Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?
Wróć do Środowisko niewidomych#1161 Julitka
O Chryste Panie, przecież 90% dzisiejszych młodych widzących tak mieszka. To TY nie znasz realiów!
-- (Numernabis):
I uważasz to za godne życie? Mieszkanie z innymi obcymi w jednym mieszkaniu?
Poza tym kłania się jednak brak znajomości realiów, w Krakowie trudno znaleźć mieszkanie na spółkę, bo właściciele liczą od łóżka, a nie za całe mieszkanie, a to już tak tanio nie wychodzi.
-- (mustafa):
Za chwilę dojdziemy do tego, że niewidomi nie powinni płacić właścicielom za wynajmowane mieszkania. Nie musiałem rezygnować, to już była moja decyzja.
Pamiętaj, że mówię o pokoju. Nie będę ci rozliczał się z każdej złotówki, ale oczywiste jest, że jak mnie nie stać na mieszkanie, to jeszcze można wynająć pokój. Oczywiście zaraz dojdziemy do tego, że nie każdy chce/może mieszkać w pokoju, z innymi ludźmi. Tylko, że większość ludzi młodych tak sobie radzi i to jest normalne.
-- (Numernabis):
Tak i co? Zrezygnowałeś z wynajęcia pokoju i mieszkałeś na ulicy? Miałeś wsparcie, miałeś gdzie przeczekać czas poszukiwania pracy, a są tacy, którzy takiego szczęścia nie mają i muszą przeżyć za niecałe 1800 zł i wówczas możemy rozmawiać w temacie minimalnej renty wystarczającej na przeżycie, o realiach życia.
-- (mustafa):
Może cię ździwię, ale pracy szukałem ponad dwa lata. Nawet pokój wynajołem, żeby po dwuch miesiącach zrezygnować, bo okazało się, że z pracy nici.
-- (Numernabis):
Problem polega na tym, że w tej dyskusji zabierają głos ludzie, którzy nie zderzyli się z rzeczywistym brakiem pracy, brakiem możliwości jej znalezienia, a przez to życiem za tą jakże wygórowaną rentą, której nie powinno się podnosić gdyż jest wystarczająco wysoka i owszem, jako dodatek do kwoty jaką otrzymujemy z tytułu pracy, której niestety nie każdy posiada, o czym niestety ci ludzie nie są w stanie przyjąć do swojej świadomości rozpatrując wszystko z własnej perspektywy i swoich możliwości, bo przecież wszyscy mają jednakowe, wszyscy są jednakowo zdolni, zaradni i przebojowi tylko ci bez pracy są po prostu leniwi.
Bolesny przykład braku zrozumienia głodnego przez pojedzonego.
--
--
--
--
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#1162 papierek
Potwierdzam, nie znam chyba osoby u siebie z grupy na studiach, która mogła by pozwolić sobie chociaż na tą nieszczęsną kawalerkę, żeby samemu mieszkać.
#1163 balteam
Niektórzy pisali w różnych wątkach, że niewidomi są wyalienowani przez różne ośrodki ze społeczeństwa, o, renta tgo problemu nie rozwiązuje, nawet jeśli trzeba dopłacić na ogół żebyśmy byli konkurencyjni, to i tak jest to korzystniejsze moim zdaniem niż tylko podwyższanie renty, która wychodzi na to, że z 500 plusem nie jest w cale niska w porównaniu do innych krajów.
#1164 Numernabis
krzejrzałem oferty OLX z Krakowa.ąd ty bierzeszP te ceny?
4000 za 45 metrów?
Przejrzałem oferty w Warzawie na OLX to ceny zaczynają się od 2600 i to nawet na ursynowie, no dobra, ale załużmy, że jakieś beznadziejne. Ale sporo ofert jest po 3000, maksymalnie 3500.
Są i za 4900, ale to z garażem, strzeżonym parkingiem etc.
Ale jeśli ktoś będzie chciał oszczędzić to chyba jest jasne, że będzie szukał tych tańszych ofert.
-- (Numernabis):
Dodam jeszcze kilka cen z prawdziwego życia dla nieświadomych:
Chcąc wynająć mieszkanie i tak się uda to koszt z tych tańszych to 1500 zł za garsonierę, do tego 350 zł za czynsz i około 70 zł za prąd to razem 1920 zł i do tego żądają 2000 kaucji.
Czyli wychodzi po 1000 od łebka i na życie zostaje około 800 zł
Za 2 pokoje (45 metrów) wołają 3700 4000 zł, do tego dodatkowa kwota za czynsz 250 zł plus opłaty za media, 3 pokoje to koszt od pięciu tysięc, dodatkowy czynsz około 700 zł plus media, kaucja w wysokości jednokrotnego czynszu najmu czyli około 5000 zł..
To są realia, a tu rozmowa o minimalnej rencie w wysokości 1800 zł z dodatkiem 500 plus jako wystarczającej do przeżycia.
--
--
#1165 mustafa
W 2019 było 2,4 miliona
Takie info z google
-- (balteam):
Renta, żeby była wystarczająca wg kryteriów Numerabisa, to by musiała chyba mieć z 2500 zł na rękę, nie pamiętam, ile tych niepełnosprawnych, z milion?
