generalnie
ja to, jeśli chodzi o
wpadki jakiekolwiek, to słyszałam tylko
jak kiedyś w Voxie się dżingiel im zaciął, tak
że było to
Vox FM
i to się tak zapędlało
a co do tego, co mówił
dzinkciarz, jeśli chodzi o Radio Poznań
to ja szczerze powiedziawszy
wolałem jak ono
nosiło nazwę Radio
Merkury, gdyż
po prostu tak brzmiało
nie wiem jak to określić
ale tak ładniej po prostu
tak, a nie
Radio Poznań, tak po prostu oryginalnie
o tak i bo wiecie, jest duże radio
na przykład radio, nie wiem
radio jakieś tam Koszalin choćby
a Radio Merkury to było tak oryginalnie wszystko
A trochę inny temat, skoro wszystko o radiu, a o Radio Wawa tematu osobnego nie ma. W Radio Wawa podejrzewam, że od poniedziałku po pierwsze zmienił się liner na najlepsze polskie hity, czyli w sumie mało kreatywnie, ale jest.
I nowym aktorem został Piotr Makowski, którego doskonale chyba wszyscy znają, m.in. z Radia SK, z wielu reklam różnego rodzaju, także taka zmiana prawie na koniec wakacji się wydarzyła.
A już mówię po co jest ten komunikat, to jest dlatego, że jutro, właściwie dziś i przez najbliższe dni ta transmisja z showdowna będzie robiona w dość eksperymentalny sposób, bo będziemy to wszystko transmitować z urządzenia mobilnego, będziemy to transmitować z aplikacji na iPhona i właśnie dlatego jest to rozwiązane tak, a nie inaczej.
Tam jest zastosowany taki mechanizm, który się w Showcastie nazywa backup file, w Showcastie 2 to fajnie rozwiązali, bo można tam wrzucić jakiś plik i w momencie nawet jeżeli jakiś nowy słuchacz się podłączy, a nic na tym strumieniu nie ma, to jest to odgrywane, jest odgrywany ten plik słuchaczowi w pętli, natomiast kiedy źródło się połączy, to w tym momencie mamy już standardową transmisję.
Wiadomo, taka transmisja z iPhona, raz, że problem gdzieś tam, żeby się przełączać tak bardzo szybko między na przykład przeglądarką i programem nadającym, wykopywać obecnie grające źródło i tak dalej, a dwa, że mogą być różne nieprzewidziane rzeczy jutro, bo to jest wszystko bardzo eksperymentalne, to co my będziemy robić, nie testowaliśmy tego jakoś do końca.
Dłużej nigdy wcześniej, więc dlatego takie rozwiązanie, natomiast spokojnie od niedzieli wieczorem albo od poniedziałku przypuszczam najpóźniej pojawią się standardowe nasze tyflopodcastowe audycje w Tyfloradiu, ten weekend to będą albo transmisje z showdowna, albo będzie pojawiał się ten komunikat, tak po prostu jest najlepiej i najwygodniej także dla osób,
które będą te transmisje realizować.
Pytanie jest następujące, za pomocą jakiej aplikacji robi się ta transmisja i jak teraz, może Miedzi nie chcesz o tym mówić, to może czy będzie podcast na ten temat, bo jestem bardzo zainteresowany, chciałbym czegoś takiego używać, bo czas od czasu potrzebuję, także jak możesz to powiedz.
Ja powiem tak, byłem zszokowany, jak się dowiedziałem, że Radio Wawa ma nowego lektora i jeszcze to jest ten lektor, który jest odpowiedzialny za radio, który był lektorem dla Gdańska.
Jestem po prostu zdumiony, ale no cóż.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
To taka informacja do Monstricka, vel Radovesta.
Aplikacja, jak dobrze pamiętam, to jest aplikacja, która nazywa się iCast.
Ona nie jest jakoś bardzo tania.
Natomiast Mikołaj, który te transmisje od strony technicznej wspomaga,
zakupił sobie tę aplikację.
No i okazuje się, że ona działa.
I bardzo dobrze.
To jest to.
A czy materiały będą w Tyflopodcaście?
Tak, będą.
Oczywiście, że będą.
Nie będą może od razu.
W sensie, jak dziś skończymy transmisję, to nie opublikuję tego od razu.
Bo jestem na urlopie, więc też gdzieś tam nie siedzę cały czas przy komputerze
i nie zajmuję się tymi kwestiami na bieżąco.
