EltenLink

Zapowiadamy Eltengera, klienta EltenLink na platformy mobilne

Wróć do Klient na platformy mobilne

#141 zywek

Przecież Dawid pisał, że najpierw się skupić na jednym, a ptem doda reszte rzeczy. Więc nie bo co?

2025-10-26 11:41

#142 pajper

Skoro wczoraj (iOS) i dzisiaj (Android) wyszły dość ważne aktualizacje, małe podsumowanie po 3 miesiącach.
Publiczne testy są od października. W tym czasie z Eltengera skorzystało 96 osób. W sumie z Androida 50, a iOS 58 (liczba jest nieco większa od podanej łącznej, bo kilka osób okazało się mieć i Androida, i iOS).
Jeśli chodzi o wiadomości prywatne, to z Eltengera wysłano ich na ten moment niemal 60000. Co najbardziej zaskakujące, aplikacja cieszy się największą popularnością w społecznościach zagranicznych, a nie w polskiej.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2026-01-28 11:55

#143 longshoot

No, w wielu krajach ludzie mają dostęp tylko do telefonów z Androidem — np. w biedniejszych krajach — to taki Eltenger dla nich, to jest strzał w dychę. A będą konferencje w eltengerze może?

2026-01-28 11:57

#144 pajper

Tak, już nad nimi pracuję prawdę mówiąc.

#StandWithUkraine

2026-01-28 11:59

#145 longshoot

Super, właśnie testuje Forum na iOS.

2026-01-28 12:04

#146 Julitka

No bo Polska najbardziej chciała Eltengera. Dlatego teraz najmniej testuje i najwięcej narzeka. xd Czego się spodziewałeś?
-- (pajper):
Skoro wczoraj (iOS) i dzisiaj (Android) wyszły dość ważne aktualizacje, małe podsumowanie po 3 miesiącach.
Publiczne testy są od października. W tym czasie z Eltengera skorzystało 96 osób. W sumie z Androida 50, a iOS 58 (liczba jest nieco większa od podanej łącznej, bo kilka osób okazało się mieć i Androida, i iOS).
Jeśli chodzi o wiadomości prywatne, to z Eltengera wysłano ich na ten moment niemal 60000. Co najbardziej zaskakujące, aplikacja cieszy się największą popularnością w społecznościach zagranicznych, a nie w polskiej.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-01-28 12:25

#147 tomecki

Ja bym jeszcze z wnioskami poczekał na implementację forów, blogów i konferencji. Niby pm to większość, ale jednak na forach też coś tam się odbywa.

2026-01-28 13:31

#148 pajper

Mnie jednak temat żywo ciekawi pod kątem szeroko pojętej przyszłości. Windows nie jest tak popularną platformą jak kiedyś, wielu niewidomych przenosi się na Maca albo wykorzystuje komputery tylko do pracy.
Nie oznacza to z pewnością że stało się to co wieszczono na początku Eltena, czyli że do 2020 roku nikt nie będzie miał komputera, a już na pewno na pewno do 2025, ale jednak priorytety troszkę się przesuwają w stronę telefonów, przynajmniej na zasadzie przeglądania co ciekawego w świecie w autobusie/metrze/tramwaju. No i popularność zyskuje Mac.
W tym świetle spodziewałem się jednak większego zainteresowania Eltengerem. Oczywiście aplikacja powstanie, jak widać idzie to, jak na obecne możliwości czasowe, sprawnie. No i na pewno nie jest tak, że nikt jej nie używa.
Ale mimo wszystko wydaje się, że albo wciąż zapotrzebowanie na wersję PC wśród użytkowników Eltena jest większe, albo brakuje zaufania do nowego klienta, albo informacja się nie przedostała, albo instalacja jest zbyt trudna, albo... nie wiem.
Nie mówię by teraz bić na alarm, absolutnie, ale warto się zastanowić, gdzie jest problem.

