Zdublowane konto Microsoft (Win10)
Back to Systemy (Windows)#1 Julitka
Witajcie,
Nie siedzę tak mega dokładnie w sytuacji, ale pomyślałam, że może Wy nam pomożecie:
Brat ostatnio konfigurował od nowości laptop taty (jakiś używany Dell, ale to nie ma znaczenia - ważne, że Win10). Robili to razem z tatą i... nie wiemy z bratem, jak tata to zrobił, ale sytuacja jest następująca:
Przy włączaniu komputera, na ekranie logowania widnieją dwa konta - identyczna nazwa, identyczne hasło. Jedno konto jest niby "lokalne", drugie - Microsoft. Poprzez oba można się zalogować, tym samym hasłem, jak mówiłam. Co śmieszne, w panelu Konta Użytkownika a nawet poprzez komendę Netusers (czy jakoś tak) w wierszu poleceń widać tylko jedno konto. Możecie mi wyjaśnić tę anomalię? Mam niejasne wrażenie, że na ekranie logowania system widzi po prostu jedno konto jako dwa, ale nie wymyśliłam nic poza tym. :)
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#2 nuno69
Wylogujcie sie z gonta Microsoft, i zalogujcie ponownie
#3 Julitka
Ok, spróbujemy. ALe jak to najlepiej zrobić? W ustawieniach?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#4 nuno69
Tak, windows I, potem konta i stamtąd.