Natomiast spokojnie te materiały będą.
Trzeba je troszeczkę będzie tam obrobić.
No bo wiadomo.
Czasem są jakieś przerwy.
Ale to wszystko się nagrywa, więc spokojnie możecie się spodziewać tego,
że materiały z Europejskich Mistrzostw Showdown w Tyflopodcaście się pojawią.
To będą pewnie trzy materiały, jeden materiał na dzień.
No bo już nie będę dzielił tego na pojedyncze mecze.
Bo bez przesady, bo wtedy by się podniosło larum, że Tyflopodcast zawalony jest showdownem.
No to już zróbmy to.
Zróbmy tak, że po prostu będą te trzy materiały z trzech dni i tyle.
I one ukażą się, no myślę, że tam w przeciągu tygodnia, dwóch.
Myślę, że nie więcej i nie później.
Dziękuję.
A więc Radio GO na 101,7 FM przeszło do historii.
Ja niestety tego nie nagrałem, bo nie złożyłem.
O 12 rano Radio GO po kilkumilionowej przerwie emisji przeszło na VOX FM.
Powiem, że tutaj jest taka dosyć dziwna akcja, ponieważ, że tak powiem,
na przykład w przypadku VOX FM Poznań nie ma dżingli z nazwą VOX FM i miasto,
a tutaj w Korzewie jest VOX FM Gorzów i to przeważnie mówią jak jest po reklamach.
Także niestety tego nie nagrałem, szkoda.
Mam nadzieję, że może ktoś to na YouTubie wrzuci, na YouTuba, bo przecież streaming jeszcze działa.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Łukaszu, taki mały apel do Ciebie, jak nagrywasz posta, to postaraj się go nagrać wtedy, kiedy masz jakieś warunki na to, bo niestety, ale to tło jest czasami i krępujące i przeszkadza w odbiorze Twoich wypowiedzi.
To tak na przyszłość, żebyś o tym pamiętał. Pozdrawiam.
Łukaszu, przełączenie nastąpiło o 11.50 w trakcie numeru NSYNC, bye, bye, bye, podczas którego nastąpiła chwila przerwy i po tej chwili przerwy już zagrało coś w akcję z satelitki z Warszawki, z sieci, sobie już tam poszło, co miało pójść.
A dzisiaj ponoć w ogóle już prędzista waxowa była emitowana, nie wiem czy od północy, czy od szóstej, czy od kiedy, bo szczerze mówiąc nie słychałem, nagrać też nie nagrałem, bo spałem akurat w tym czasie, natomiast źródłem jest forum Radia Polska, bo tam napisali, napisali słuchać Zgorzowa, także, także tak.
No cóż, te przełączenia niektórych stacji radiowych są o różnych dziwnych porach.
Ja zawsze byłem pewny, że jeżeli jest jakieś przełączenie, to albo jest ok. nocy, albo od 6, a tutaj od prawie 12.
No trudno, może kiedyś znajdę coś z archiwalnego przełączenia, no zobaczymy.
Może ktoś wrzuci, bo to akurat miał streaming i ma jeszcze streaming.
Może ktoś coś wrzucił. To nie jest ten sam przypadek, co było w przypadku Radia Mazowsze,
które w ogóle nie miało streamingu, jak się przełączało na boksach nad Radą. No trudno.
Powiem Ci tak, Łukaszu. Rozumiem, że Ty starasz się wszystkie przełączania gdzieś tam zbierać, selekcjonować, natomiast według mnie akurat przełączenie z Go FM na Wax FM, gdzie playlista była taka sama prawie, muzycznie było to samo, według mnie nie jest to jakieś takie spektakularne.
Według mnie warto było posłuchać przełączenia z Wax FM na SK Rocky odwrotnie, bo tam faktycznie mogło coś się gdzieś pomylić i mogli coś źle przełączyć, natomiast też to fajnie przełączyli, ścisłą.
No i przełączenie Planety Wizard Gold jednak też, to według mnie było takie bardziej spektakularne i bardziej, no...
Człowiek był na pięciu, jak to będzie przełączone. Nawet przełączenie z Roxy na Rock Radio. Też takie spektakularne nie było, bo playlista już była rockowa, tylko tyle, że dżingle.
