Wybory parlamentarne 2023
Wróć do Wątki archiwalne#81 zywek
@numer skąd Ty bierzesz takie rzeczy i jeszcze te o likwidacji płotu? Bo PiS takie referendum zrobił? A ktoś w ogóle tak powiedział, że tak zrobi? Bo ja tego nie pamiętam. Jak tak zrobił, to przytocz i przeproszę.
#82 djdenismusic
Żywku. po samym stanowisku opozycji wobec sytuacji na granicy można wnioskować, że płot w istocie może przestać istnieć, a wszelka ochrona na granicy zotanie ograniczona do minimum.
#83 tomecki
Tak sobie próbuję przypomnieć od kiedy PIS zaczął mówić o zbrojeniach i kiedy de facto zaczął coś w tę stronę działać i wychodzi mi na to, że jakoś to ruszyło, gdy sytuacja Ukrainy była podbramkowa. Wcześniej, zdaje się, nie było wiele ruchów, ale moge się mylić.
Jeśli chodzi o imigrantów to kupuję pogląd, że to nie kwestia samych tych ludzi tylko poglądu bardzo szeroko rozpowszechnionego na zachodzie, że nie wolno ich wtłaczać w naszą kulturę. My sobie, oni sobie i powinno to zagrać. Nie zagrało, bo różnic jest zbyt dużo i sorry, ale jeśli przyjmować to na naszych zasadach. Chcecie do nas? zapraszamy, ale zacznijcie postępować, przy najmniej w pewnych kwestiach jak my.
Tak w ogóle skonfliktowani jesteśmy obecnie chyba ze wszystkimi sąsiadami włącznie z Ukrainą, a to raczej tak se świadczy o jakości dyplomacji. Odnoszę wrażenie, że słowo "pragmatyzm" nie jest przesadnie wykorzystywane w rozmowach na szczycie i tak szczerze mowiąc życzyłbym sobie aby wykorzystywane być zaczęło i trochę na to liczę.
#84 Numernabis
Tomecki, tylko czy w którymkolwiek z krajów, które przyjęły emigrantów wyznających Allaha oni się dostosowali?
Nie musisz odpowiadać, to widać po tym co się dzieje w tych krajach.
#85 Julitka
Nie dostosowali się, bo im na to niedostosowanie się zdecydowanie pozwolono. Patrz Francja.
-- (Numernabis):
Tomecki, tylko czy w którymkolwiek z krajów, które przyjęły emigrantów wyznających Allaha oni się dostosowali?
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#86 cinkciarzpl
-Dookładnie. Jest nawet na lewicy pewna mniejszość, która o tym mówi. Nie musimy wszystkiego kopiować z zachodu 1 do 1, ale możemy uczyć się na ich błędach i to popieram, bo rąk do pracy potrzeba na gwałt. Przemysł na pewno ten mięsny, budownictwo, fabryki to teraz czasem więcej cudzoziemców niż polaków.
Tak swoją drogą w mojej wsi jeszcze kilka lat temu widok kogoś czarnoskurego czy wogóle kolorowego to sensacja, panie. Teraz są, pracują. Czy urosła przestępczość? No nic nie słychać akurat tutaj, a przynajmniej nic o gwałtach czy innych tam. Urosła tylko ta pospolita, gdzie polacy i tak to robili więc w sumie jeden pies.
(Julitka):
Nie dostosowali się, bo im na to niedostosowanie się zdecydowanie pozwolono. Patrz Francja.
-- (Numernabis):
--
--
#87 Numernabis
Francja im na to nie pozwoliła? Co wy opowiadacie, założyli własne getta, tam nawet Policja nie dociera bo się boją. Kiedy były zamachy w Europie i USA we Francji wprowadzono zakaz zasłaniania twarzy i się dostosowali? Nie, to nie ich kraj, i powinni się dostosować do danej kultury, spróbuj pojechać do nich i wyjść na ulicę w mini spódniczce i z bluzeczką nad pępek i bez stanika, albo Ty Cinkciarz, spróbój tam zagadać do jakiejś kobiety - życzę Wam powodzenia.
My innowiercy musimy się u nich dostosowywać do ich religi, ale oni się nie dpostosowują.
