Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 14 of 30

Oba tak mają. Ustawiam mu bpm na ok 139.6 i brzmi prawie dobrze ale się pod koniec rozjeżdża.

Zdaje się, że Reaper nie ma wykrywania dynamicznego bpm. Można zmieniać bpm w trakcie utworu, ale ręcznie.

Dobra, albo ja jestem jakiś nieogarniety albo nie umiem szukać albo nie wiem co. Szczerze nigdy nie nagrywałem w reaperze i ostatnio się do tego zabrałem. Jak nagrywać w stereo? Trza wybrać pewnie kanaly input 1/2 tak to się robiło w protoolsie. W preferencjach udało mi się znaleźć opcje jakie domyślnie kanały mają być inputem dla danego tracka po wstawieniu do projektu. Ale czy da się zmienić input dla już istniejącej ścieżki? Szukałem i w menu i nie wiem jakoś nie mogłem tego znaleźć. Z góry dzięki.

W menu kontekstowym ścieżki powinieneś mieć "Input: Stereo rozwijane i"

#265 Edited

Dobra musiałem jakby zaznaczyć strzałkę w górę ścieżkę bo mi wchodziło wcześniej w jakieś inne menu gdzie były inne oopcje nie związane zupełnie ze ścieżką. Teraz nagrywa tak jak chciałem.

Witajcie ludki. Jakim skrutem klawiszowym zmonofonizować plik dźwiękowy? Pozdrawiam :).
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Eksportujesz do wav mono po prostu. Chyba, że da się inaczej.

Dzięki zrobione :)
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Gdzie znaleść wszystkie aktualne skróty klawiszowe używane w Reaper z Osarą i SWS?

Bodaj F4 to było.

-- (JM):
Gdzie znaleść wszystkie aktualne skróty klawiszowe używane w Reaper z Osarą i SWS?

--

Pytanko, czy jest możliwe ogarnięcie w reaperze np. co by po 1sek ciszy ciachało następny item? Przykładowo, mamy album w jednym pliku i chcemy pociąć w nim piosenki na oddzielne itemy. Czy jest to wykonalne?

Reapera nie znam, ale taka operacja jest możliwa w mp3direcCut
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Jeśli masz na myśli całą ścieżkę dźwiękową jako jeden wielki plik (np. z koncertu, gdzie mamy xy piosenek na jednym nagraniu), to tak, da się. Podobnie z soundtrackami filmowymi, które akurat się trafią z posklejanymi ścieżkami.
Jak masz i używasz Reapera, to polecam jeden z pierwszych tyflopodcastów na temat tego programu, gdzie Tomecki tłumaczy, jak ciąć. Na teraz mogę jedynie nakreślić, że importuje się tą ścieżkę klikając 2x insert i wybierając z katalogu. Później odsłuchujesz, przewijając page up/down albo ctrl + page up/down (żeby szybciej było). W odpowiednim miejscu zaznaczasz ctrl + spacja i literką "a" lub "s" przecinasz. I tak cały track.

-- (Adasadula):
Pytanko, czy jest możliwe ogarnięcie w reaperze np. co by po 1sek ciszy ciachało następny item? Przykładowo, mamy album w jednym pliku i chcemy pociąć w nim piosenki na oddzielne itemy. Czy jest to wykonalne?

--

Niee :D, chodziło mi o ciachanie automatyczne, coby po wykryciu np. 1 sekundy ciszy ciachał następny item, albo chociaż ustawiał się na tej właśnie ciszy.

U, a są możliwości automatyzacji takich rzeczy w Reaperze?

No właśnie o to pytam xd

#277 1 like

Ponoć się da. Jest taka akcja jak Item: Auto trim/split items (remove silence)... Nie używalem raczej tego, ale właśnie do tego ma to służyć.

#278 Edited

Wielkie dzięki, poproboję
Edit: Działa, zaoszczędziłem z pol godziny :D

-- (tomecki):
Ponoć się da. Jest taka akcja jak Item: Auto trim/split items (remove silence)... Nie używalem raczej tego, ale właśnie do tego ma to służyć.

--

Z armatą na komary eh, a to samo można w maleńkim programiku jak pisałem mp3directCut osiągnąć.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Numernabis, ale kto tu powiedział, że to są pliki mp3?
MP3 direct cut jest stworzony do plików MP3 jak wskazuje nazwa. Nie załadujesz do niego wava, chyba, że ja o czymś nie wiem?