EltenLink

propozycja - sposób na zwalczanie spamerskich kont

Wróć do EltenLink

#101 Lowca_Androidow

gmail ma obowiązkową dodatkową weryfikację, musisz podać albo emaila, albo nr telefonu.
Poza tymwspomniałem po co miałaby być ta obowiązkowa weryfikacja telefoniczna, byłaby prosta sprawa ze zidentyfikowaniem kogoś kto bluzgaobrzuca karalnymi wyzwiskami innych userów, to by znacznie ukróciło działania takich ludzi, to raz, a dwa, dałaby możliwość zbanowania na stałe na podstawie numeru telefonu.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-31 09:53

#102 hryniek

Dokładnie, bo taki kukiel ukryje CI się za prosxy i weź takiego ścigaj. Od razu by się zrobił porządek, a z tego co tu widze, jak nie spam, to trollowanie, to hejtowanie ludzi po blogach i codziennie coś nowego

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-07-31 10:02

#103 Lowca_Androidow

Tym bardziej, że nie jest to jakieś forum warezowe z serwerami porozrzucanymi po całym świecie, jest to forum społecznościowe, do tego pewnej grupy osób z dysfunkcją wzroku, do tego mamy RODO, które zobowiązuje właściciela forum do zachowania poufności przechowywanych informacji, oraz ich właśxiwym zabezpieczeniu.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-31 10:09

#104 hryniek

Haha, już sobie musialem wyobrazić sytuację typu: EJ matka, zejdź mi po 10 simów, potrzebne mi, ale na już! Nie mam zamiaru czekać! :P

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-07-31 10:13

#105 Lowca_Androidow

Pomyśl ile lolek musiałby mieć simów haha

2018-07-31 10:26

#106 balteam

Rodo tutaj nie obowiązuje jak sięnie mylę mówił Pajper.
Mail lub nr telefonu do wyboru jest ok, sam numer nie bardzo.
Nawet sam mail by wystarczył moim zdaniem, zwłaszcza jak Pajper napisał że 200 zł kosztuje rocnzie ta usługa jeśli dobrze zrozumiałem, że to się tyczy tego.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-31 11:32

#107 Lowca_Androidow

Ale sam email to tylko jako dwuetapowa weryfikacja, ale jako antyspam to nic to nie da bo emaili można mnożyć do woli, to raz, a dwa, tworząc emaila nie musimy podawać prawdziwych danych więc w dalszym ciągu dostęp do właściciela łamiącycego prawo usera jest praktycznie niemożliwy, w przpadku obowiązkowego numeru telefonu problem znika.

2018-07-31 11:51

#108 misiek

Popieram pomysł.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-07-31 15:51

#109 tomecki

Obawiam się, że zbyt dużo osób ma Bóg wie jakie podejrzenia jeśli karze im się z numerów tel spowiadać. Nie mówię tutaj o obecnych użytkownikach, ale nowych. Nie wiem czy mimo wszystko weryfikacja po sprzęcie nie będzie lepsza, ale tu musieliby wypowiedzieć się ci, co bardziej w tym siedzą, jednak gdyby zrobić to szyfrowane, z jakąś sumą kontrolną i czymś tam coby trudne było ręcznie zmienić te dane na wiarygodne no i z tego co wiem wirtualne maszyny chyba też da się tym wykryć więc myślę, że można zrobić względnie mało dla przeciętnego użytkownika odczuwalną metodę na unikanie spamu. Problem Eltena nadal polega na zbyt małej ilości użytkowników i bardzo ostrożnie podchodziłbym do wszelkiego rodzaju nawet tylko potencjalnych zniechęcaczy. Nie jesteśmy jeszcze na etapie, w którym możemy powiedzieć "nie chcesz, to ci nikt tu konta nie karze zakładać. Obejdziem się".

2018-07-31 18:17

#110 pajper

Identyfikacja klienta nie problem.
Wystarczy tu chociażby numer seryjny Windowsa, którego zmiana jest, oględnie mówiąc, bardzo trudna.
A jak ktoś to umie, to jest chyba zbyt inteligentny, by spamować. :D
Strona? Tu gorzej.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-07-31 18:33

#111 hryniek

@Tomecki: ALe to jest miecz obosieczny, bo jak nowy user trafi na falę to sobie tylko pomyśli, ale oni mają tu burdel, niemniej... Chyba zaczynam się jednak przychylać ku twojemu zdaniu i zdaniu przeciwnym aż takich restrykcji. MOżna spróbować chociażby z tym ID, jeżeli pomoże... Mamy sukces, jeżeli nie no to... Fakt, moje rozwiązanieby oppmogło i pewnie więcej pokazałoby się ludzi, którzy oczekują tego, że włamywacze nie będą hasali bezkarnie, z resztą w regulaminie nie jest zabronione robienie pen testów o ile Dawid wie o wszystkim, trolli i hejterów, któzy myślą, że w necie mogą wszystko, no, ale z drugiej strony.... Czy to naprawdę aż takie konieczne?