#88 Julitka
Chyba nie zrozumiałeś mojego posta. :)
Więc wytłumaczę prościej:
Francja pozwoliła sobie wejść na głowę. Zdecydowanie pozwoliła. Oni nie musieli się dostosowywać. Przyjęto ich z otwartymi ramionami tak, jak stali, egzystowali i myśleli, a więc też i czynili. Nie musieli patrzeć na kulturę, bo kultura łaskawie, z radością wejrzała na nich. Więc owszem, teraz strach w Paryżu wyjść na ulicę. Co więcej, coś słyszałam, że Francuzi sami mają już tego ciut jakby dość. Legenda miejska głosi, że chcą się za to jakoś wziąć. Tylko teraz już zdecydowanie za późno. Więc co do przyjmowania imigrantów jako takich, uznajmy, że moje uczucia są ambiwalentne. Ale muszę podążać za wiedzą. Francja nie jest tu dobrym przykładem przyjmowania imigrantów, bo postąpiła z nimi, paradoksalnie, źle. Polsce też to grozi, jeśli da sobie wejść na głowę.
-- (Numernabis):
Francja im na to nie pozwoliła? Co wy opowiadacie, założyli własne getta, tam nawet Policja nie dociera bo się boją. Kiedy były zamachy w Europie i USA we Francji wprowadzono zakaz zasłaniania twarzy i się dostosowali? Nie, to nie ich kraj, i powinni się dostosować do danej kultury, spróbuj pojechać do nich i wyjść na ulicę w mini spódniczce i z bluzeczką nad pępek i bez stanika, albo Ty Cinkciarz, spróbój tam zagadać do jakiejś kobiety - życzę Wam powodzenia.
My innowiercy musimy się u nich dostosowywać do ich religi, ale oni się nie dpostosowują.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#89 Numernabis
OK, Julitko myślisz, że u nas sobie z nimi poradzą? To nie jest realne bo oni nie tylko nie mają szacunku do życia innych, ale nie mają również szacunku do własnego życia, szastają nim w imię Allaha bo to dla nich zbawienie więc raczej trudno takich ludzi czymkolwiek przymusić do przystosowania się do jakichkolwiek zasad.
Nie tylko Francuzi przecież mają z nimi problem, to samo się już dzieje w Szwecji, Niemcy również mają poważny problem, po prostu jeszcze to nie urosło dotakiej rangi jak we Francji bo oni w tych krajach jeszcze nie siedzą tak długo jak we Francji.
#90 balteam
Numerabis, zacznijmy od tego, że imigranci też są różni, to tak jak pisać, że Polacy wszyscy kradną. Teraz głównie chyba wyznawcy Allacha bawią się w zamachy, ale mimo wszystko to ułamek imigrantów, zwłaszcza jak dodasz do tego same rozłamy w islamie, to okaże się, że część Muzułmanów chociażby nie popiera nawracania siłą na islam.
#91 Numernabis
Czy zaryzykowałbyś wpuszczenie do swojego domu takiego wyznawcę? Bo ja nie i dlatego też jestem przeciwny wpuszczaniu tej grupy imigrantów do Polski.
To zupełnie inna kultura, inne wartości co widać w krajach które mają z nimi problemy i nie można się łudzić, że do nas przyjadą ci lepsi, a wpuszczać żeby się przekonać to tak jakby wpuścić mordercę do domu bo to, że padło na niego oskarżenie nie musi oznaczać, że nim jest i czekać na bieg wydarzeń czy oskarżenia się potwierdzą czy nie, jak się potwierdzą będzie już za późno żeby zmienić swoją decyzję, nie będzie na to szansy i to samo się tyczy tych imigrantów.
#92 Julitka
Ja jednak mimo wszystko bym uważała, bo możesz po prostu obrazić czyjeś uczucia. Zgadzam się właściwie z obiema stronami. Zachodnie kraje średnio na tym wychodzą i za dużo się pewnym grupom pozwala, ale fakt jest także taki, że imigranci są różni. To, że napływają całą falą, nie jest do końca fajne, ale też nie można ich wrzucić wszystkich do jednego worka z napisem "zło wcielone".