Wiadomo, zawsze może gdzieś coś się tam... coś się mogą niedopiąć, coś się może zepsuć, ale raczej w tym wypadku chyba to nie było możliwe. Tak, mnie się wydaje przynajmniej.
No, ale jest nadzieję, że...
...przełączenie od jego...
...to, że się ktoś wystawi na Radio Polska, to ja też o tym...
...postaram się powiadomić, poimprowować.
Tak, jak znajdziesz to tam możesz mnie poinformować, może ktoś coś gdzieś zrzuca.
Natomiast co do różnych przełączeń, to fajne też było przełączenie Eski Nord w Erbę w Max 3 Miasto, też tak mi się podobało, bo to też fajnie wyszło, nawet to gdzieś mam, tak akurat niefortunnie się złożyło, że to posiadam, więc tak to wygląda, pozdrawiam.
R.E.S.G.I.N.O.T.W.E.R.M.F.M.A.S.T.R.Y. M.I.A.S.T.A.P.T.E.A.
Słuchałem Łukasza Marzywo, tak się nie tylko o mnie pochwalę.
I to akurat to fajnie trafiłem, bo trafiłem właśnie dokładnie od tego Global DJs.
Pamiętam, że sobie jadłem i jak sobie wróciłem, dosiłem ja na górę do pokoju, radio chyba nawet nie wyłączałem i słyszę, że Global DJs leci.
Albo jeszcze coś przed Global DJs, ale już teraz nie pamiętam dokładnie co.
No w każdym razie słuchałem tego na żywo i przez dłuższy czas nawet tego słuchałem.
Miałem inne na to wszystko spojrzenie, nie się jarałem jak głupi.
O! Mam u siebie RMF Max, wreszcie mnie odbiera.
Komunikat, że hit FM, nowa S-ka w Trójmieście, to już w ogóle byłem przeszczęśliwy.
Ale tak dzisiaj to... tak już mnie to pewnie nie podniecało.
Odnotowałbym jako kolejną nowość w eterze i pewnie tyle.
A wtedy... słuchałem.
No wiesz, ja nawet jakbym chciał tego na żywo posłuchać, to niestety nie mógłbym, bo ja przecież wtedy byłem na Śląsku, tak, ja ze Śląska pochodzę, także byłoby to rzeczą niemożliwą niestety, żeby móc tego odsłuchać, no ale no cóż, na szczęście ktoś to opublikował na jakiejś stronce
i jeszcze pamiętam, że to akurat ściągałem songrem, także no, jakoś się udało.
No ładnie.
No i...
A co tam u Kermita w ogóle?
W sumie też kiedyś ściągałem różne dżingle z Hit FM, teraz już nie mogę ściągnąć, bo tego nigdzie nie ma.
No bo Kermit nie siedzi na bazach danych.
Niestety, także na razie chyba póki co tyle.
Dzięki.
No i co tu wypowiedzieć? Przed chwilą słuchając sobie Voxa Zgorzowa, pierwsza mała wpadka jaka była, to po skończeniu wejścia prezenterskiego, jak był jingle reklamowy, to nie od razu się rozłączyli, tylko w trakcie jingle reklamowego się rozłączyli.
Tak dziwnie trochę wyszło i to mało zarejestrowane. I teraz najlepsza wpadka jaka mogła chyba być, po skończeniu reklam lokalnych, poszedł jingle Vox FM Gorzów i podana była częstotliwość, po czym, uwaga, poszły informacje Radia Go, które już też mam nagrane.
Powiedziałam Radia Go.
Radio Go 101.7 FM, informacje lokalne. Także bardzo dziwnie to wygląda.
No to faktycznie dziwne i ciekawe, a szkoda, że nie mam dostępu do satelity, bo na satelicie również Wax FM Gorzów jest i nim jeszcze na FM zagrało Wax FM Gorzów, to na satelicie było tak, że były reklamy,
a po tych reklamach chyba były sobie, zdaje się, bezdziennie utwory i to w ogóle inne niż powinno być, inne niż na playliście ogólnopolskiego, tego, sieciowego Waxa.
Ciekawe w takim razie, czy na satelicie też ta wpadka była z tymi informacjami Radia Go, może jakieś archiwalne po prostu im zostały i je wypuścili, nie dopilnowali, że tam jest informacja Radia Go.
I znowu, tak to już z tym wszystkim jest, a że grupa radio tam specjalizuje się w różnego rodzaju wpadkach, to można było się tego gdzieś tam spodziewać.