Integracja Eltenowiczów

Ile widzicie?

Started by gadaczka 136 posts last post 2 years ago Page 6 of 7

#101 1 like

Co do preferencji i odczuć, to się zgodzę, ale myślę, że zgodzisz się ze mną również, co do poprawności słownej, bo o tym również pisałem.
-- (Wiolinistka):
Piotr, po angielsku wielokrotnie spotykałam się z blind people, sighted person itd, ale wszystko jest kwestią preferencji i odczuć, bo o tym rozmawiamy

--

#103 1 like

Cześć ja też zaliczam się do krecików wprawdzie nie widze od 2006 roku ale nie widze nic

#104 6 likes

Tak Was czytam i sobie myślę, że różnica między niewidomym a panem niewidomym leży w rozrachunku tych słów w jednej wypowiedzi.
Niewidomy: słowo zawierające pewien minus. Nic z tym nie mozemy zrobić, ale niewidomy. Zaprzeczenie widomego a raczej widzącego.
Pan, osoba, cokolwiek silniej uosabiającego, wzmacniającego bycie człowiekiem jako istotą wyjątkową: słowo pozytywne, dodatnie, budujące.
Sumując słowa niewidomy i pan wychodzi tak jakoś na zero, więc bardziej obojętnie.
O ile wiem, panowanie sobie to taka nasza polska kultura, jakieś pozostałości z przeszłości, ale nie tylko o panowanie idzie.
I to prawda,że pan nietrzeźwy albo pan żul brzmią kuriozalnie i zabawnie, ale zwróćcie uwagę na wychowanie dzieci i społeczeństwa. Żyjąc już ileś lat nabraliśmy dystansu do swiata, zraziliśmy się do pewnych postaw itd. Ale tak naprawdę nie znamy historii mijanych ludzi, tak w skrócie mówiąc. Jeśli wyrażamy się o kimś z niechęcią, negatywnie, w sposób świadomy czy też nie, to np. dzieci uczą się od nas takiej postawy i szybko temat podchwycą. Tutaj przyłącza się jeszcze pani statystyka. W naszym języku słowo pan występuje o wiele wiele częściej od niewidomy czy ślepy. Niesie pozytywny ładunek szacunku do obcych. Jeśli dziecko pierwszy raz spotyka się z niewidomym, raczej nie ma jezcze wypracowanej podświadomej oceny tego słowa. Możliwe, że skopiuje od swojego mentora czyli rodzica, dziadka, babci, kogokolwiek. Kiedy jednak w przekazie zawrzemy jakieś pozytywy w stylu "niewidoma, ale pani", to będzie to inny wydźwięk niż samo "ślepa".

Dlatego myślę, że może tu chodzić o sumaryczny ładunek emocjonalny jaki płynie z naszej wypowiedzi werbalnej :)
INFP

ja zaliczam się do osób niewidomych, ale też mam poczucie światła

#106 1 like

Urodziłem się niewidomy, wcześniej potrafiłem rozróżniać kolory, ale teraz, kiedy widzę kolor, czuję się zdezorientowany, ponieważ czasami widzę jego kolor inaczej. Krótko mówiąc, teraz widzę tylko światło i ciemność.
“We do not lack ability. We just lack courage. It all comes down to courage.”

Teraz to już kurde nic nie widzę, nawet światła, ale zauważyłem ciekawą rzecz. Otóż z zamkniętymi oczami, ściślej okiem, bo jedno od dawna to proteza wydaje mnie się, że dostrzegam przesuwającą się własną dłoń. Ach to widzenie fantomowe hehe.

O, łał. Dobrze wiedzieć, że to się tak nazywa. Ja tak mam w miejscu prawego oka. :)

Ja też tak mam a zwłaszcza jak mi ktoś powie, żebym po patrzył na światło to wtedy jest tak jak bym to światło widział, ale to tylko złudzenie.
-- (wesolek):
O, łał. Dobrze wiedzieć, że to się tak nazywa. Ja tak mam w miejscu prawego oka. :)

--

#110 1 like

Siła sugestii, jak się zdaje. U mnie bez niej to się pojawia, więc tym bardziej jest to ciekawe.

#111 1 like

Siła sugestii i wyobraźni. A potem szok, że rzeczy nie wyglądają tak jak myśleliśmy hehe.

Dziękuję za dzielenie się!Ponieważ wciąż widzę światło, nie wiem, jak by to było nie móc widzieć w pełni. więc tak to jest.
“We do not lack ability. We just lack courage. It all comes down to courage.”

#113 1 like

Ja też widzę światło i nie do końca potrafię sobie wyobrazić, jak to jest nie widzieć nic.
Give me a sign.

No, Monte, zamknij powieki to wtedy się dowiesz jak to jest niewidzieć nic. I wyobraź sobie, że takie zamknięte w cudzysłowie powieki masz cały czas nie zależnie od tego czy je otworzysz czy je zamkniesz. Przynajmniej ja tak to sobie wyobrażam. U mnie niestety z poczuciem światła coraz gorzej. Mam wrażenie, że te 10 lat temu widziałem więcej.

Okropne.
Give me a sign.

Za to jak jest bardzo mocne słońce np w czasie zachodu to widzę to doskonale. Ale to dość mocne światło.

#117 1 like

Ja zawsze widzę słońce, jeżeli świeci.
Give me a sign.

Graco nie gadaj głupot, bo jeszcze ktoś uwierzy.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#119 2 likes

Nie jest tak, że niewidzenie ruwnasię zamkniętym powiekom, ponieważ przy zamkniętych powiekach i tak jakieś szczątkowe widzenie jest, mam na myśli, że jak słońce mocno świeci to przy zamkniętych powiekach będzie ono w jakiś sposób odbierane a gdy się nie widzi to tak jak by oczu nie mieć.
-- (DJGraco):
No, Monte, zamknij powieki to wtedy się dowiesz jak to jest niewidzieć nic. I wyobraź sobie, że takie zamknięte w cudzysłowie powieki masz cały czas nie zależnie od tego czy je otworzysz czy je zamkniesz. Przynajmniej ja tak to sobie wyobrażam. U mnie niestety z poczuciem światła coraz gorzej. Mam wrażenie, że te 10 lat temu widziałem więcej.

--

No OK, ja to tylko opisałem tak jak to sobie ja wyobrażam.
Faktycznie jak jest bardzo mocne słońce to szczątkowo dolatuje pod zamknięte powieki.