Windows 11
Wróć do Systemy (Windows)#181 djdenismusic
1. co do menu jest to zrobione inaczej, bo po wciśnięciu alta jest kilka opcji do wyboru, a po kliknięciu więcej pojawia nam się wstążka, o ile dobrze pamiętam. Zbyt rzadko korzystam z menu :D Jak odpalę kompa z 11 to ci dokładnie powiem.
2.
Nie zdarzyło mi się nigdy coś takiego, żeby klikało mi w inną ikonę niż ta, którą wybrałem.
3. Jak już klikniesz na zasobniku w sieć wi-fi tam jest coś takiego jak zarządzaj połączeniami wi-fi i tam masz dopiero listę sieci. Kolejna wada 11 :P
#182 pates
Jak widać klątfa ms musi działać. Co druga wersja windy to paździerz.
#183 Numernabis
No dobra, a jak zablokować aktualizację do Windows 11? Jeszcze nie mam lapka, alle być może będę miał z Windows 10 Pro, niestty jedenastka wepcha się z automatu, tak przynajmniej się stało u mojej znajomej, miała dychę, ma jedenastkę.
#184 nuno69
Wyłącz TPm w Biosie. Będzie git
#185 DJGraco
No mi właśnie też jedenastka się pcha. Grunt by patrzeć na aktualizacje i co windows update proponuje. Bo te komunikaty są takie nie jasne, są dostępne aktualizacje blablabla, naciśnij i zainstaluj i w taki sposób może się jedenastka wepchać, trzeba patrzeć jakie dokładnie są aktualizacje w winupdate zanim się naciśnie zainstaluj. Na nowym MSIku już wychodziły mi reklamy nowego systemu w tej usłudze właśnie, ale kliknąłem przycisk pozostań na windows 10 czy coś takiego i na razie mam spokuj. CO ciekawe na Huaweiu Matebooku z 2019 roku w ogóle nie pojawiają się aktualizacje do jedenastki, ciekawe czemu. Przecież to też jest nowy laptop i teoretycznie powinien ten system wspierać. O moim MSIku z 2016 roku nawet już nie wspominam, bo on na bank nie dostanie aktualizacji, nawet na oficjalnej stronie producenta nie ma sterowników do 11.
#186 Numernabis
Dobre, BIOS jest niedostępny dla niewidzialnych
#187 nuno69
Ale to jedyny skurtecnzy sposob
#188 Numernabis
Dzięki.
#189 Numernabis
Znalazłem coś takiego w necie:
1Otwórz menu Start i wpisz regedit. Z podpowiedzi kliknij Edytor rejestru.
2Na padku adresu wklej ścieżkę Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate i naciśnij Enter.
3Utwórz nową wartość DWORD (32-bitową), nazwij ją TargetReleaseVersion i ustaw wartość na 1.
4Utwórz kolejną wartość DWORD (32-bitową), nazwij ją TargetReleaseVersionInfo i ustaw wartość na 21H1.
W przypadku Windows 10 Pro można do tego samego użyć Edytora lokalnych zasad grupy (gpedit.msc). Przechodzimy w nim do ścieżki: Zasady Komputer lokalny > Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Usługa Windows Update > Windows Update dla firm > Wybierz docelową wersję aktualizacji funkcji, włączamy ustawienie i w opcjach wprowadzamy Windows 10 i 21H1, a następnie klikamy OK. Numery wspieranych wersji znajdują się na stronie Microsoft Docs.
Edytor lokalnych zasad grupy
Opcja z rejestrem nadal nie wyklucza automatycznej aktualizacji do nowszej wersji. Microsoft oferuje ją 60 dni po wygaśnięciu wsparcia bieżącej wersji.
źródło:
https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Nie-chcesz-przypadkowej-aktualizacji-do-Windows-11-Mozesz-ja-zablokowac
#190 zvonimirek222
@nuno69 nie we wszystkich biosach wyłączysz tpm. Przestań ludziom wpierać rzeczy, które wyłączalne są tylko w poszczególnych ustrojstwach. Ja nie rozumiem narzekania ludzi okołojedenastkowe. Owszem, pierwsze aktualizacje były pod jakimś kątem takie trochę przypsute, ale teraz wszystko działa, nawet niektóre rzeczy lepiej, od chociażby wsl 2, bo wspierany systemd, czego ci na dziesiątce nie przeportują, a Microsoft to firma, traktująca użytkowników jak zwykłych konsumentów, czyli pokorzystaj, jak się przeterminuje wyrzuć, i gdzie my tutaj na ziemi możemy mówić o ekologii? Jedne wielkie pitololo bez podstaw i na kółkach.
#191 djdenismusic
@zvonimir dokładnie. ja używam jedenastki praktycznie od początku, i póki co poza mniej wygodnym korzystaniem z przypisywania aplikacji domyślnych dla konkretnych typów plików, to działa na prawdę dobrze.
#192 Numernabis
To znaczy, że klikając właściwości na danym pliku nie ma już przycisku "Zmień", bo do tej pory tak właśnie można było najprościej przypisać aplikację do danego typu plików.
#193 nuno69
Nie, nie ma. Znowu wydaje mi się kto jak i do czego korzysta zk omputera. Znam wielu profesjonalistow ktorzy wrecz sie boja tego systemu
#194 djdenismusic
Ja to zawsze robiłem z ustawień. Np jak chciałem wybrać sobie foobara jako domyślny odtwarzacz plików, wystarczyło zmienić domyślną aplikację do odtwarzania. Teraz to znikło i trzeba osobno przypisywać dla każdego typu plików.
#195 mojsior
i to właśnie jest jedna z tych rzeczy, za którą nienawidzę tego systeu.
#196 djdenismusic
Na szczęście nie robisz tego co chwilę, więc na tyle jest to pierdołowaty problem, że mnie jakoś szczególnie nie dotyczy. Zrobiłem raz, i działa jak trzeba. :D
#197 nuno69
Zarazb ędzie apdejt i ci się straci hehehe
#198 daszekmdn
Wiesz. Niby robi się pewne rzeczy raz etc, ale nie chodzi nawet o tą drobnostkę. Im więcej takich drobnych uciążliwości czy niewygód, tym mniejsza chęć migracji. Bo ziarnko do ziarnka i zbierze się... Na potrzebę powrotu do Win10.
Jaki jest taki jest, ale ja się przyzwyczaiłem chociaż nie ogarniam go tak dobrze jak lata temu kochanej siódemki, mimo tego nie wyobrażając już sobie pracy na niej codziennie gdyby miała wsparcie.
Inną rzeczą jest fakt, że pewnych starych drzew się nie przesadza. Do puki jest support, to mi osobiście nie chce się instalować nowego, kombinować i zderzać z updatkami które zmienią nagle część systemu. Na 10 przeszedłem dość późno.
Jak wiemy Microsoft nie raczy nas zazwyczaj stabilnymi systemami w pierwszych latach ich działania dlatego mówię pass i tylko obserwuję. Obecnie poprzednik dostaje już chyba tylko drobne aktualizacje mające na celu poprawki, dlatego jest używalny.
#199 papierek
Każdy widzicie, jak używa komputera. Bo ja to nawet nie zauważyłem, że zmieniłem system. :P Poza jakimiś pierdołami bez znaczenia.
#200 nuno69
A jak tam throughput dysku? Bo ciebie akurat nie podejrzewam o jakąś wielką ignorancję, więc może masz szczęście?