#StandWithUkraine

2026-01-28 14:36

#149 tomecki

Ciekawe, czy moje pomysły mają sens: 1. Wiadomości, jakkolwiek ważne to jednak zbyt mało żeby przerzucać się na wersję mobilną zwłaszcza, że akurat pisanie, w szczególności większych ilości treści, łatwiej ogarnąć na klawiaturze, więc desktopie. 2. To nadal wersje mocno testowe i część osób może czekać na stabilkę. 3. ciekawe, ilu użytkowników wie, jak to wszystko pobrać i zainstalować.

2026-01-28 17:14

#150 daszekmdn

Ja obstawiam, że już jest po prostu za późno dla Polskiej społeczności.
To, że większość zagraniczna tu robi największy ruch w PM chyba już wiele mówi.
Na forach od dłuższego czasu posucha, i nie ma dla mnie osobiście zbyt wielu ciekawych treści. Na English community prawie nie patrzę, bo... No łatwo wywnioskować dlaczego patrząc na listę wątków i posty większości tam.
I ktoś teraz może rzucić we mnie przysłowiowym kamieniem z tym słynnym, skoro nie ma treści, to może sam stwórz? Tylko... No właśnie. Po co?
Po prostu, Polska społeczność się kończy, bo nie ma nowych twarzy. Mobilka, niby fajnie, tylko obawiam się, że i to nie przyniesie wiele osób, bo zwyczajnie już nie ma kogo.
Sama idea forum jakotakiego odchodzi też mocno do lamusa. Teraz ludzie mają DC, FB i inne takie. Nie myślałem, że to kiedykolwiek powiem, ale tak jest nad czym ubolewam bo trudniej coś znaleźć w tym bagnie no ale wisłą kija nie zawrócę :D.
Ci, którzy się chcą udzielać nie mają za wiele do udzielenia, a Ci, co by mieli nie czują takiej potrzeby i koło się zamyka, co już tu było wałkowane miliony razy.
Czasy się zmieniły, a wszelkie społeczności coraz bardziej idą w zamknięcia, prywatyzację etc. Ludzie zwyczajnie nie chcą ze sobą gadać.
O blogach już nawet nie wspominam i tak, sam na swoich nic nie publikuję, bo przestało mi się chcieć. Nie ze względu na platformę, czy coś, tylko zwyczajnie. Za dużo wkładałem roboty w niektóre treści nawet głupawe ale jednak względem odzewu.
I nie chcę tu teraz odpalać konwersacji na niezliczoną ilość postów. Po prostu. To jest świat. Albo nam się on podoba, albo nie. Tak czy tak fajnie, że coś się dzieje, ale niestety moim zdaniem na Polskę to już nieco zbyt późno.
A, no i żeby nie było, nie piszę w stylu narzekania dla samego narzekania. Jest pytanie, jest rozmowa, to i jest odpowiedź. Od i wszystko. Podzieliłem się wyłącznie spostrzeżeniami.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2026-01-28 17:27

#151 mustafa

Jak się słyszy, że to nie w tym wątku, albo prosimy nie używać wulgaryzmów to siłą rzeczy się odechciewa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-01-28 17:30

#152 mustafa

A wiadomości... Dalej nie wiem dlaczego miałbym napisać ją tutaj a nie w sms lub messenger.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-01-28 17:31

#153 daszekmdn

Bo ludzie odzwyczaili się od porządku. Taki syf z mózgów zrobiło FB. Kiedyś to była norma i przynajmniej dało się coś sensownie znaleźć.
-- (mustafa):
Jak się słyszy, że to nie w tym wątku, albo prosimy nie używać wulgaryzmów to siłą rzeczy się odechciewa.

--

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-01-28 17:33

#154 mustafa

A mimo to, najwięcej wpisów miały wątki gdzie można było jakąś dygresją polecieć i przez jakiś czas funkcjonował we wątku wątek poboczny. Jak dyskusja płynie to płynie, a jak ktoś zaczyna dyrygować... cóż nie jesteśmy w teatrze.

