EltenLink

Programy jakich używacie

Wróć do Oprogramowanie

#21 lwica

I dla tego ja korzystam z fb przez stronkę.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2018-05-07 20:33

#22 hryniek

Jak ja bym miał korzystać z fb przez stronkę... TO wolałbym się przerzucić na komunikację stricte Eltenową. w przynajmniej 50% przypadków niemożliwe.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-05-07 20:52

#23 zywek

purple wymiata

2018-05-07 22:25

#24 DJGraco

No i do mojej listy doszły:

7-zip, VLC Media player, MPCHC.

2018-08-22 08:54

#25 wredny

firefox chrome opera edge textaloud konwersja książek czytanie internetu balabolka nie chętnie, audacity operacje na plikach vave editor operacje na plikach itunes odtwarzanie podcastów,muzyki , konserwacja ipada fobar konwersja mp3 gajn normalizacja.
vlc materiały video pobieranie z youtube pontes pakowanie izarc dokumenty libreoffice konserwacja ccleaner revo uninstaller Odtwarzanie daisy AMIS lub daisy reader UFFF to z grubsza no i last but not list NVDA ,które niech będzie uwielbione po wsze i na zawsze forever AMEN

Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.
2019-06-09 17:28

#26 nuno69

Jaws, ZDSR - screenreadery
Reaper: Dźwięk
Edge Dev: internet
PCSec: wszystko inne.
WeMi: pobieranie muzyki
Foobar: Odtwarzanie muzyki

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2019-06-09 18:38

#27 Aoi

Witam to ja urzywam następujących aplikacji:
1. Elten
2. nvda
3. office 20074. fine reader
5. firefox lub chrome

6. 7 zip
8. kodeki real alternatiwe
7. all player

9P.S.
Czy tor jest dostępny z nvda?
Poproszę ruwnież poradnik jak zainstalować na priw z góry dziękuje.

2019-06-10 23:42

#28 daszekmdn

Tak, dostępny, ale tylko stara wersja 7 coś.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2019-06-11 14:25

#29 pates

co u mnie? Audacity i goldwave do dźwięku soundforge nieraz się miesza jak i reaper, fire fox i seamonkey do internetu, elten wiadomo, winrar archiwizer, obs do nagrywania na yt, virtual recorder do nagrywania bez stereo mixa, team talk do rozmów, balabolka do zamiany tekstu na pliki wav np, mpchc odtwarzacz muzyki, qws do midi, foobar 2000 zamiennie z mpchc

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-06-12 12:26

#30 stefan

No to teraz ja opiszę programy jakich używam. Przy programach czasem opiszę do czego służą, a czasem do czego mnie się przydają.
Używam Windows 7 i trzymam się go jak pijany płotu, także niektóre programy na tej wersji są mi przydatne, choć na 10 by pewnie były zbędne.

- NVDA - czytnik ekranu
- 7-Zip - Archiwizer, bezpłatny, znakomity
- ABBYY FineReader - rozpoznawanie tekstu
- Adobe Reader - czytnik PDF
- - IVONA Reader - czytnik tekstów, używam do dłuższych materiałów np. całe czasopismo
- Balabolka - czytnik tekstów, w wersji portablowej, używam rzadko, pozwala też zapisać tekst do mp3, a także stworzyć ścieżkę z napisów do filmu
- grmapa - gadająca mapa
- Poedit - do tłumaczenia i poprawiania tłumaczeń wtyczek NVDA
- TrueCrypt - szyfrowanie danych (wiem, że stary i nie rozwijany, ale nadal używam)
- AnyBurn - wypalanie płyt i tworzenie ich obrazów (robi się to już dziś rzadko, ale program mały i w wersji portable czasami się przydaje, potrafi też niby zgrywać płyty CD)
- WinCDEmu - montowanie obrazów płyt
- Firewall App Blocker - taka nakładka na systemowy firewall, pozwala włączyć tryb białej listy i dopuścić tylko te programy, które chcemy żeby łączyły się z internetem (program prosty bez instalacji)
- Notepad++ - edytor plików tekstowych i kodów źródłowych
- Office XP - bardzo stary pakiet ale wraz z pakietem zgodności daje radę, używam tylko Worda i Excela, pewnie bym go porzucił, ale darmowa alternatywa wciąż jest ociężała i czasem delikatnie mówiąc średnio z czytnikami ekranu współpracuje
- LibreOffice - darmowy pakiet biurowy
- CarotDAv - program dający przyjazny dostęp do kont chmurowych i ftp
- Dropbox - znany schowek na pliki
- Mozilla Thunderbird - program pocztowy, mam też kilka kanałów rss
- NetWorx - moje ostatnie odkrycie, mam ostatnią darmową wersję 5.5.5, a służy mi on po odpowiedniej konfiguracji, do zliczania pobieranych i wysyłanych danych, także przez poszczególne aplikacje. (w Windows 10 jest takie narzędzie wbudowane, a w 7 trzeba coś takiego doinstalować)

