Screenreadery i syntezatory mowy

Jakiego używacie syntezatora mowy bądź głosu?

Started by DJGraco 498 posts last post 1 day ago Page 25 of 25

Wydaje mi się że dziecięce głosy są nadal dostępne via acapella for NVDA Addon. Przynajmniej tak było jak ostatnio testowałem

JEst? To daj ;)
ENFP

Tu jest
http://www.acapela-nvda.com/
Nie pamiętam ile teraz jest dni próbnych, ja w każdym razie stestowałem i nie kupiłem ani nie zwitaminowałem addonu :D
No i nie wiem czy jest ten konkretny niemiecki dziecięcy głos.

#484 Edited

A mnie udało się zebrać dectalka multilingual. Pogwałca zasady artykulacji, ale też ma dobry niemiecki :)
I jużtłumaczę jak to wygląda. Nawet słychać to elektroniczne mruczenie charakterystyczne dla niego i gdyby ktoś tak łaskawie zemulował też Apollo II, to byłabym szczęśliwa jak dzika świnia ;)
ENFP

Po jakiemu to umie mówić? Tylko ang / dojczlańdzki czy jokieś inne języki tyż?

-- (camila):
A mnie udało się zebrać dectalka multilingual. Pogwałca zasady artykulacji, ale też ma dobry niemiecki :)
I jużtłumaczę jak to wygląda. Nawet słychać to elektroniczne mruczenie charakterystyczne dla niego i gdyby ktoś tak łaskawie zemulował też Apollo II, to byłabym szczęśliwa jak dzika świnia ;)

--

Kod źródłowy DecTalka został udostępniony przez samego twórcę pewnie dlatego tak wiernie go odwzorowali.
A co do Apolla to nie wiem, może kiedyś ktoś się podejmie. Musiałby ktoś rozszyfrować jak dokładnie są generowane fonemy i na bazie tego stworztć cyfrowy odpowiednik bo wszystko realizuje się po warstwie sprzętowej, tj mowa.

Obsługuję dobrze nawet parametr inflection a myślałam, że tego nie ma. Jest Niemieckii, latin american, hiszpański, akcent brytyjski i amerykański.
ENFP

#488 Edited

Siemka!
na telefonie zosia z vocalizer, a na komputerze e speak bez wariantu albo do czytania jakichś dłóższych tekstów acapela. Na samym początku na komputerze była paulinka, ale po pierwsze osłownikowanie jest straszne, na przykład jak mam obcję cofnij to on mi czyta kofnij, a po drógie pogulnie głosy microsoftu są trochę za wolne i za mało responsywne na przykład do grania w gry.
głosy, które naj bardziej lubię:
RH voice, jest responsywny i dosyć naturalny.
Vocalizer, podobnie, tylko trochę bardziej osłownikowany, ale nie jest źle.
E speak, responsywny, i używam go na codzień.
Więc u mnie z głosami jest tak.
Pozdrawiam
Tralalalalaaaaaaaaaaaaaa!

Mam w komputerze różne syntezatory mowy i lubię testować każdy po kolei — taki, jaki tylko przyjdzie mi do głowy.

a co sodżicie o nowych głosach supert onik tts.czy ktoś testował .pozdrawiam BOGDAN
jeestem tym kim jestem i nie boje sie lenkow szukam przyjaciul

Hyba nie są pod nvda?
Time to exterminate.

#493 Edited

Heja,
w sumie tak sobie przeczytałem ten wątek i jakoś widzę że nie napisałem swojej historii związanej z syntezą mowy a było tego troszkę. Jestem ogólnie osobą która interesuje się oraz archiwizuje różne syntezatory mowy.
Ciężko powiedzieć jaki był pierwszy głos jaki usłyszałem, ale chyba była to właśnie Agata. Po 2011 kiedy miałem pierwszy komputer używałem Jawsa i z nią dostałem Agatkę. Chyba to był wariant realspeak. Ten co tak literował i mówił np dysk lokalny sto :D. Jest to głos do którego mam wieeelki sentyment mimo że nie używam go na co dzień to lubię go do jakiś prezentacji. A chociażby audycja w Tyflopodcascie co robiłem o EACu. Chyba na dofinansowanie albo cuś braliśmy pakiet rehabilitacyjny gdzie była Ivona w wersji 1.6.6 4 głosy Jan Jacek Ewa i Maja. I właśnie na przełomie 2012/2013 zaczynałem używać Ewy z Ivony. Podobała mi się o tyle, że nie literowała jak Agata. Wtedy jeszcze nie byłem na tyle kumaty i nie wiedziałem że jest vocalizer.
Potem Ivona Jacek i używałem go dość długo do 2015/2016 roku kiedy przesiadałem się z Jawsa na NVDA.