2026-01-28 17:36

#155 Postukujacy

Bardzo mi się podoba, że platforma mobilna się rozwija. I nadal, po paru latach uważam, że Elten ma przyszłośc i powinien mieć ją wspieraną. Nie dotykając tematu kto to ma robić, po prostu powinien.

Czasy mamy takie, że np. Tiktok z Ameryki nieco znika. SocialMedia już w dwóch krajach Australia i Francja zaczynają być mało dostępne dla dzieciarni. Zabrzmi to jak teoria spiskowa, ale się jej trzymam, że z Eltena będzie jeszcze długo i sporo korzystane :)

INFP
Edytowano 2026-01-30 15:25

#156 pajper

Słuchajcie, luźne pytanie.
Wiem, że lepiej byłoby zrobić ankietę, ale nie chodzi mi teraz o statystyki, a o luźną dyskusję i chętnie poczytam wasze opinie. Co dla Eltengera jest teraz priorytetem?
Mam pewną wizję rozwoju i chcę zbadać, na ile ona pokrywa się z oczekiwaniami, a na ile może warto rozważyć poprzesuwanie priorytetów.

#StandWithUkraine

2026-01-30 15:28

#157 papierek

Konferencje slash rozmowy prywatne. Nigdzie poza tt nie ma takiej jakości rozmów, streamowania audio i tak dalej. No bo wiadomości? Elten to dodatkowy komunikator, ale ludzie mają social media. Forum... wiadomo. Blogi też jakoś nie chcą tak się fajnie trzymać. Mam wizję, że wracając sobie autobusem z pracy oglądam z kimś film na eltenie. Nie przepadam za teamtalkiem, a już szczególnie mobilnym, więc no...

po co mi sygnatura?
2026-01-30 15:34

#158 pajper

Pracuję nad Konferencjami już dość intensywnie od kilku tygodni, więc na pewno będą. To nie jest takie proste, bo jednak to jest UDP, obsługa zrywania połączenia itd. Nie ukrywam, że testy bojowe robiłem w warszawskim metrze, żeby symulować typową sytuację. :)
Jeszcze sporo pracy, ale powstają i będą.

#StandWithUkraine

2026-01-30 15:35

#159 Paulinux

A w sumie co jest fajniejszego w konferencjach na takim Eltengerze od Teamtalka? No może tylko to, że ktoś Cię jest w stanie wydzwonić i pewnie będzie się dało stalkować kanały w konferencjach, żeby przychodziło powiadomienie jak ktoś na nie wejdzie, ale wg mnie to tyle

Happy hacking
2026-01-30 15:59

#160 balteam

Moim zdaniem konferencje mają sens, jeśli jakoś uprości się zakładanie kanałów dla wybranych. Dużo ludzi narzekało, że jak ich widać, to muszą pisać, że kogoś nie zapraszają, a to im się nie chce.
Konfy mają potencjał, ale w prostszym wydaniu tworzenia kanałów. np. pole wyboru tylko moje kontakty mogą dołączyć. albo w polu edycji wpisujesz kto widzi kanał. jak nikogo nie ma, to kanał znika.
Także konfy wtedy, jeśli nic się nie zmieni, to wiadomości prywatne i powiadomienia aby przychodziły tak jak powinny, ponieważ to rośnie.
Jako drugie konferencje, jako trzecie forum, ale te dwie ostatnie można zamienić kolejnością, ponieważ zależy jak się liczy popularność.
Za rok pewnie będzie problem z kasą na eltena, więc powoli można myśleć jak zmotywować ludzi do kupna pakietów.
a no i jestem pod wrażeniem jak ai teraz może ładnie ogarniać rzeczy, jeśli nie jest wszystko aktualne na gicie, to byłbym za tym, aby to zaktualizować. Ktoś bez znajomości nie poprawi krytycznych błędów, ale jakieś mniejsze, ktowie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-01-30 16:17