2018-07-31 20:51

#112 tomecki

Jeśli chodzi o stronę to chyba trzeba zrobić taki myk: jeśli użytkownik będzie działał wyłącznie via strona, będzie miał limit postów no chyba, że ktoś z moderatorów to zdejmie. Jeśli zaloguje się via klient, blokady znaikają, bo id się uploadnie na server więc użytkownik zidentyfikowany. Można wtedy rejestrować każdy komp, z którego użytkownicy wchodzą i na tej podstawie w razie czego różnych trolli znajdować. jasne, że czasem ludzie wchodzą z jakichś publicznych komputerów typu ogólnoszkolny ale nawet w razie co to przy najmniej wiadomo gdzie taki przykładowy Lolek jest, a jeśli mamy czas wejścia to mógłby ktoś zadziałać w tymże ośrodku i może nawet sprawdzić kto tam siedział na kompie o godzinie x w dniu Y.

2018-07-31 22:56

#113 mikolajholysz

Ja mam prostszy pomysł. Każdy user może czytać wszystko ale:
a) Posty przez niego wysyłane (np. pierwsze 5) nie pojawiają się puki nie zaakceptuje ich moderator. Użytkownik jest informowany przy wysyłaniu posta że moderator go musi zaakceptować. Tak to działa na listach dyskusyjnych,
b) wiadomości prywatne wymagają weryfikacji. Tu sposobów jest kilka. albo zezwolić na wysyłanie n wiadomości i każdego odbiorcę pytać, czy wiadomość nie jest spamem, jak dostatecznie dużo osób powie, że nie jest to user zweryfikowany. Inną opcją jest kazanie zweryfikowania się przez fb, numer albo polecającego, ale to moim zdaniem powinna być jedna z metod. Albo mamy limity zdejmowane przy sensownym zachowaniu, albo weryfikujemy się numerem / czym tam chcemy.
Oczywiście blokowanie automatycznie konto po ID komputera to dobra opcja swoją drogą.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2018-08-04 00:59

#114 Lowca_Androidow

Ja o tym już wcześniej pisałem, tyle, że bardziej restrykcyjnie, dawałem również propozycję 3trzydziestodniowej absencji, czyli zaraz po zarejestrowaniu przez 30 dni nie może pisać żadnych postów.

2018-08-04 10:02

#115 hryniek

No 30 dni to przesada, tak nawet nie dowiesz się czy to spamer czy nie, a o zniechęcaniu nie wspominam nawet, co jak co, ale forum jest tutaj raczej najważniejszą funkcjonalnością, nochyba, że komuś na czymś innym zależy

2018-08-04 11:38

#116 Lowca_Androidow

30 dni to propozycja, poza tm ja myślę, że jeśli komuś zależy na przynależności do społeczności to 30 dni oczekiwania po zarejestrowaniu to nie jest tak dużo, a spamera skutecznie zniechęci.

2018-08-04 11:54

#117 lwica

No nie wiem. Ja nie jestem za tym.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2018-08-04 11:57

#118 longshoot

A MOŻE ROK CO? LOL

2018-08-04 12:07

#119 Puszkin

Tak 30 dni, brawo mnie by to raczej całkowicie zniechęciło do używania tego programu i jakiegokolwiek forum, gdzie coś takiego by było.

2018-08-04 12:09

#120 hryniek

Przeginacie: O ile nr tele obowiazkowy zrozumiem, moze nie jest to idealne, ale mam świadomość z drugiej strony, że jestem traktowany poważnie i żadne nieporządane cuś nie będzie dobijalo więcej niż raz, niemniej 30 dni... Może od razu wpiszmy to jako zaleta Eltena. Tylko jedyne 30 dni oczekiwania na swój pierwszy post! Masz pytanie? A może chcesz coś sprzedać, albo podzielić się swoją wiedzą? Już za 30 dni forum eltenowe stanie otworem! ie zinechęcaj się! Potrzebujesz coś na wczoraj? może poczekać! To tylko jedyne 30 dni! ie zwlekaj, rejestruj się i jedne co usisz zrobić to zaczekać! Żadnych dodatkowych opłat, żade captchy, żadnego obowiązkowego podawaia unmeru telefonu. edyne co musisz zrobić to poczekać! kiedy inni ine muszą Tlko 30 dni! To ideal czas ab zastnaowić się ad tm co chcecie apisąć!
Serdeczie pozdrawiamy:
Elten team.

2018-08-04 12:40