś inne w tym klimacie, walka dobra ze złem, książek obyczajowych z takim motywem, że jest sobie jakiś młody bohater albo bohaterka, wychowuje się z jakimiś ludźmi, którzy ją albo jego adoptowali i szuka biologicznych rodziców (z książek tego typu znam "Sekretny język kwiatów" i "Egzamin dojrzałości".

--
"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

Moonlight22

#93 ·

Może cykl z komisarzem Sikorą albo "Zwierz" Piotra Kościelnego.
-- (Kat):
Chętnie w najbliższej przyszłości przeczytam coś w stylu seryjni mordercy i psychopaci w ogóle. Dodam tylko, że "Igora Brudnego" Piotrowskiego mam za sobą, to tak na szybko, co przyszło mi do głowy z tych przeczytanych.

--
"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

Kat

#94 ·

Czytałaś cykl "Empireum" Rebeccy Yarros? Pierwszy tom z tego cyklu to "Czwarte skrzydło". Całkiem przyjemna książka, choć obawiam się, że scen seksu całkowicie nie unikniesz, przemoc, z uwagi na fakt, że mamy tam smoki i jest wróg, którego trzeba pokonać też się pojawia.
-- (Monte):

--
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Zuzler

#95 ·

Monte, a "Sekretne życie pszczół" Ci podejdzie? Tam co prawda nie chodzi o rodzinę adopcyjną, tylko dziewczyna dowiaduje się prawdy o swojej zmarłej matce, ale patrząc na to, co chciałabyś przeczytać, to ta pozycja moim zdaniem pasuje. No ok, przemocy tam trochę jest, ale narracja się nią nie napawa, krwawych scen i mózgów na ścianie zasadniczo brak.

mustafa

#96 ·

Czytałaś Kubę sobańskiego od Bednarka. To jest dopiero seryjny morderca.

-- (Kat):
Chętnie w najbliższej przyszłości przeczytam coś w stylu seryjni mordercy i psychopaci w ogóle. Dodam tylko, że "Igora Brudnego" Piotrowskiego mam za sobą, to tak na szybko, co przyszło mi do głowy z tych przeczytanych.

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Kat

#97 ·

Czytałam, czytałam, a jakże.
-- (mustafa):
Czytałaś Kubę sobańskiego od Bednarka. To jest dopiero seryjny morderca.

-- (Kat):

--

--
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

wrzos33

#98 ·

Temat adopcji pojawia się w następujących tytułach:
Nim stałyśmy się wasze - Wingate Lisa
Sieroce pociągi - Baker-Kline Christina
Zbieracze borówek Amanda Peters
-- (Monte):

--

wrzos33

#99 ·

Z pewnością stary, dobry Sparks, cały czas ukazują się jego nowe romanse, powieści Hannah i Santa Montefiore.
-- (Monte):
Szukam też książek romantycznych, ale nie takich, gdzie jest przemoc i seks. Coś w rodzaju, że jest sobie jakiś chłopak i dziewczyna, zakochują się w sobie i są tam jakieś perypetie i problemy albo że jest kobieta i mężczyzna, a reszta tak jak napisałam wyżej, ale żeby nie było tam seksu i jakichś orgii czy coś, podtekstów seksualnych ani przemocy, a jeżeli już będzie, to żeby to było jakoś delikatnie zarysowane.

--
Poprzednia 5 / 5