Dobra, albo ja jestem jakiś nieogarniety albo nie umiem szukać albo nie wiem co. Szczerze nigdy nie nagrywałem w reaperze i ostatnio się do tego zabrałem. Jak nagrywać w stereo? Trza wybrać pewnie kanaly input 1/2 tak to się robiło w protoolsie. W preferencjach udało mi się znaleźć opcje jakie domyślnie kanały mają być inputem dla danego tracka po wstawieniu do projektu. Ale czy da się zmienić input dla już istniejącej ścieżki? Szukałem i w menu i nie wiem jakoś nie mogłem tego znaleźć. Z góry dzięki.
Dobra musiałem jakby zaznaczyć strzałkę w górę ścieżkę bo mi wchodziło wcześniej w jakieś inne menu gdzie były inne oopcje nie związane zupełnie ze ścieżką. Teraz nagrywa tak jak chciałem.
Pytanko, czy jest możliwe ogarnięcie w reaperze np. co by po 1sek ciszy ciachało następny item? Przykładowo, mamy album w jednym pliku i chcemy pociąć w nim piosenki na oddzielne itemy. Czy jest to wykonalne?
Jeśli masz na myśli całą ścieżkę dźwiękową jako jeden wielki plik (np. z koncertu, gdzie mamy xy piosenek na jednym nagraniu), to tak, da się. Podobnie z soundtrackami filmowymi, które akurat się trafią z posklejanymi ścieżkami. Jak masz i używasz Reapera, to polecam jeden z pierwszych tyflopodcastów na temat tego programu, gdzie Tomecki tłumaczy, jak ciąć. Na teraz mogę jedynie nakreślić, że importuje się tą ścieżkę klikając 2x insert i wybierając z katalogu. Później odsłuchujesz, przewijając page up/down albo ctrl + page up/down (żeby szybciej było). W odpowiednim miejscu zaznaczasz ctrl + spacja i literką "a" lub "s" przecinasz. I tak cały track.
-- (Adasadula): Pytanko, czy jest możliwe ogarnięcie w reaperze np. co by po 1sek ciszy ciachało następny item? Przykładowo, mamy album w jednym pliku i chcemy pociąć w nim piosenki na oddzielne itemy. Czy jest to wykonalne?
Niee :D, chodziło mi o ciachanie automatyczne, coby po wykryciu np. 1 sekundy ciszy ciachał następny item, albo chociaż ustawiał się na tej właśnie ciszy.
Wielkie dzięki, poproboję Edit: Działa, zaoszczędziłem z pol godziny :D
-- (tomecki): Ponoć się da. Jest taka akcja jak Item: Auto trim/split items (remove silence)... Nie używalem raczej tego, ale właśnie do tego ma to służyć.
Numernabis, ale kto tu powiedział, że to są pliki mp3? MP3 direct cut jest stworzony do plików MP3 jak wskazuje nazwa. Nie załadujesz do niego wava, chyba, że ja o czymś nie wiem?
This site uses cookies to enhance your experience.