Programy jakich używacie
Wróć do Oprogramowanie#41 nuno69
Oh, jak ja mogłem zapomnieć o moim ukocahnym programie! Dalej jestem w szoku
Microsoft Visual Studio 2019: development.
Wbrew wielu żartom na temat tego programu, u mnie zbiera się w niecałe 7 sekund
#42 pajper
Czyli niecałe 7 sekund za długo. :P
A tak już poważnie, ostatnie Visual Studio to są pomyłki. I nawet nie chodzi o środowisko, którego nie lubię, ale cenię, a raczej o proces kompilacji.
Ruby skompilowany pod VS jest ponad 3 razy większy, niż ten sam Ruby, z tego samego kodu, skompilowany GCC.
--Cytat (nuno69):
Oh, jak ja mogłem zapomnieć o moim ukocahnym programie! Dalej jestem w szoku
Microsoft Visual Studio 2019: development.
Wbrew wielu żartom na temat tego programu, u mnie zbiera się w niecałe 7 sekund
--Koniec cytatu
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#43 pajper
A by wrócić troszkę do tematu, to ja ostatnio bardzo polubiłem się z Total Commanderem. Zawsze miałem, rzadko używałem, ale zdobył me serce swoją wyszukiwarką, bo to, co z wyszukiwaniem zrobili w Windowsach nowych...
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#44 nuno69
A ja do wyszukiwania mam Everything. Nigdy nie kompilowałem Rubiego Visualem, natomiast CPP wygląda normalnie.
#45 denis333
Potwierdzam. Ewerything to najlepszy wojenny wyszukiwacz na burzliwe, i mniej burzliwe czasy. Dodatkowo nie indeksuje sobie dysku na tyle, żeby zajmowało nam to procesor. A wyniki wyświetlają się niemalże w czasie rzeczywistym.
#46 DJGraco
Wsumie...
Może jeszcze raz napiszę liste, bo ostatnio robiłem formata. Więc tak:
Uwaga! Lista jest baaaaaaaaardzo długa hehe.
Winamp - tak, w dalszym ciągu używam go, mogą mi wmawiać, że foobary najlepsze, ale każdy ma swoje zdanie.
MPC-HC do filmów
VLC Media player, do różnych innych dziwnych formatów,
Firefox - moja ulubiona przeglądarka stron www
Thunderbird - mój ulubiony client poczty
Pontes Media Downloader - taki pobieracz z yt, soundcloud i innych serwisów, bazuje na bibliotece YoutubeDL
ChomikBox - używam głównie do zasysania całych folderów z chomika,
MP3 direct cut - do prostego przycinania mp3
WinRar i 7-Zip. Używam obu, gdyż uzupelniają się wzajemnie o funkcje
Wget - do nagrywania strumieni radiowych,
Everything - niezastąpiona wyszukiwarka plików,
StartIsBack - fajna nakładka siudemkowe menu start, bardziej dostępniejsza od classic shella
Backup and sync from google - Google Drive
Wo Mic - Client - taki tam klient, dzięki któremu zrobimy po wi-fi mikro z telefonu, na telefonie też musi być ta apka zainstalowana,
SMLoadr - lepiej nie pytać publicznie do czego to to służy, google waszym przyjacielem,
GoldWave - do edycji dźwięku
Media Info - bardzo fajna aplikacja do rozpoznawania plików multimedialnych. Jak załadujemy takie mp3 do media info odczyta nam nawet jakim koderem była dana mptrójka kodowana, jeżeli oczywiście jest taka informacja podana. Programik w 99% dostępny dla nas
Balabolka - do zgrywaniu tekstu syntezatorami do wav
QRead - Fajny czytnik książek elektronicznych,
Pazera Free audio extractor - do konwersji audio
Zoom - komunikator, gdyby nie szkoła, to bym go nie miał,
TeamTalk - inny mój ulubiony komunikator głosowy
Recuva - do odzyskiwania plików
Exact Audio Copy - jedyny, słuszny program do zgrywania płyt bardzo dostępny z NVDA
Streamlink - taka wtyka do vlc umożliwiająca odtwarzanie np transmisji z twitcha w tymże odtwarzaczu.
Microsoft Office 2019. Nie podoba mi się jego interfejs, ale chcąc nie chcąc używam, bo dobrze z nvda działa (chodzi o stabilność). Na szkolnym lapku mam Offica 2003, czyli najnowszego officea ze jedynym słusznym interfejsem, szkoda, że microsoft go porzucił. Nawet instalator do officea 2003 jest normalny, a do 2019 to jakieś dziwadło.
Elten - taki tam programik, którego prawie nie używam co no Xdddd
Virtual Recorder - fajna nagrywarka z mikrofonu i z innych kart. Można za jej pomocą nagrywać również bezpośrednio dźwięki z systemu
Total commander - puki co żadko używam, ale jest
WinSCP - client FTP
Dropbox
MP3Tag - program do hurtowego tagowania mp3 ze sporymi możliwościami.