200000 na bank,
Rocznie wychodzi 2,5 miliarda zł.
Taniej inwestować w świadomość społeczną żeby nas sensownie zatrudniali moim zdaniem.
Wolę mieć mniejszą rentę i większe szanse na rynku pracy, niż większą rentę kosztem ofinansowań do stanowisk na przykład. Zwłaszcza, że jak dyskutowaliśmy wcześniej, jeśli niewidomi będą pracować w różnych miejscach pracy, to wszyscy na tym skorzystają.
Piecberg uparł się na jakąś 20% wydajność wziętą od czapy i siętego trzyma, a wydajność jest różna w zależności od zawodu.
--
#1166 mustafa
Dokładnie.
Też mam 29m i spokojnie dla dwóch osób takie mieszkanie jest ok.
-- (pajper):
No i 45 metrów kwadratowych to może nie już luksus, ale na pewno nie oszczędność.
My teraz mamy mieszkanie 29 metrów kwadratowych i od pięciu lat służy.
Małe, fakt, ale da się.
--
#1167 mustafa
No właśnie moje stanowisko nie jest dofinansowywane.
Ale to przecież i tak nie ma znaczenia, bo ja się tylko szarogęszę
-- (piecberg):
Mustafa uwierzył w swoją wielkość hehehe. Do czasu. Sam sobie zaprzeczasz mustafa. Chcesz przekonywać pracodawców o wydajności niewidomych i pogłębiać ich świadomość jednocześnie piszesz o dotacjach do stanowisk pracy. No właśnie dotacje to rekompensata za wydajność na niskim poziomie i tego nie przeskoczysz, więc nie ma sensu udowadniać czegoś czego nie ma. Sam pewnie pracujesz na dofinansowanym stanowisku więc nie opowiadaj tutaj jaki to jesteś wyjątkowy. Dotacje muszą być, wysokie świadczenia również, inaczej skończymy jak niewidomi z czasów mienionych pod kościołem. Dostępność o którą tak się walczy wiele nie zmienia jeśli chodzi o rynek pracy bo ciągle gonimy przysłowiowego króliczka. Coś jest dla nas dostępne, ale w tym samym czasie pojawiają się nowe technologie dla widzących i znowu jesteśmy w dupie. Tak jak z edycją książek audio. Pojawia się szansa, więc nagrywamy lektorów, jednocześnie edycja nagranego lektora to widmo na ekranie i wycinanie wszystkiego co zbędne błyskawicznie przez widzącego bez odsłuchiwania, itd. Tak jest ze wszystkim. Walczyć musimy, ale bez przeceniania swoich możliwości, mając pełną świadomość tego ile potrafimy.
--
#1168 balteam
To jak pisałem, dla miliona osób podwyżka o tysiak, to 2 miliardów złotych rocznie, jeśli dla 2.4 milionów no to już szkoda nawet liczyć, bo takich pieniędzy nie będzie przez najbliższe 10 lat spokojnie, a jak będą, to dalej to będzie podwyżka tylko przez inflację.
#1169 mustafa
Zdaje się, że pani Iwona Hartwich - Posłanka na Sejm RP, zbiera właśnie podpisy, żeby tą rentę podnieść.
Podpisałaś droga Krzysztofo? Zaangażowałaś się w zbieranie tych podpisów?
-- (Krzycha):
O tak. Pan Witold się przewraca w grobie z całą pewnością. A niech se pracują na potęgę, ale rent niech nikt nie zabiera i niech podnoszą, bo są za niskie, a jak komu będzie za wysoka, to niech nie pobiera. Teraz może być koniec ewentualnie.
--
#1170 Numernabis
Tak, ale zdaje się, że nie doczytałeś, dotyczy to jedynie renty socjalnej.
#1171 mustafa
No i co przepraszam?
Czyli jak ciebie się to nie tyczy, to już nie podpisujemy?
Stwórz swój projekt, gdzie wszystkie podniesiesz.
-- (Numernabis):
Tak, ale zdaje się, że nie doczytałeś, dotyczy to jedynie renty socjalnej.
--
#1172 Numernabis
Nie, ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z rozłamu jaki przez to nastąpi między niepełnosprawnymi?
Niepełnosprawni, którzy wypracowali sobie rentę, którzy pracują aby przeżyć czyli grupa, której kibicujesz otrzymuje w większości minimum, a socjalni, nie pracując czyli według ciebie lenie otrzymają od kopa 2200 na rękę, w sporej mierze to będą alkoholicy, bo ci siedzą na rentach socjalnych.
I tak, jestem przeciwny takiej jednostronnej działalności.
To tak jakby podnosić minimalną krajową tylko pewnej wybranej grupie, a rescie nie.
