EltenLink

Złe traktowanie wychowanków w ośrodku na tynieckiej

Wróć do W szkole i w pracy.

#81 kazek5p

Jedynie co powiem, to to, że żałuje, że poszedłem do technikum na tynieckiej. Nie będę się rozwodził dla czego, ci co wiedzą to wiedzą. Czasy są inne to i może jest inaczej, ja nie wspominam dobrze mojego pobytu w tym ośrodku.

2023-05-08 02:33

#82 Julitka

@Kazek Może warto chociaż nakreślić zarys, bo każda opinia cenna. Kadra? Koledzy? Poziom? Internat?

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-05-08 10:56

#83 camila

Poziom "motywowania" do nauki przez "kadrę" był bardzo różny i czasem wręcz zakrawał o nowoczesny mobbing.

ENFP
2023-05-08 11:35

#84 nuno69

@Camila nie umiałbym tego ująć lepiej, tam były dwie grupy internatowcow, jedni wyzywali cię od idiotow/debili bo sami nie umieli rozwiacac prostego rownania liniowego, droga grupa miala cie tak w dupie ze az to przykre bylo bo jak cos bylo srednio dostepne bo na przyklad my przynajkmniej nie mielismy brajlowskich podrecznikow do matmy to nie mial ci kto nawet zadania przeczytac, a potem w szkole sama musialas sie tlumaczyc

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2023-05-08 12:07

#85 camila

Najgorzej wspominam polonistów.

ENFP
2023-05-08 12:11

#86 DJGraco

Uwież, ja też, przynajmniej tą która mnie uczyła. Oczywiście personaliów nie podaję z jasnych przyczyn.
Chociaż doszło tam parę młodszych nauczycieli, byłem na łączeniu u jednej i na prawdę fajne lekcje były. Ale jedna ze starszego pokolenia też jest całkiem spoko nauczycielką.

Edytowano 2023-05-08 22:31

#87 magmar Konto zarchiwizowane

O kurwa. Czyli historia się powtarza. W ośrodku dla niewidomych nie ma podręczników dla niewidomych, no brawo, a więc jaki sens takowych ośrodków?

-- (nuno69):
@Camila nie umiałbym tego ująć lepiej, tam były dwie grupy internatowcow, jedni wyzywali cię od idiotow/debili bo sami nie umieli rozwiacac prostego rownania liniowego, droga grupa miala cie tak w dupie ze az to przykre bylo bo jak cos bylo srednio dostepne bo na przyklad my przynajkmniej nie mielismy brajlowskich podrecznikow do matmy to nie mial ci kto nawet zadania przeczytac, a potem w szkole sama musialas sie tlumaczyc

--

2023-06-27 14:28

#88 zywek

To że w jednym ośrodku niebyło, albo jakaś wybrana grupa sobie nie miałą to nie powód do generalizacji.

2023-06-27 14:41

#89 magmar Konto zarchiwizowane

Ja znałam drugi ośrodek w innych latach.

W każdym razie takie sytuacje nie powinny mieć miejsca NIGDY!

2023-06-27 14:43

#90 Julitka

Magdo, weź proszę pod uwagę, że jednak chodziłaś do szkoły w innych czasach. Ba - Nuno także. Teraz wiele mogło się zmienić, a raczej zkomputeryzować. Ale, odbiegając od tego argumentu, nie oznacza to, że niewidomy takowe podręczniki miałby w masowej szkole.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-06-27 15:02

#91 magmar Konto zarchiwizowane

Nie miałby, ale poniekąd wie z czym się mierzy idąc do masówki, w szkole dla niewidomych dostęp do podręczników należy się osobie niewidomej jak psu zupa.

2023-06-27 15:08

#92 zywek

Nic, się, ni,komu, nie, należy! Nieh sobie zarobi, wtedy będzie mu sie należało.

2023-06-27 15:17

#93 magmar Konto zarchiwizowane

Ośrodek zarabia dlatego, ze jest ośrodkiem i nauczyciele rónież, nie dość, że mają wyższą płacę, to jeszcze rok mnoży się przez 1,5 lub przez 2 nie pamiętam.
WIęc zarabiają na niewidomych.

2023-06-27 15:58

#94 zywek

Nie wszędzie tak jest, przestań zmyślać.

Edytowano 2023-06-27 16:00

#95 Zuzler

Tak, zwłaszcza gdy podręczniki się drukuje pół roku lub dłużej, a na dodatek robi się to po każdej reformie szkolnictwa, których sama za swoich czasów przeżyłam ze dwie. Dodatkowo jeszcze jak przychodzą, to się okazuje, że były zamawiane jak dla rocznika wyżej, więc są 3 sztuki na całą klasę, bo tam była jedna osoba, która ich potrzebowała, a w twoim roczniku 4 czy 5. I żeby jeszcze to były jakieś osobiste wymysły nauczycieli, żeby tak to urządzić...

2023-06-27 16:03

#96 magmar Konto zarchiwizowane

Nauczyciele/wychowawcy mają obowiązek usiąść na swoich szanownych dupach i przeczytać niewidomym potrzebną wiedzę w ośrodkach dla niewidomych
Powiecie, że nikt im nie każe, a ja powiem po chuj ośrodki w takim razie jak osoba niewidoma nie ma dostępu do podstawowej wiedzy.

2023-06-27 16:06

#97 MarOlk

A nie łatwiej porządną drukarkę brajlowską kupić i drukować wybrane rozdziały na dany przedmiot?

2023-06-27 16:09

#98 magmar Konto zarchiwizowane

A choć by.

2023-06-27 16:09

#99 Zuzler

A u nas tak robili, również gdy ktoś miał ambicję po prostu rozszerzyć program z podręcznika o jakąś duperelę.

2023-06-27 16:19

#100 magmar Konto zarchiwizowane

To dobrze.

2023-06-27 16:21