propozycja - sposób na zwalczanie spamerskich kont
Wróć do EltenLink#61 gadaczka
też jestem za pomysłem Nuna
#62 DJGraco
Kiedy ja zarejestrowałem się na Eltenie, to też spamowałem, i nawet nie wiem czy było to 15 postów, a gdyby istniał ten system to by mnie nie zatwierdzili, a terz się chyba ogarnąłem.
#63 gadaczka
Nie ma rozwiązania idealnego, ale moim zdaniem zatwierdzanie po 15 postach jest najlepsze.
#64 Paulinux
to jakbyś zrozumiał założyłbyś konto jeszcze raz i tyle
#65 hryniek
TO co mówi Nuno ma sens. ALe nie rozwiązuje to podstawowego problemu. Loliszcze może zaspamić 15 postami, potem next konto następne 15 i tak w kólko
#66 Paulinux
Nie. Bo ktoś mógłby go odrzucić już po pierwszym
#67 hryniek
W każdym razie... Coś trzeba wybrać, propozycja Nuna nie jest glupia, dziury niestety są we wszystkim iiii... NOooo... A bajka o Lolku jak to bajka chyba i tak się skonczyla happy endem, więc i tutaj też musi. ;D
#68 Bartek1
@djgraco chciałbym zobaczyć twoje spamy. a tak na serio nie mam pomysłu:d ale uważam że pole wiek w formularzu rozwiązało by problem.

#69 Paulinux
bo jest ale nie jest wymagane
#70 Lowca_Androidow
Każdy może sobie tam wpisać dowolny wiek, jak to zweryfikujecie?
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#71 daszekmdn
Ja np testowo wpisałem sobie tak, że mam gdzieś lata na minusie :D
#72 DJGraco
Moje spamy?
No to morze nie były takie spamy dosłownie, ale pisałem :D heh, no ok itp.
#73 misiek
Nie Bartek- nie rozwiązało by problemu, bo przecierz dzieci chyba też mają prawo korzystać z Eltena. W tej chwili najbardziej podoba mi się propozycja Nuna i tego się będę trzymał. W takim przypadku Loluś już po pierwszym poście by wyleciał na zbity pysk.
#74 Paulinux
dokładnie
#75 tomecki
Podsumowując powyższe proponuję następujące:
1. jeśli masz i chcesz, rejestrujesz się via FB.
2. Jeśli nie masz, nie chcesz, nie lubisz to: jakieś id czegoś, może miks tego, co się w kompie posiada ze sprzętu, a jeśli to wirtual to do widzenia panu, przy najmniej podczas rejestracji, a z tego co wiem różne wirtualki wykrywać się da, ale tu niech się wypowiedzą fachowcy. Pewnie w razie czego możnaby jakiś ślad na kompie zostawić w nieoczywistym miejscu i nie wkurzający i znowu, jeśli ktoś bardzo chce to to sprawdzi, ale na takich ni ma siły.
Jako dodatkowe zabezpieczenie można faktycznie zrobić jakiś limit postów, chociaż to też do przemyślenia, bo może się zarejstrować taki, co ma zwyczajnie dużo do powiedzenia i wtedy?
Należy pamiętać, że mimo wszystko Elten jest nadal na etapie zdobywania nowych użytkowników, bo nie oszukujmy się, większość postów na forum to kwestia może kilkudziesięciu osób więc obawiam się, że trzeba raczej ułatwiać niż utrudniać przypływ nowych użytkowników, bo alternatywnych form dyskusji niewidomych jest sporo i konkurencja w związku z tym spora.
#76 hryniek
To jest wizja idealistyczna ujmująca zalożenie, że moderator jest, więc dobrze jest zalożyć, że po 15 :P, bo moderator może czytać książkę, może grać, nie wszystkie wontki śledzi, ale ogólnie rzecz ujmując... Jakoś by się to sprawdzilo.
#77 Paulinux
Nie. Bo moderator miałby listę użytkowników do zatwierdzenia i jakby wszedł w użytkownika, mógłby otworzyć podgląd wszystkich postów, które ktoś naskrobał. Przynajmniej ja tak to widzę
#78 tomecki
Ewentualnie zrobić jeszcze inaczej:
Jeśli użytkownik jest przez kogoś ściągnięty, dostaje od niego jakieś coś typu link polecający, ma wszystko odblokowane, żadnych szykan itd. Jeśli nie, ma konto czasowo ograniczone, a w jaki sposób to trzebaby się zastanowić.
#79 hryniek
a możnaby zrobić wgl coś takiego, że pole kto polecił i odpowiednie odznaczenie na to, ale to chyba nie na ten wontek. :P plu to co powiedzial @Tomecki. TYlko spamer znający listę /usr może sobie tam kogokolwiek wpisać
#80 Irniss
Chryniek lepsze linki bo linka sobie spamer nie wymyśli a usera tak