I tak przy okazji, bo padło pytanie skąd te ceny podsyłam kilka linków z Krakowa:
2 pokoje 40 metów 2500 zł + 550 zł czynsz:
https://www.otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-2-pokojowe-os-podwawelskie-ice-ID4hbha.html
Kawalerka
1300 zł + 250 czynsz
https://www.olx.pl/d/oferta/do-wynajecia-wlasciciel-1-pok-krowodrza-azory-ul-gnieznienska-CID3-IDPACbX.html
2 pokoje 30 metrów, 1950 zł + 480 zł czynsz,
https://www.olx.pl/d/oferta/mieszkanie-2-pokoje-nieprzechodnie-CID3-IDK3aIk.html
1 pokój, 14 metry, 1000 zł + 200 za czynsz,
https://www.olx.pl/d/oferta/wynajme-pokoj-1-osobowy-na-ulicy-fiolkowej-w-krakowie-14-5-m-CID3-IDPqZqc.html
#1173 Numernabis
Tak przy okazji, skoro została poruszona kwestia rent socjalnych, komu przysługuje:
•lekarz orzecznik ZUS lub komisja lekarska ZUS wydała orzeczenie z tytułu całkowitej niezdolności do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
•przed osiągnięciem pełnoletności,
•w trakcie nauki (zalicza się także okres wakacji oraz urlopu dziekańskiego) w szkole lub wyższej szkole przed ukończeniem 25 lat bądź w trakcie kształcenia w szkole doktorskiej, studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.
I to bardzo ciekawe kryteria do których nie zaliczają się niepełnospawni od urodzenia i ciekawe dlaczego?
Osoba niepełnosprawna od urodzenia nie zalicza się według nich do osoby, która nabyła niepełnosprawność przed osiągnięciem pełnoletności i taka osoba, niepełnosprawna od urodzenia musi wypracować sobie rentę, osoba, która nabyła niepełnosprawność otrzyma ją bez potrzeby wypracowania niezbędnej ilości lat.
Paranoja.
#1174 papierek
No to przecież z twojego wpisu wynika, że za 3 koła można mieć 40 metrów
plus rachunki prąd, woda, nie wiem jak to w krakowie, w warszawie to groszowe sprawy.
ale nie jest to 4000.
-- (Numernabis):
Jak zwykle własna interpretacja czytanego tekstu.
Nie, ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z rozłamu jaki przez to nastąpi między niepełnosprawnymi?
Niepełnosprawni, którzy wypracowali sobie rentę, którzy pracują aby przeżyć czyli grupa, której kibicujesz otrzymuje w większości minimum, a socjalni, nie pracując czyli według ciebie lenie otrzymają od kopa 2200 na rękę, w sporej mierze to będą alkoholicy, bo ci siedzą na rentach socjalnych.
I tak, jestem przeciwny takiej jednostronnej działalności.
To tak jakby podnosić minimalną krajową tylko pewnej wybranej grupie, a rescie nie.
I tak przy okazji, bo padło pytanie skąd te ceny podsyłam kilka linków z Krakowa:
2 pokoje 40 metów 2500 zł + 550 zł czynsz:
https://www.otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-2-pokojowe-os-podwawelskie-ice-ID4hbha.html
Kawalerka
1300 zł + 250 czynsz
https://www.olx.pl/d/oferta/do-wynajecia-wlasciciel-1-pok-krowodrza-azory-ul-gnieznienska-CID3-IDPACbX.html
2 pokoje 30 metrów, 1950 zł + 480 zł czynsz,
https://www.olx.pl/d/oferta/mieszkanie-2-pokoje-nieprzechodnie-CID3-IDK3aIk.html
1 pokój, 14 metry, 1000 zł + 200 za czynsz,
https://www.olx.pl/d/oferta/wynajme-pokoj-1-osobowy-na-ulicy-fiolkowej-w-krakowie-14-5-m-CID3-IDPqZqc.html
--
#1175 papierek
Jak nawet doliczysz kaucję, to masz może i więcej, ale kaucja jest jednorazowa.
#1176 Numernabis
Podałem różne ceny, nie każdemu uda się wynając za 3000, tak czy siak to 1000 od łebka jak pisałem i pozostaje niecałe 800 na miesiąc życia, to jest wystarczająca kwota?
No i chyba nie o to chodzi, aby niepełnosprawni mogli przeżyć jedynie w grupach wynajmując w czwórkę czy trójkę.
#1177 papierek
hm, studenci tak żyją. Niepełnosprawni są jakoś lepsi?
#1178 papierek
Poza tym renta nie ma być z założenia czymś, coma pozwalać przeżyć, ma to być pomoc.
#1179 Numernabis
Pomóc przeżyć tym, którzy mogą iść do pracy, a co z tymi co nie mogą?
I koło się zamyka ehh.
Studenci nie są wiecznie studentami czyż nie? to tylko jakiś czas, czas studiów mija, niepełnosprawność nie.
#1180 papierek
To ci, co nie mogą pracować niech mają podniesione świadczenia do takiego poziomu, żeby żyli godnie, może być i 3 koła na rękę, nawet i 4. Ale tylko ci, co pracować nie mogą serio. Dla tych co mogą pracować, lepiej zainwestować w to, żeby serio tą pracę mieli.