o, weź, daj spokój, ja o tym rejestrze usłyszałam we wrześniu chyba, o tym, że muszę się wpisać do niego dowiedziałam się od koleżanki, u wszystkich moich już w tym momencie byłych nauczycieli temat nie istniał, gdyby nie koleżanka, to bym o niczym takim nie wiedziała, cyrki to są z tym rejestrem, mam wrażenie, że znaczna część w ogóle masażystów to o tym w ogóle nie wie, o tym rejestrze, nigdzie o tym głośno nie było, mam wrażenie, że kto wie, ten wie, a kto nie, to nikt o tym nie mówi.
bra zmieniłemA trochę punkt widzenia.
W zeszłym roku jak masażyści pewno wiedzą nastąpił obowiązek wpisu do jakiejś tam centralnej ewidencji, bla bla bla, ustawa o zawodach medycznych itd.
Oczywiście żeby pracować zweryfikowałem się i co... Pierwszego Stycznia dostałem maila informującego o konieczności ciągłego kształcenia, czyli jak fizjo teraz musimy zbierać punkty za szkolenia, cykle pięcioletnie. Jeżeli będzie można to robić gdziekolwiek, to problemu nie ma, ale pewnie jak u fizjio będą refundacje, ale będzie trzeba robić je w określonym miejscu. Pytanie, czy ślepi będą tam mile widziani.
Cytat
1. Konieczność uzyskania wpisu do Centralnego Rejestru Osób Uprawnionych do Wykonywania Zawodu Medycznego (pisałam o tym wyżej).
2. Technik masażysta będzie uprawniony do rozwoju zawodowego w postaci szkoleń specjalizacyjnych oraz kursów kwalifikacyjnych.
3. Obowiązkiem technika masażysty będzie doskonalenie zawodowe realizowane w formie kursów doskonalących i samoksztłacenia. Konieczne będzie zdobycie określonej liczby punktów edukacyjnych w 5-letnim okresie edukacyjnym.
4. Technik masażysta będzie musiał wykonywać swój zawód z należytą starannością, zgodnie ze wskazaniami aktualnej wiedzy medycznej i umiejętnościami niezbędnymi do wykonywania tego zawodu, z poszanowaniem praw pacjenta i dbałością o jego bezpieczeństwo. Oznacza to np. brak możliwości podejmowania czynności zawodowych niemających poparcia naukowego.
5. Ustawa wprowadza dodatkową odpowiedzialność za tzw. przewinienie zawodowe. Technik masażysta będzie podlegać odpowiedzialności zawodowej za zawinione naruszenie przepisów związanych z wykonywaniem danego zawodu medycznego. W postępowaniu dyscyplinarnym osobę wykonującą zawód medyczny można ukarać karą upomnienia, nagany, karą pieniężną, zawieszeniem uprawnienia do wykonywania zawodu medycznego na okres do 5 lat lub nawet pozbawieniem uprawnienia do wykonywania zawodu medycznego.
https://prawowgabineciefizjoterapeuty.pl/ustawa-o-niektorych-zawodach-medycznych-czyli-regulacja-zawodu-technika-masazysty/Artykuł chyba z 2023, ale taki znalazłem, bo w sumie po 2 latach nadal nikt nic nie wie. Nam jeszcze nic w pracy też nie muwili.
Niby wszystko wydaje się sensowne i logiczne, ale powoli przestaje to być dostępny zawód. Współczuje wszystkim, którzy robili szkolenia na własną rękę, bo będą chyba musieli robić je od nowa. No i liczą się tylko szkolenia, za które są punkty.
-- (mustafa):
Ale wy mnożycie problemy. Wtedy używasz facebooka, grupa niewidomych ma 7000 członków. Pytasz, czy ktoś robił taki kurs, bierzesz namiary do osoby u której on był robiony i heja. Serio, widzący są otwarci na współpracę z niewidomymi, nie wszyscy, ale kurcze da się znaleźć takie osoby i nie jest to trudne. Chcesz taki namiar? Nie korzystałem, ale wiem gdzie uderzać. Skąd jesteś?
-- (grzegorzm):
Dodatkowo dostępność takich szkoleń. Co z tego, że są jak np. w masażu grupy potrafią być duże i nie zawsze prowadzący ma czas, umiejętności i ochotę na pokazywanie wszystkiego osobie niewidomej. Jeszcze jak grupa szkolących się jest spoko to można z ich pomocy zkorzystać, ale jak ludzie beznadziejni to może być słabo.
--
--
--