To tyle uffff. Zanudzam, zanudzam co?
#47 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane
moje.
sunrise waterfall do tworzenia stron, firefox, jedyna, słuszna przeglądarka internetu,
elten to wiadomo :p
filezilla ftp.
balabolka do rużnych ciekawych żeczy,
winrar, do rużnych dziwactw typu 7zip, rar, cap,\
goldwawe do słuchowisk.
#48 Pitef
Miranda, foobar, MPC, google chrome, seamonkey, firefox, thunder bird, elten, teantalk, totalcommander, office 2016 pro, fine reader, adobereader dc, networks, backup and sync from google, resilio, microtorrent, tor, reaper, cpuid, everythink, crystal disc, 7 zip, winrar, Vlc, ultra iso, nero 2016, nvda, filezilla pro, format factory, K-lite mega codex pack, i no pewnie coś się jeszcze znajdzie ale już nie pamiętam...
#49 przemol
Ja używam następujących programów: Przeglądarki google chrome, Microsoft office 2007, Nvda, elten, do zgrywania audio exact audio copy, do nagrywania audacity. do obcinania mp3 direct cut, czasami reaper, do nagrywania w midi aranży qws, do ripowania płyt dvd magic dvd ripper, do ocrowania tekstów abbyy finereader professional 12, do konwersji książek codex, czasami też robobraille, do oglądania filmów cinema player, do odtwarzania dvd cyberlink power dvd, do wirtualizacji napędów virtual clone drive.no i oczywiście jako klienta poczty mozilla thunderbird
#50 misiek
Tylko po co mieć jeden program do filmów, drugi do dvd, skoro jednym możesz odtwarzać różne formaty, w tym dvd?
-- (przemol):
Ja używam następujących programów: Przeglądarki google chrome, Microsoft office 2007, Nvda, elten, do zgrywania audio exact audio copy, do nagrywania audacity. do obcinania mp3 direct cut, czasami reaper, do nagrywania w midi aranży qws, do ripowania płyt dvd magic dvd ripper, do ocrowania tekstów abbyy finereader professional 12, do konwersji książek codex, czasami też robobraille, do oglądania filmów cinema player, do odtwarzania dvd cyberlink power dvd, do wirtualizacji napędów virtual clone drive.no i oczywiście jako klienta poczty mozilla thunderbird
--
#51 przemol
Cinema player używam dlatego, gdyż ma on funkcję czytania napisów TTSem
#52 DJGraco
W sumie do listy doszedł Reaper, którego nie napisałem wcześniej, bo jeszcze go nie miałem, znienawidzony Microsoft Teams, musiałbym jeszcze popatrzeć na listę w domowym kompie, ale większość z tego co pisałem w 2020 jest dalej aktualna
#53 nuno69
1Passwor,d 7Zip, GChrome, Fluent Search, Toital COmmander, REAPER, Visual Studio
#54 Seva
Nie wiedziałem, że można używać 1Password dla Windowsa!
Używałem go na iPhone wcześniej, teraz używam możliwości zachować password w google chrome lub firefox.
A jeśli chodzi o programach, których używam, to używam visual studio code do napisania kodu dla windowsa i linuxa, IntelliJ idea do napisania kodu na Javie, niestety IntelliJ idea nie jest dostępna dla linuxa z orką i nie wiem jak mogłbym pisać kod na Javie, kiedy używam linuxa. Wiem, że eclips jest dostępny, ale jeszcze go nie probowałem. Także używam reapera do edytowania audio, ale osara jest trochę trudna dla mnie, reaear był łatwiej, ale może być to jest tak bo zaczynałem się uczyć reapera z nim.
#55 nuno69
@Seva na linuxie już od dawna nieda sięzainstalwać JAb z tego co pamiętam. Ja z Linuxa korzystałem dawno, więc może pojawił się jakiś sposób.
#56 zywek
Da się, tylko nie działa.
#57 Seva
Nie rozumiałem, co to jest JAb?
Myślałem, że to jest Java, ale wydaje mi się że to nie jest tak.
-- (nuno69):
@Seva na linuxie już od dawna nieda sięzainstalwać JAb z tego co pamiętam. Ja z Linuxa korzystałem dawno, więc może pojawił się jakiś sposób.
--
#58 nuno69
Java Access Bridge
#59 DJGraco
Mała aktualizacja ode mnie.
Jeśli chodzi o programy odtwarzające to dalej jest to Winamp i MPC-HC do wideo, ale dołączył nowy. Mianowicie jest to Foobar2000, którego używam do wszelakich innych plików, których Winamp nie obsługuje, albo ma z nim problemy. Choć powoli zastanawiam się nad całkowitą przesiadką z Winampa na Foobara, ale pomyślę nad tym jeszcze.
#60 misiek
A ja dalej chcę dobrze grający odtwarzacz bez wywalonych zbędnych wodotrysków na wieszch z intuicyjnymi skrótami.