Forum

Niewidomi w filmach, serialach i innych produkcjach telewizyjnych

Film, telewizja i wszystko, co niepasuje do innych forów

Poprzednia 6 / 6

Celtic1002

#101 ·

Chciałam napisać o filmie Dotyk miłości, ale Mimi już o nim wspomniała. ;)
W Malanowskim były dwa odcinki z niewidomą.
jeden o tej dziewczynie zastraszanej przez szwagra i siostrę, a drugi o tej, którą ktoś ciągle śledził czy coś.
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

misiek

#102 ·

Hmmmm, a to nie była raczej jakaś schizofremiczka? Wiesz, obiawy ślepoty to nie mimowolne słyszenie głosów, czy paranoja.
-- (Celtic1002):
Chciałam napisać o filmie Dotyk miłości, ale Mimi już o nim wspomniała. ;)
W Malanowskim były dwa odcinki z niewidomą.
jeden o tej dziewczynie zastraszanej przez szwagra i siostrę, a drugi o tej, którą ktoś ciągle śledził czy coś.

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Celtic1002

#103 ·

@Misiek, nie, tam na serio było coś nie tak, ale nie pamiętam co. :O
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Kat

#104 ·

Właśnie się przypadkiem dowiedziałam, że w serialu dla dzieci pt. "Mia i ja" jest niewidoma dziewczyna Sara.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Monte

#105 ·

W serialu "Barwy szczęścia" jest jakiś niewidomy facet, który jest masażystą. Mama mi ostatnio mówiła, że ten aktor ma trudności z graniem niewidomego. W serialu pt. "Na dobre i na złe" też w paru odcinkach była jakaś niewidoma pisarka.
Give me a sign.

biedrona333

#106 ·

o tak jest w Barwach szczęścia niewidomy masażysta

MarOlk

#107 ·

Trochę naciągany przykład, ale w adaptacji filmowej "Imienia róży" Umberto Eco głównym, negatywnym bohaterem jest stary, ślepy mnich Jorge z Burgos.

Numernabis

#108 ·

Nie wiem czy tu było, "Ślepa furia"
Oślepiony w wietnamie, po długich latach wraca do Ameryki aby odszukać kompana z Wietanamu, narkotyki, sztuki walki itp.
Dobry film akcji, w roli głównej Rudger Hauer.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Zuzler

#109 ·

Jeszcze nikt tutaj nie napisał o filmie "Światłoczuła"? No nie no, proszę to zrobić, założę się, że ktoś z Was już obejrzał i ma jakieś wrażenia.

Monte

#110 ·

Ja widziałam tylko zwiastuny i wiem, że coś takiego istnieje, ale nie oglądałam tego filmu.
Give me a sign.

Monte

#111 ·

Wczoraj byłam w kinie na filmie "Światłoczuła". Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo wiernie przedstawił niewidomą osobę, bez stereotypów, no, jedyny stereotyp, jaki tam znalazłam: Niewidomi muszą koniecznie dotykać twarzy nowo poznanych osób. No i moim zdaniem niepotrzebne były te sceny erotyczne pomiędzy głównymi bohaterami. Ale podobało mi się, że ta relacja głównych bohaterów nie była taka czarno-biała, że nie było wiadomo, czy oni będą razem, że nie była pokazana bez problemów i też nie każdy z bohaterów pobocznych wierzył w tę relację. To było takie życiowe podejście. I byłam pozytywnie zaskoczona, bo koleżankę głównej bohaterki zagrała osoba, która nie jest mi nieznana, czyli użytkowniczka Jamajka!
Give me a sign.

bratczyk96

#112 ·

1 likes
Ja właśnie dzisiaj jadę do Hajnówki do domu kultury na ten właśnie film. oczywiście z audiodeskrypcją. Ja nie lubię filmów biograficznych, a jak czytałem co to jest za seans filmowy to nic tam takiego nie powiedziano. Jak coś to ja otym filmie się dowiedziałem z aplikacji Hajnówka, która jest zresztą audioprzewodnikiem. Mam nadzieje, że mnie też się ten film spodoba.
Pozdrawiam

Monte

#113 ·

To zdecydowanie nie jest film biograficzny. Powiedziałabym raczej, że to film romantyczny.
Give me a sign.

bratczyk96

#114 ·

1 likes
Właśnie wczoraj byłem w Hajnówce na tym filmie. Wrażenia ogólnie mam pozytywne. Jedynie czego mogli by tego nie robić to starać sie wogóle nie używać wulgaryzmów. Ja jestem z tych co wulgaryzmów w filmach i piosenkach nie lubie i staram sie takich filmów nie oglądać i słuchać takich piosenek. Jeśli jest jakiś film, który sobie oglądam w domu nasączony wulgaryzmami to odrazu go wyłączam. Ponadto ze względu na kilka scen erotycznych powinni uprzedzić o tym poinformować na początku filmu. Mówię o tym, gdyż w hajnowskim domu kultury były nie tylko osoby pełnoletnie, ale i uczniowie i to poniżej osiemnastki o ile mnie głosy nie zmyliły. Generalnie, że nie żałuje, że pojechałem z Białegostoku do Hajnówki. Niestety! Film się rozpoczął z dużym opóźnieniem ze względu na problemy techniczne z audiodeskrypcją przez co o mało nie zdążyłem na autobus. Dzięki pomocy pani z tamtejszego koła PZN rzutem na taśme zdążyłem na PKS. W przeciwnym razie musiałbym czekać na kolejny autobus ponad godzinę. Podsumowując warto było się przejechać.
Pozdrawiam

Monte

#115 ·

Ja też nie przepadam za wulgaryzmami w filmach, książkach czy muzyce, jeżeli są nieliczne, to OK, ale jeżeli jest ich dużo, to ciężko mi sie taki film ogląda, słucha takiej muzyki. Generalnie staram się unikać tego typu treści w kulturze.
Give me a sign.
Poprzednia 6 / 6