EltenLink

Zapowiadamy Eltengera, klienta EltenLink na platformy mobilne

Wróć do Klient na platformy mobilne

#161 longshoot

dzwonienie do kontaktów, i konferencje fajna sprawa. Znam osoby, które nie chcą używać teamtalków czy discordów, więc się przyda.

2026-01-30 16:32

#162 Julitka

Konferencje i rozmowy prywatne +rzwój komunikatora o nowe funkcje.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-01-30 17:23

#163 papierek

Większa baza userów, mniejsze rozproszenie po serwerach, bo jest jeden serwer.
Biorę kogoś, dzwonię.
Nie pytam się najpierw, czy wejdziesz na TT, a na który serwer, a na jaki kanał, a bo kanał to trzeba stworzyć, a ktoś nieuprzejmy może podsłuchać.
Wiadomo, mogę mieć stworzony kanał na hasło, wchodzić do niego domyślnie, mogę miec zaufany serwer z zaufaną administracją.
A teraz wyobraź sobie, że mam grupkę 10 znajomych, z którą gadam. Ten wchodzi na serwer z tym, ten tamtego nie lubi, znowu jakiś inny serwer.
Żeby było optymalnie dla mnie, musiał bym mieć jeden wlasny serwer, dla grupki tylko tych ludzi, z którymi częściej rozmawiam.
A i tak, pokłócę się z kimś, potem ten ktoś na tym moim serwerze gada z jakąś inną osobą z moich znajomych i gadają o mnie. Czy dały by sobie wszyscy łapki za mnie uciąć, że ja ich nie podsłuchuję? :D
Kiedyś miałem chęć się bawić. Teraz jestem przeciętniakiem i minimalistą. Biorę telefon w łapkę, dzwonię do człowieka. Tyle chcę mieć roboty, nie więcej.

-- (Paulinux):
A w sumie co jest fajniejszego w konferencjach na takim Eltengerze od Teamtalka? No może tylko to, że ktoś Cię jest w stanie wydzwonić i pewnie będzie się dało stalkować kanały w konferencjach, żeby przychodziło powiadomienie jak ktoś na nie wejdzie, ale wg mnie to tyle

--

po co mi sygnatura?
2026-01-30 18:10

#164 zywek

Powiadomienia i to okno, co ponoć je ciągle mam otwart, to niech już będzie odczytywane, że jest zamknięte... :D czyli powiadomienia i mi starczy.

2026-01-30 18:11

#165 daszekmdn

Dupa tam konferencje. Jakość nie jest lepsza od TT a ostatnio jak pisane na Betatestach jeszcze się spieprzyła. Jak czasem patrzę, to nikogo nie widzę na publicznych kanałach z PL.
Na sam początek poprawki wszystkich błędów zanim wdrożymy cośnowego, bo ten błąd był popełniany na kliencie Pc i zbiera swoje żniwo do dziś np nie działają wzmianki przynajmniej mi robiąc 502 bat gateway.
Na początek dopracował bym forum, by reply było tam gdzie ma być, dodał wzmiankowanie i zgłaszanie postów właśnie, poprawił błąd z nagrywaniem mono na Androidzie.
Z nowości może to jest w końcu czas na ruszenie Feeda który podupada skoro z blogami nie jest jak jest?
Mam tu na myśli podstawowy błąd, że jak usuniemy kogoś z kontaktów, to jego Feed nie znika, a jak dodajemy to w ogóle się nie pojawia od długiego czasu. Coś w stylu Federated timeline na mastodonie by mieć opcję obczajenia wszystkiego co świat na niego wysyła. Na mobilkach to by mogło trochę zażreć. I tu właśnie kolejny game changer dla Feeda.
Mamo? Możemy mieć Tiktoka w domu? Tymczasem Tiktok w domu:
Shortsy audio nagrywane z mobilki. Wielu ludzi by to do Feeda przekonało i dało zajebistą możliwość podzielenia się ze światem czymkolwiek skąd kolwiek. Proste record, cancel record i gotowe. To by serio mogło zażreć gdyby dało się go likeować, przeglądać jak Tiktoka itp. W Angielskiej społeczności mogło by przynieść rezultaty tymbardziej, że takie Scramble się tam mocno przyjęło.
No i można by zaryzykować dać zarobić Eltenowi na siebie w następującej formie: Domyślnie masz shortsy do minuty. Chcesz do 5 minut? Wykup premium.
Uznacie za głupotę? Wiedzcie, że ja uznaję za nią reanimowanie trupa jakim są konferencje nie licząc rozmów prywatnych.
Nad blogami myślę nie ma co płakać i nie ma co się nimi w obecnej chwili jak chodzi o appkę mobilną zajmować.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-01-30 18:12

#166 zywek

@daszekmdn nie da się zrobić prosto żeby zawsze było nagrywane stereo. I wiem, że nie musisz tego wiedzieć, bo jesteś prosty chłop... A ja Ci mówię, że prosto się nie da, bo jest ileś profili nagrywania i ileś producentów różnie implementujących te same profile, przez co zachowują się inaczej na różnych telefonach. Więc teraz nawet jako prosty chłop już to wiesz i jak potem powiesz, że nadal nie wiesz, to...

2026-01-30 18:14

#167 daszekmdn

A co do rozmów prywatnych, rzyczył bym sobie ładnego pstryczka w ustawieniach w stylu nie przyjmuj przychodzących połączeń i nie powiadamiaj, bo nie chcę by mi coś dzwoniło na Telefonie i by ludzie myśleli, że jestem dostępny. Też jestem minimalistą. Albo piszesz wiadomość, dzwonisz normalnie na Telefon albo spierrr...

