propozycja - sposób na zwalczanie spamerskich kont
Wróć do EltenLink#81 Paulinux
A ja myślę że możnaby wysłać jakiś plik zaproszenia do Eltena. Z jakimś głupim rozszerzeniem .eif które tak naprawdę byłoby tekstem i tam by musiały być wpisane wszystkie prawdziwe dane i ktoś kto by takie coś dostał musiałby te dane wpisać w okno i zuploadować plik w celu sprawdzenia zgodności
#82 Paulinux
no albo link po prostu
#83 Irniss
Paulinux link prostszy, bo jednak nie mamy aż tak utrudniać.
pamiętajmy też, że mogą chcieć mniej obyci się zarejestrować
#84 hryniek
A właśnie, chyba @TOmecki pisal o tym, a ja zapomniałęm o tym, gdy to pisałem. wIęc cofam to co poprzedno napisałem dotyczące wpisywania kogokolwiek.
#85 Paulinux
no dobra sorry to mnie tak poniosło bo mi się zrobił nastrój na powalone teorie, do skasowania
#86 tomecki
Ale żeby nie było, to nie musi mieć koniecznie formę linka. To może być np. hasło ustalane przez zapraszającego, które jest zasadniczo jednorazowe i które wpisuje osoba zapraszana. Z resztą tego można wymyślać dużo, ale mechanizm jeden tj. wiadomo kto, od kogo przyszedł.
#87 Paulinux
O. Też fajne
#88 balteam
NO tak, ale jak ktoś nowy chce dojść do już dupa, jak nikogo nie zna.
#89 hryniek
ALe nie musi znać, mi chodzi o samo polecanie, ktoś móglby sobie gdyby chcial takie odznaczenie zrobić w wizytówce i polecać innym.
#90 balteam
aa no to tak, już dawno proponowałem.
#91 tomecki
Jeśli ktoś nowy to może: 1. zalogować się via fb i też nie ma problemu, bo konta na FB nie zakłąda się aż tak prosto jak mail i chyba oni skótecznie walczą z multikontami, przy najmniej hamskimi multikontami. Jeśli ktoś jest po pierwsze nowy, po drugie nie ma / nie chce logowania via FB zaczynamy zabawy z ewentualną identyfikacją sprzętu, ograniczeniami itd. Tak
Wychodzi na to, że największy problem będą miały osoby, które: 1. używają Eltena na wirtualnej maszynie, 2. nie mają FB, 3. znają nikogo z eltenowiczów, 4. chciałyby od razu dużo na forum pisać. Coś mi się wydaje, ze takich osób będzie na tyle nieliczna grupa, że będzie można ich potraktować indywidualnie.
#92 daszekmdn
W ogóle dobrym pomysłem jest opcja wyświetlenia wszystkich postów uzytkownika, na wielu forach to jest.
#93 hryniek
Ja w ogóle bym chciał... ALe o tym to ja może w jakiejś propozycji napiszę o tym, ale chciałbym widzieć swoje wszystkie posty, przydałoby się w dłóższych wontkach, bo potem nw czy ja o czymś pisałęm czy nie.
#94 denis333
A ja zgadzam się wpełni z tym co proponował tutaj @tomecki.
Logowanie via fb/gmail/cokolwiek co umozliwia sprzedanie danych do innych aplikacji, jak nie ma niczego z powyższych to rejestracja zatwierdzana przez admina, lub ban po id komputera.
#95 Lowca_Androidow
Przyszedł i do głowy pewnien pomysł, na pewno wzbudzi kontrowersje, ale co ich nie wzbudza?
Wprowadzona została dwuetapowa weryfikacja logowania, a co Wy na to, aby była ona obowiązkowa, czyli opdanie numeru telefonu byłoby obowiązkowe, wiem, wiem, zaraz powiecie, że nie każdy ma telefon, nie sądzę, no chyba, że dzieci, a to też z kolei wykluczy rejestrację maluchów.
Do czego zmierzam, otóż telefony aktualnie są zarejestrowane na nazwisko, nie tylko te na abonament, ale i prepajdy wymagają rejestracji, wgląd do takich danych miałby administrator i w razie naruszania prawa, obrażania kogoś itp byłoby łatwo dojść kto i skąd, to raz, a dwa, byłaby to dość prosta w zastosowaniu możliwość premanentnego bana,, otóż administracja, czy też moderacja (ta bez podglądu numeru telefonu) miałaby możliwość zaglokowania weryfikacji, co uniemożliwiłoby zalogowanie się danego usera, lub ban po numerze telefonu, ale tu, aby nie rozpowszechniać za bardzo numeru, moderacja stosowałaby wniosek do administracji o premanentny ban, a ten by blokował po numerze telefonu, ewentualnie skrypt któy kojarzyłby login z numerem telefonu na koncie i blokowałby po numerze, czyli nie dałoby się zalogować, gdyż zaraz po zalogowaniu wymagane byłoby podanie numeru telefonu do weryfikacji sms'em.
Mam nadzieję, ze w miarę jasno to wyjaśniłem.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#96 balteam
Pomysł dobry, ale nie jestem za nim tylko dlatego, że wydaje mi się, że ludzi to mogłoby odstraszyć od logowania się na Eltena, tych nowych ludzi przyszłych oczywiście.
Ewentualnie możnaby zrobić tak, że eltena można używać jak teraz, ale aby na forum się wypowiadać lub pisać wiadomości prv, chociaż pozostałbym przy samym forum,
trzebaby dopiero wtedy podać nr telefonu do uzyskania pełnej funkcjonalności Eltena
#97 hryniek
Jakoś do zakładania fb to nie odstrasza. Swoją drogą dobrze, że to RODO weszło, bo przynajmniej już nie wymagają skanów dowodu, co już jest przegięciem.
#98 gadaczka
Jestem za. Nie powinno to odstraszać nowych użytkowników, ponieważ na wielu innych portalach wymagana jest dodatkowa weryfikacja i jakoś nie tracą na popularności.
#99 longshoot
no jak będzie przyjmować nie polskie numery to niech se tam będzie ta dwuetapowa weryfikacja czy co tam.
#100 balteam
Ja się prawie nigdy nie spotkałem z nakazem weryfikacji przez sms, nawet na fejsie jest to nieobowiązkowe,