Jakoś na przełomie 2016/2017 zacząłem grzebać w internecie i odkryłem speechplayera. Zacząłem więc go używać z NVDA i rozstałem się z Jackiem.
Oczywiście było w między czasie testowanych wiele głosów. Syntalki nie syntalki zarówno 1.6 jak i 2.0, orpheus, Gregory, Speaki Jany, SMP, i temu podobne. Najwięcej syntez przemieliłem chyba w 2018 i był to rok przez który poznałem wiele nowych (dla mnie) wynalazków. Bo wiadomo że w większości były to przecież stare syntezy. Miałem wtedy także stary driver do Sama, pod którym działał Orpheus.
No i końcówka 2016 roku pierwszy vocalizer dla NVDA w wersji expressive 1.1.1 i głosy Krzysztof i Zosia.
No i tak sobie speech player był do 2020 roku kiedy wyszedł NVDA 2020.1 i nie było tego syntezatora przeportowanego. Wtedy zacząłem próbować wszystkie warianty espeaka, bo nie korzystałem wcześniej z niego w ogóle i stanęło na Sandro.
A potem speechplayer wrócił w NVDA 2021.2.
Ale mimo tego nadal jechałem na Espeaku wariant Sandro.
2022 to był rok dużych przemian. Wtedy udało mi się zdobyć sprzętowego Apolla + RHVoice doczekał się języka polskiego i był boom na nowe głosy. No i oczywiście powstał głos Apollo na RHVoice z którego korzystam do dziś zamiennie ze sprzętowym.
Dzisiaj praktycznie mój zestaw wygląąda tak. Apollo RHVoice + sprzętowy + espeak tam gdzie się nie da Apolla wcisnąć.
A teraz telefony. I tu było ciekawie, bo najpierw była Nokia E72 z Nokia screen reader i głosem Marta który tak na prawdę był przemianowaną Agatką.
Potem talks i Agatka 8kHz. Nokia TTS także się używało, ponieważ ta Marta mi się nie podobała bo to był głos bardzo niskiej jakości i ta Agata brzmiała strasznie. To już wolałem właśnie Nokię TTS.
Z Vocalizerem Agatą miałem po raz pierwszy stycznośćw iPodzie bodajże touch 4g ale teraz nie dam sobie niczego uciąć, nie mam już tego Ipoda, więc nie sprawdzę. Ale był tam IOS 6, to pamiętam. Potem był iPhone SE w 2016, szczerze byłem bardzo mocno rozczarowany że w IOS 9 nie było już Agaty, bo najpewniej tego głosu używałbym na jabłuszku a nie Zośki czy tam innego Krzysztofa czy Ewy. Więc tak troszkę to było z konieczności. Nie pamiętam już jakiego wariantu używałem, ale najpierw była normalnie Zosia rozszerzona. Potem jakoś w 2018/2019 zmieniłem na głos Ewa compact i używałem go praktycznie do końca mojej przygody z IOSem czyli do wakacji 2022.
Na Androidzie najpierw Espeak w wariancie wiadomo jakim, pisałem to już nie jednokrotnie. Potem oczywiście RHVoice Apollo. Miałem tak, że na klawiaturze ABK ustawiony był espeak a głosem głównym Apollo. Chociaż ostatnio wróciłem do espeaka na Androidzie, z resztą teraz przy dwuch telefonach to można kombinować. Pewnie za czas jakiś wrócę do Apolla na urządzonkach mobilnych.

Pamiętam jeszcze że kiedy byłem mniejszy, powiedzmy 2013/2012 lubiłem się bawić eloquencem. Nie używałem go oczywiście na daily ale przełączałem się na niego i próbowałem mu po prostu wpisywać różne rzeczy.
Więc już wtedy wiedziałem, że istnieje coś takiego jak Eloquence :D. No ale przy Jawsiku to nie było trudne. Jeszcze wkurzałem się jak mi na stronach język się przełączał na angielski, włączał się głos Brian od Ivony i nie umiałem potem sobie z tym poradzić, bo jaws miał buga, że ten brian był potem cały czas aktywny puki nie zrestartowałem jawsa a nie tylko jak byłem na stronie internetowej która miała w tagach html język angielski.

Jeszcze na koniec dopiszę, z Anią z Acapeli miałem styczność w Milestone ale nigdy nie używałem tego głosu na komputerze. Jedynie raz próbowałem sterownik Acapela przez 7 dni jak się skończyło demko to kaput XD.

No więc, co ja tu mogę powiedzieć. Od czasów Klango 3 Espeak w wersji 1.44 u mnie mieszka, bardzo dobry tto jest koleżka, ale że pisany był pod 32 bity to się AI wspomogłem i pod 64 zmajstrowałem sobie, przy okazji czyszcząc słownik ze śmieci, bo inaczej tego nazwać nie można. I na prawdę mi się podoba ten synt dalej tak, jak te naście lat temu
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

No właśnie, propos słowników to ja ostatnio zajmuję się odsłownikowaniem Agaty. Oraz poprawiam regułki j. polskiego by czytała normalnie. A jeśli chodzi o Espeaka to fajnie. Tylko tam to trza sobie skompilować ten cały pl.rules do dict o ile dobrze pamiętam.

U mnie to wszstko jest przebudowane, bo regóły silnika zmieniłem trochę
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

U mnie Speak zamiennie z rhvoice. Na iphone Speech player i rhvoice. @ Graco, Fajnie by było, gdybyś udostępnił tą Agatkę, jak już odsłownikujesz.
Time to exterminate.

Spoczko prace na razie trwają.
Ale jak się skończy wszystko będzie tam gdzie ma być.