Edytowano 2026-01-30 18:15

#168 longshoot

a po co komu feed rozwinięty, skoro i tak nikt z poza twoich kontaktów tego nie zobaczy?

2026-01-30 18:16

#169 daszekmdn

@Zywek Wiem, bo nie jednego Androjeba miałem i kombinowałem. Najprościej po prostu dać opcję wybierz se w ustawieniach tryb mikrofonu jaki chcesz jeśli wiesz co robisz.

#170 daszekmdn

Czytaj uważnie to zrozumiesz. I nawet teraz da się zobaczyć wchodząc w Tablicę z poziomu kontekstowego na userze.
-- (longshoot):
a po co komu feed rozwinięty, skoro i tak nikt z poza twoich kontaktów tego nie zobaczy?

--

#171 zywek

No, twitter for the blind to jest może nawet coś. :D

2026-01-30 18:17

#172 daszekmdn

I to taki lepsiejszy :).

2026-01-30 18:17

#173 longshoot

A czy dużo osó tego używa?

2026-01-30 18:18

#174 zywek

Mało osób używa czegokolwiek, biorąc pod uwagę to, ile się tu dzieje dziś a ile np. za czasów pandemii.

2026-01-30 18:19

#175 daszekmdn

Może właśnie chodzi mi o to, by z mało używalnej funkcji z uwagi na jej niedopracowanie zrobić coś używalnego przez więcej osób?

2026-01-30 18:28

#176 papierek

Rozmowy prywatne i konferencje, u mnie to tak jakby jedno i to samo
Jakość, no to update opusa co na betach wklejone mam nadzieje rozwiąże problem
Czy teamtalk lepszy, gorszy, jak mówię, nie chcę go używać i elten do takich fajnych zastosowań to jedyna alternatywa na moje potrzeby, która będzie miała taki dźwięk.
Profile mikrofonu... jestem za.
Bo tak, to raz będzie tak dzialało, raz tak, u tego tak, a u tego inaczej.
Tyle, że czy aż tak do nagrywania komuś realnie potrzebne stereo zwłaszcza, jak się jest z telefonu? Gdyby to był taki jedyny mankament, że nie słychać mnie w stereo, bym chyba przeżył.

-- (daszekmdn):
Dupa tam konferencje. Jakość nie jest lepsza od TT a ostatnio jak pisane na Betatestach jeszcze się spieprzyła. Jak czasem patrzę, to nikogo nie widzę na publicznych kanałach z PL.
Na sam początek poprawki wszystkich błędów zanim wdrożymy cośnowego, bo ten błąd był popełniany na kliencie Pc i zbiera swoje żniwo do dziś np nie działają wzmianki przynajmniej mi robiąc 502 bat gateway.
Na początek dopracował bym forum, by reply było tam gdzie ma być, dodał wzmiankowanie i zgłaszanie postów właśnie, poprawił błąd z nagrywaniem mono na Androidzie.
Z nowości może to jest w końcu czas na ruszenie Feeda który podupada skoro z blogami nie jest jak jest?
Mam tu na myśli podstawowy błąd, że jak usuniemy kogoś z kontaktów, to jego Feed nie znika, a jak dodajemy to w ogóle się nie pojawia od długiego czasu. Coś w stylu Federated timeline na mastodonie by mieć opcję obczajenia wszystkiego co świat na niego wysyła. Na mobilkach to by mogło trochę zażreć. I tu właśnie kolejny game changer dla Feeda.
Mamo? Możemy mieć Tiktoka w domu? Tymczasem Tiktok w domu:
Shortsy audio nagrywane z mobilki. Wielu ludzi by to do Feeda przekonało i dało zajebistą możliwość podzielenia się ze światem czymkolwiek skąd kolwiek. Proste record, cancel record i gotowe. To by serio mogło zażreć gdyby dało się go likeować, przeglądać jak Tiktoka itp. W Angielskiej społeczności mogło by przynieść rezultaty tymbardziej, że takie Scramble się tam mocno przyjęło.
No i można by zaryzykować dać zarobić Eltenowi na siebie w następującej formie: Domyślnie masz shortsy do minuty. Chcesz do 5 minut? Wykup premium.
Uznacie za głupotę? Wiedzcie, że ja uznaję za nią reanimowanie trupa jakim są konferencje nie licząc rozmów prywatnych.
Nad blogami myślę nie ma co płakać i nie ma co się nimi w obecnej chwili jak chodzi o appkę mobilną zajmować.

--

po co mi sygnatura?
2026-01-30 18:28

#177 daszekmdn

Ale skoro można coś naprawić albo poprawić, to chyba warto.
Prosty przykład? Chcesz komuś w PM coś pokazać w stereo na szybkości. Nie zrobisz tego.

2026-01-30 18:29

#178 daszekmdn

Po za tym pecetowy Elten ma albo miał w przeszłości więcej dziwnych rzeczy dla freaków audio jak chciano z Konferencji zrobić game changer, to chyba jedno głupie okienko do ustawienia trybów mikrofonu nikomu nie zawadzi?

2026-01-30 18:30

#179 papierek

Co prawda, to prawda. Zwłaszcza, że smartfony zaczynają mieć bardzo ładne te mikrofony.

po co mi sygnatura?
2026-01-30 18:31

#180 longshoot

Noo, jakbym wszedł z moich mikrofonów binauralnych np., to żeby ładnie działało. Też jak będą te wszystkie funkcje, to ludzie, którzy używają Androida w krajach jak Indie itd., będą mogli używać fajnego programu.

2026-01-30 18:34