Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 3 of 30

Tak prosto nie, ale chyba da się stworzyć ścieżke z metronomem i wtedy może się uda, jednak nigdy nie próbowałem.

U mnie również działa sposób Gracjana.
OK, u mnie ripple przełącza się
shift+alt+P
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Hej! Mam dwa pytanka:
1. Czy jest jakiś szybszy sposób na normalizowanie ścieżki, niż zaznaczanie jej, wchodzenie altem do menu/ elementy/ właściwości elementów i zlisty wybranie normalizowania?
2. Normalizacji używam, żeby nagranie głośniejsze wyszło, ale bez jako-takiego ryzyka wystąpienia przesteru (bo jeszcze się nie zdarzyło). Czy jest jakiś inny sposób na zwiększenie głośności ścieżki/nagrania, które chcemy zrenderować, jako finalny produkt? Jeśli tak, to co to, to, to? :)

1. Da się ctrl+shift+N.

A do takiego uporządkowania głośności to chodziażby wtyczka Loudmax za free. Bardzo prosta w obsłudze i nic lepszego, przy najmniej za free nie znam.

O, super! Dzięki, Panowie. :)
BTW, macie jakąś receptę na dobre jakościowo nagrania wokalu przy podcastach? Oprócz dobrego mikrofonu, oczywiście. ;)

To dość mocno zależy od samego głosu tj barwy, energii, intonacji, tego, czy jest podkład i jaki i tam parę jeszcze rzeczy.

Uuuuuaaaaa, to widzę, że "nie w kij pierdział" z tą kwestyją... ;) No, ok. A gdyby ogólnikami zarzucić, tak do wypróbowania, to co proponujecie?
No i też do samej korekty głosu, jeśli o eq chodzi, to co polecacie?

Ja korzystam z wtyczki 10EQ
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Ok, dzięki.
Się kapnąłem niedawno, że coś źle ustawiłem w uatawieniach Reapera i mam piękny i bardzo, bardzo zafajdany folder zapisanych plików w folderze dokumenty. Nie wiem, czy mięliście z tym styczność, ale, gdybym je usunął, to mi znikną, np. szablony lub bezużyteczne będą pliki nagrań w folderach, do których je zapisałem czy nic się nie stanie? :D

Cześć. Mam tu ja sobie nagranko, dałem początek i koniec zaznaczenia i teraz chce to zciszyć. Czy mogę to tylko zrobić po przez alt p? Tyle, że to jest do itema, a ja nie chce całego go ściszać.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Matius alt strzałka w dół

Alt strzałka ścisza całą ścieszkę. A chciałbym ściszyć to co zaznaczyłem za pomocą nawiasów kwadratowych.

A chcesz to ściszyć po prostu czy zrobić jako stopniowe ściszenie/ zgłośnienie?

On raczej chce ściszyć

Pytam trochę na poczekaniu, bo myślę, jak ja to robiłem... :D
Jeśli tylko ma to być gwałtowne przyciszenie fragmentu, to ja to dzieliłem na osobny item, który ściszyłem skrótem podanym przez kolegę wcześniej. Jednak przez wzgląd na szerokie możliwości Reapera mniemam, że pewnie da się to zrobić bez dzielenia, ale na zaznaczonym fragmencie całego itemu właśnie, tak jak kolega chciałby zrobić. Niestety tutaj nie podpowiem, bo jeszcze tego nie wiem.

Wracając do LoudMaxa: jak go użyć? Już jest na pokładzie listy vst w programie, ale nie wiem, co do czego tam jest. Są jakieś suwaki, ale każdy mogę w dół jedynie przesuwać. Tak powinno być czy w polach edycji tekstu coś wpisać muszę?

Tak powinno być. W skrócie mówiąc jak ruszysz treshold, to podgłośnisz, a jak ruszysz output, to ustawisz sobie limiter na wartość, której dźwięk nie może ci przekroczyć, bardzo przydatne narzędzie.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

@wesolek No ale nawet, jak chcesz ogólniki, to co to znaczy, żeby było dobre nagranie dla ciebie? O co pytasz konkretnie? W cichym miejscu nagrywać, ogarnąć sobie popfiltr, żeby nie pluć w ten mikrofon nadmiernie, w sensie, żeby ci się różne p, b i podobne nie przesterowywały, odpowiednia odległość od mikrofonu też jest spoko pomysłem. Niezły sposób to ta metoda dłoni, rozkładasz palce, mały palec na mikrofon a kciuk przy ustach i mniej więcej masz tę odległość, to trzeba potestować.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Kwestie fizyczne, jak: odległość mikrofonu, popfiltr, itp. ogarniam. Konkretniej, to może poproszę o informacje związane z każdego rodzaju korektą w programie. Jakie odszumiacze, kompresory, EQ, limitery, itd. itp. - co do czego jest i którymi funkcjami się w nich bawić, by uzyskać dany efekt. Jakaś rozpiska "co, do czego i poco jest oraz jak to obsłużyć" byłaby spoko. :) No, o ile istnieje. ;D