EltenLink

propozycja - sposób na zwalczanie spamerskich kont

Wróć do EltenLink

#41 gadaczka

Lwica, takie oświadczenie jest stosowane na niektórych portalach. W przypadku spamu zablokowanie konta i nakaz przesłania skanu dokumentu tożsamości.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-07-21 15:19

#42 hryniek

O czym ja to chcialem pisać. Aaah... O tym, że nie każdy, nie zawsze wpadnie na to, że trzeba w spamie sprawdzić, ja wiedziałem o tym i... Coś mi ważnego umknęło związanego prawdopodobnie ze studiami, dawno to było i nie pamiętam, pamiętam, że to coś ważnego było na co czekalem, więc czego Wy się spodziewacie po użytkownikach nietechnicznych.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-07-21 15:21

#43 Lowca_Androidow

Zgodnie z RODO nikt nie ma prawa rządać od nas skanu dowodu, a tym bardziej przechowywać tenże skan.
Dodam jeszcze, że weryfikacja emailem nic nie da, bo są tzw. emaile tymczasowe.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-21 15:21

#44 gadaczka

a rodo, zapomniałam XD

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-07-21 15:22

#45 balteam

WWeryfikacja mailem, da sporo, to ma ograniczyć na początek spam, może to wystarczy, jak nie, to możemy myśleć dalej.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-21 16:10

#46 Lowca_Androidow

na niepelnosprawni.pl też jest weryfikacja emailem i mimo wszystko potrafi się tam dziennie pojawić naście, a nawet dziesiąt nowych kont spamerskich.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-21 16:34

#47 daszekmdn

To zablokować tymczasowe maile i spokój będzie

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-07-21 16:41

#48 Lowca_Androidow

Nie zablokujesz bo tego jest mnóstwo, email to email, otrzyma link w potwierdzeniem rejestracji i w niego kliknie.
Poza tym oprócz emaili tymczasowych jest jeszcze coś takiego jak alias, możemy w danym koncie email utworzyć naście podadresów email i to trwa naprawdę chwilkę.
Wystarczy, że założy trzy adresy email, a będzie miał możliwość założenia ok trzydziestu kont tu na eltenie.

To już prędzej ustawić blokadę na pisanie przez okres trzydziestu dni od daty zarejestrowania. To zdecydowanie ostudzi zapędy spamerów. Stosuje się to na forach.

2018-07-21 17:30

#49 Paulinux

ale ostudzi też zapędy zwyczajnych userów. Mnie by zniechęciło

Happy hacking
2018-07-21 17:32

#50 hryniek

Nic, trzeba jakieś restrykcje jak moilem wprowadzić. Albo ID, ale nie komputera, bo to to się byle VM-ką obejdzie, albo odpowiednim softem, albo tak jak mowiłem... Zatwierdzanie kont, trochę modów mamy, a mod jednak będzie skuteczniejszy niż jakikolwiek automat. Oczywiście, że mod może się pomylić . ale będzie mógł odfiltrować najbardziej bezczelne formy tak jak Klelo, Leklo itp

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-07-21 17:36

#51 gadaczka

Jak narazie to narzekacie na każdą propozycję.

2018-07-21 17:36

#52 hryniek

@Gadaczko: Nie narzekamy, tylko probujemy wypracować jakieś rozsądne rozwiązanie.

2018-07-21 17:38

#53 Paulinux

myślę że zatwierdzanie przez adminów to najlepszy pomysł

Happy hacking
2018-07-21 17:39

#54 balteam

Jeśli by było z 4 ludzi do zatwierdzania to chyba dobra opcja.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-21 21:07

#55 Paulinux

no tak. musiałoby przybyć moderacji

Happy hacking
2018-07-21 21:09

#56 nuno69

Ja bym to rozwiazal tak jak na forum XDA Developers. Kazdy moze sie zarejestrowac, ale admini i userzy musza widziec ze ten ktos jest wart bycia w spolecznosci. A tam jest spolecznosc liczona w setkach tysiecy. Innymi slowy, ktos kto udziela sie na forum w sposob madry badz po prostu kulturalny zostaje, reszta wypad.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-07-21 22:07

#57 Lowca_Androidow

Nuno, tak, ale żeby kogoś wywalić trzeba mieć odpowiednie narzędzia do blokowania, do banowania bo wywalisz lolka, wróci jako lolek ze spacj lub pod innym nickiem.

2018-07-21 22:18

#58 lwica

Taaak, i w tym wypadku dobre by było zatwierdzanie kont, bo administracja, by dwudziestu osób o nikach looooooooolek nie zatwierdziła. Nuno, ale w ten sposób nie każdego zweryfikujesz, bo niektórzy są tu tylko dla wiadomości prywatnych, albo dla blogów, albo czytają forum, ale się nie wypowiadają. Więc wiesz.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
Edytowano 2018-07-22 08:53

#59 nuno69

Ale jak zatwierdzanie kont? To jest bez sensu, lepiej jest zrobic tak, ze nowoprzybyly ma limit powiedzmy 15 postow, potem musi zostac zatwierdzony. Kogos mozna zatwierdzic juz po 3 postach, jak widac ze ma leb na karku a kogos po 15, bo nie szkodzi, ani tez nie pomaga

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-07-22 16:05

#60 Paulinux

Oooo Nuno bardzo dobry pomysł

Happy hacking
2018-07-22 16:06