Windows 11
Wróć do Systemy (Windows)#161 mojsior
u mnie najgorszą cechą jedenastki było to że gubiła ustawienia po restartach, głównie były to ustawienia zasilania, albo domyślnych aplikacji czy przeglądarki.
#162 nuno69
Mi po aktualizacjach często padały ustawienia screenreadera a te siedzą w dokumentach. I nie chcę mieszać tu screenreadera bo znam Was misiaczki wy moje i wiem że jak można dopierdolić to to chętnie czynicie, ale tak było. Foldery z dokumentow lądowały w jakichś dziwnych miejscach
#163 nuno69
I nie tylko ZDSRa ale sejwy z Shank, takiej sobie gry dla widomych też znikały
#164 mojsior
no, to ja już rozumiem czemu mi zd uruchamiał się tam chińskim tintinem
#165 nuno69
TAk, te pliki nie znikają tylko lądują gdzieś w jakimś Windows.Old czy jakoś
#166 nuno69
W Windowsie 10 też występował ten problem ale został szybko załątany, tutaj wolą dodawać ledwo działające widgety hehe
#167 mojsior
Generalnie tam on ma problem ze wszystkim co się chce zapisywać na dysku c albo w roamingu.
Akurat shank nie powinien mieć problemów bo on zapisuje się do swojego katalogu, no chyba że shanka masz na dysku c.
#168 DJGraco
Czy ktoś z was wie jak w tym ciulstwie ustawić aplikacje domyślne, ale nie poprzez skojarzenie, tylko wg kategorii jak jak jest w dziesiątce, np odtwarzacz muzyki, etc. Chciałem to koleżance zrobić, która używa jedenastki i wymiękłem. Musiałem ręcznie skojarzać pliki. Czy oni tą opcje w jedenastce usunęli?
W siódemce o ile pamiętam też chyba trza było ręcznie skojarzać pliki.
#169 nuno69
Nie da się Gracjanek. Może jakoś mimetypami by się dało, na pewno są już programy gdzie wybirasz na przykład audio, video i tak dalej i wybierasz mu skojarzenie. Nawet assoc się spierdolił, a to działało od XP conajmniej, pewnie jeszcze dawniej tylko ja młody ciałem xD. Wybaczcie za moje pisanie dzisiejsze, lekarstwa kochani, lekawrstwa
#170 DJGraco
Co to jest assoc?
#171 nuno69
C:\Users\mao>help assoc
Displays or modifies file extension associations
ASSOC [.ext[=[fileType]]]
.ext Specifies the file extension to associate the file type with
fileType Specifies the file type to associate with the file extension
Type ASSOC without parameters to display the current file associations.
If ASSOC is invoked with just a file extension, it displays the current
file association for that file extension. Specify nothing for the file
type and the command will delete the association for the file extension.
C:\Users\mao>
#172 mojsior
widzę że microsoft kocha dawać i zabierać to co już dał, za chwile to ten system nic nie będzie umiał.
Jak ja to testowałem to jeszcze to było.
Ale wcale mnie to nie dziwi, że wyleciało.
#173 nuno69
Nie tak że wyleciało tylko gubi skojarzenia między resetami
#174 mojsior
ja mówię o opcji, czyli o tych kategoriach ze skojarzeniami.
#175 nuno69
A no to tak. To już dawno padło
#176 DJGraco
Ja ogólnie troszkę poużywałem tego komputera z win11 koleżanki tak dla testów i muszę powiedzieć, że zauważyłem, że strasznie on wolno chodzi. Ale nie wiem czy to wina systemu, może słabe podzespoły miał komputer, to zdaje się jakiś hapek jest, tylko teraz nie pomnę jakie ma parametry. Na pewno eksplorator muli się niemiłosiernie i nie jest to tylko moje spostrzerzenie. Co do notatnika to jakoś go dogłębnie nie testowałem, poza zmienionym wyglądem lekko menu nic nie zauważyłem, no, ale odpalałem go tylko na chwilę by zobaczyć jak się tam zmieniło.
No i w eksploratorze teraz nawet wstążki nie ma tylko jakieś dziwne menu, po którym nie nauczyłem się chodzić jeszcze. Maasaakraa.
Już po kilku minutach korzystania miałem dość, i jeszcze się musiałem z tymi formatami pitolić tj tym przypisywaniem. Nie wiem czy to win anvda, bo tam zdsr nie było, ale też czasami gubił fokuss na tej liście.
Ogólnie rzecz biorąc wrażenia raczej nie pozytywne.
#177 djdenismusic
Kurde. Tak sobie czytam ten wątek, i wierzyć mi sięnie chce. U mnie 1 na obecnym etapie działa naprawdę dobrze. Fakt. Na początku eksplorator mulił masakrycznie, ale od paru wersji ten błąd został już naprawiony i wszystko działa jak złoto.
Co do skojarzeń niestety potwierdzam. nie rozumiem po co ms usuwał tę opcje. Chociaż niektóre programy sobie jakoś z tym poradziły.
#178 DJGraco
A te nowe menu jakoś ogarnąłeś? Tam zdaje się jest jedno duuże menu gdzie są wszystkie opcje, nie ma chyba pliku edycji i tak dalej? Bo to coś innego nawet niż wstążka, mamna myśli to w eksploratorze.
Musiałbym jeszcze do tego przysiąźć.
#179 DJGraco
Albo jeszcze taki błąd na zasobniku systemowym, wchodzę w daną ikonę np głośniki 100procent przycisk i zamiast suwaczka otwierają mi się ustawienia wifi XD. Mógłbyć to jednorazowy psikus, ale nadziesiątce nigdy mi się to nie zdarzyło. I jak w tym dostać się do listy połączeń wi-fi, bo jak klikam na internet dostęp do internetu to kompletnie nie mogłem znaleźć listy sieci.
#180 daszekmdn
Jak chodzi o kojarzenie plików, wystarczy napisać sobie skrypty i wrzucać na każdym kompie. Sprawdź, może zadziała w Win11:
Pobierz program:
https://kolbi.cz/SetUserFTA.zip
A tu opis co i jak:
https://kolbi.cz/blog/2017/10/25/setuserfta-userchoice-hash-defeated-set-file-type-associations-per-user/