przeglądarki internetowe:
- Mozilla Firefox
- Google Chrome
- Basilisk

multimedia:
- Winamp
- Foobar2000
- MPC HC
- VLC Media Player - głównie do strumieni typu YT Tyflopodcast i pobranych materiałów, ważne jest dla mnie to iż pozwala zmieniać prędkość odtwarzania i zwiększyć głośność ponad 100%
- PotPlayer - jego zaletą jest to, iż potrafi czytać syntezą SAPI bądź przez NVDA zewnętrzne napisy do filmów, potrafi też zmienić prędkość odtwarzania bez efektu wiewiórki
- mp3DirectCut - cięcie i nagrywanie mp3, dzwonki (prosty program robi robotę, aż szkoda że nie można w nim obrobić innych formatów)
- Audacity- edytor dźwięku
- Pazera Free Audio Extractor - konwersja plików audio, umożliwia też wyciągnięcie warstwy dźwiękowej z plików wideo
- mp3 Gain - normalizacja głośności mp3, przydaje się przed wrzuceniem jakiejś playlisty na telefon, czy lekkiego zwiększenia głośności dzwonka
- Mp3tag - tworzenie, edycja, zmiana tagów w plikach i zmiana nazw
- EAC - zgrywanie płyt audio
- TapinRadio - odtwarzanie i nagrywanie strumieni radiowych
IrfanView - przeglądarka plików graficznych, czasem się przydaje do zapisania print screena, albo do zmiany wielkości jakiejś grafiki
- Pontes Media Downloader - program do pobierania mediów z różnych serwisów

programy, których używam rzadko, ale w wersji portablowej czekają w gotowości na odpowiedni moment:
- Audio Router - pozwala przełączyć dźwięk z aplikacji na inną kartę dźwiękową
- CrystalDiskInfo- informacje na temat stanu, eksploatacji dysków twardych
- CCleaner - oczyszczanie dysku, ale posiada też kilka przydatnych narzędzi
- Defraggler - do defragmentacji talerzowego dysku twardego
- FileTypesMan - powiązania typów plików i aplikacji
- HWiNFO32- informacje na temat podzespołów komputera
- HWMonitor - umożliwia między innymi sprawdzenie temperatury podzespołów komputera
- OpenWithView - czasami pozwala usunąć pozycję z menu Otwórz za pomocą
- ProduKey - odczytuje klucze rejestracyjne niektórych aplikacji
- Recuva - odzyskiwanie skasowanych plików
- Rufus - tworzenie bootowalnych dysków USB
- SharpKeys - program do przemapowania klawiatury
- ShellExView - zmiana niektórych opcji powłoki Windows
- ShellMenuNew - opcje wyświetlane w menu Nowy
- ShellMenuView - zarządzanie opcjami w menu kontekstowym
- WirelessKeyView - odczytuje zapisane na komputerze hasła do Wi-Fi
- TotalCommander - menedżer plików
- FreeCommander - darmowy menedżer plików
- WSUS Offline Update - pobieranie aktualizacji Microsoftowych

2019-06-12 19:14

#31 Lowca_Androidow

Używasz TrueCrypt, a można go aktualnie zastąpić VeraCrypt'em, to jest kontynuacja zarzuconego projektu TrueCrypt.
VeraCrypt potrafi również zamonotwać kontenery utworzone TrueCrypt'em, trzeba tylko przy montowaniu zaznaczyć pole, "Tryb TrueCrypt"

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-06-12 20:40

#32 stefan

Tak wiem, ale mimo to trzymam się TrueCrypta.

2019-06-12 20:46

#33 pates

pontesa, fine readera, dropboxa, pazer, audio routera, sharpkeys, recuwy, też używam. Jeszcze audiograbber do zgrywania płyt

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-06-12 22:45

#34 Lowca_Androidow

Do normalizacji ja używam nowszą wersję mp3gain, a mianowicie X-MP3Gain

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-06-12 23:09

#35 wredny

@ Łowca androidów a skont pobrać ten nowy mp3 gain?

Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.
2019-06-13 07:43

#36 Lowca_Androidow

Nie mam pojęcia, pobrałem go bardzo dawno, ale mogę udostępnić :)

2019-06-13 09:03

#37 stefan

Sprawdziłem jak sprawa wygląda z tym xmp3gain i to wcale nie jest jakaś nowsza wersja.
To jest to samo.
Na tej stronce http://www.winpenpack.com/en/index.php
Te ludki biorą programy i niby je przystosowują do działania portablowego w jakichś pakietach.
Pobrałem rozpakowałem i to jest dokładnie to samo można sprawdzić nawet w pomocy wszędzie jest mp3gain bez żadnego x
Takich programów z x jest sporo jest także Firefox czy Thunderbird.
Także pozostaje przy starym oryginale.

2019-06-13 11:52

#38 Lowca_Androidow

Stefan, a jaki system posiadasz?
O ile mnie pamięćnie myli to pobrałem właśnie X-MP3Gain bo wersja bez X nie chiała się uruchomić pod dziesiątką.

2019-06-13 19:17

#39 stefan

7
Nie wiem, ale może próba z wersją stabilną lub beta z dopiskiem full, która różni się tylko tym, że zawiera pliki Microsoft Visual Basic run-time, by zadziałała.
Może tego brakuje i stąd problem.
Strona producenta z plikami:
http://mp3gain.sourceforge.net/download.php

Na marginesie dodam iż na stronie przeczytać można iż jakiś inny ludek napisał program mp3gain pro, który nie ma z tym naszym nic wspólnego i jest płatny.

2019-06-13 19:43

#40 DJGraco

Dobra to czas odświerzyć listę.
Firefox - przeglądarka sieci web
Winamp zamiennie z mpc-hc - odtwarzacz muzyki, chociaż mpc bardziej do filmów,
Balabolka,
Mitorent,
Do zgrywania płyt używam jedyneggo i słusznego EACa,
SMLoadr, nie pytajcie do czego to służy, lepiej będzie jak poczytacie sobie w google
Pazera free extractor czy jakoś tak głównie do konwersji
I to chyba tyle, aaa no i jeszcze TeamtTalk, którego używam najczęściej ze wszystkich, no i ELTEN.

2019-06-16 07:40