-- (Numernabis):
OK, Julitko myślisz, że u nas sobie z nimi poradzą? To nie jest realne bo oni nie tylko nie mają szacunku do życia innych, ale nie mają również szacunku do własnego życia, szastają nim w imię Allaha bo to dla nich zbawienie więc raczej trudno takich ludzi czymkolwiek przymusić do przystosowania się do jakichkolwiek zasad.
Nie tylko Francuzi przecież mają z nimi problem, to samo się już dzieje w Szwecji, Niemcy również mają poważny problem, po prostu jeszcze to nie urosło dotakiej rangi jak we Francji bo oni w tych krajach jeszcze nie siedzą tak długo jak we Francji.
--
#93 Julitka
A teraz, bardzo proszę, skupmy się jednak może na samych wyborach, co?
#94 Numernabis
Już po wyborach :), a to jest jeden z tematów istotnych, bo np. mój syn głosował na PiS i mówił, że choćby nie wiem co opozycja dawała to i tak będę przeciw dopóki mają zamiar wpóścić wyznawców allacha.
Co do obrażania czyichś uczuć to trzeba umieć czytać, jeśli ktoś jest przewrażliwiony to nie mój problem, ja nie wrzucam wszystkich do jednego wora, ale mając wybór wpuścić ttutaj tych imigrantów gdzie nawet 90% będzie uczciwych, a wśród nich tylko pozostałe 10% to terroryści to nadalbędę przeciwko bo to zbyt wielkie zagrożenie, przecież wiadomo jak u nich wygląda ukierunkowywanie już od dziecka przeciw praktycznie każdemu innowiercy, oczywiście mowa o tych fanatykach, bo to właśnie jest zło wcielone, przez które cierpią pozostali.
#95 tomecki
A puki co dzietność na poziomie, zdaje się, 1.35 i jakoś nie widać żeby się cokolwiek w tej sprawie działo.
#96 cinkciarzpl
Czytajmy proszę ze zrozumieniem, a poten odnośmy się do czyichś słów. Napisałem wszak wyraźnie, że z błędów trzeba wyciągać wnioski, ale nie mogą polegać tylko na zamknięciu drzwi bo to nie rozwiązuje naszych problemów. Ukraińcy czy białorusini z budowlanki lub rzeźnicy, pojechali przeważnie na wojnę, a produkcja musi się kręcić.
Francja im na to niCe pozwoliła? Co wy opowiadacie, założyli własne getta, tam nawet Policja nie dociera bo się boją. Kiedy były zamachy w Europie i USA we Francji wprowadzono zakaz zasłaniania twarzy i się dostosowali? Nie, to nie ich kraj, i powinni się dostosować do danej kultury, spróbuj pojechać do nich i wyjść na ulicę w mini spódniczce i z bluzeczką nad pępek i bez stanika, albo Ty Cinkciarz, spróbój tam zagadać do jakiejś kobiety - życzę Wam powodzenia.
--
#97 djsenter
Zgadzam się na pewno z tym, że trzeba wyciągać wnioski. Trzeba wziąć pod uwagę to, jak Białoruś i wszelakie gangi które szmuglują tych ludzi ich wykożystują, obiecują im raj, przy okazji zabierając ich dokumenty, kradnąc ich toszsamość, etc.
#98 damianzegarek
Hej
Przede wszystkim to pragnę pogratulować nam wszystkim głosującym frekwencji. Wreszcie ludzie nie olali sprawy.
Osobiście głosowałem na Lewicę, gdyż jest mi zdecydowanie bliższa poglądami. Szkoda, że wielu przekalkulowało i wrzuciło głosy na 3D czy PO, ale ok. Osobiście wolałbym zamienić słupki między Lewicą, a 3D, gdyż niekoniecznie ufam tej partii.
Co do imigrantów, to chcemy, czy nie, to chociażby po to, by zredukować niż demograficzny będziemy musieli ich przyjmować. Nasze społeczeństwo się starzeje i potrzeba jest rąk do pracy. To, na jakich zasadach ich przyjmiemy, to jest kwestia wyłącznie po naszej stronie i nikt nie ma prawa nam tego narzucać. Niemniej faktem jest, że imigranci są nam jako siła robocza potrzebni.