PSE Forum mieszane

smaki z dziecinstwa.

Started by optymistka 191 posts last post 4 years ago Page 9 of 10

Transcription

Łukaszu, Monte jest XXL, można je spotkać w dużych sklepach, w marketach, w Biedronce, w Lidlu, w Kauflandzie, w Tesco. Natomiast z mniejszych sklepów kiedyś spotkałam je w Żabce, ale nie jestem pewna czy jeszcze jest, ale kiedyś było. Jeszcze powiem Ci jako ciekawostkę a propos smaku Monte, jest Monte Snack, to jest takie ciasteczko biszkoptowe, właśnie z nadzieniem serka Monte, a na wierzchu jest biszkopcik, jakbyś nie jedł jeszcze, a chciał spróbować.

Transcription

Dzięki za informację, znając mnie pewnie będę chciał tego czeseczka spróbować. Naprawdę dzięki.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Ależ nie ma problemu, luzik Łukasz. Służę pomocą, tak jak Ty. I za to Ci też dziękuję między innymi.

Transcription

Witam serdecznie, dobry wieczór, jeżeli chodzi o mnie, to ja akurat za tym serkiem powiem, że nie przepadam i dalej nie przepadam, bo nie lubię żadnych serków o słaku kakaowym, czy czekoladowym, czy kawowym. Nie lubię. Dla mnie takie za gorzkie, to się właśnie takie wydaje za gorzkie. Lubię takie słodsze, ale też i nie za słodkie takie. Akurat serki więcej jak najbardziej lubię, ale na pewno nie czekoladowe, czy czekoladowe, czy kawowe. I chyba więcej nie mam takich jakichś innych smaków z dzieciństwa. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

A propos jeszcze z dzieciństwa, to ja w dzieciństwie miałem bardzo dużą manię picia kakao. Uwielbiałem pić kakao i szczerze powiedziawszy, teraz nawet tak mam, że jak widzę kakao, to czasami potrafię z dwa czy trzy pełne szklanki kakao wypić.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Raczej dwie szklanki, przepraszam.

Transcription

Witajcie! Co do moich smaków z dzieciństwa, pamiętam na pewno aktimele, na pewno czekoguziczki, na pewno czekotupki. A ta reklama o czekotupce to szła coś w rodzaju Czekotupka szybko zwiewa, czekoladą świat zalewa, czekotupce wycisk dasz, czekoladę pyszną masz. Goni tubketom ciepła luda, jej wycisk nie ma czarów, czekotupce wycisk dasz, czekoladę pyszną masz. I jeszcze czekozabawa to pyszna sprawa jakoś tak. Pamiętam lody familijne, takie w wafelku, takie śmietankowe. Chyba to się Śnieżka nazywało. Pamiętam jeszcze. Pamiętam jeszcze na przykład, no tych słodyczy było dużo, dużo się jadło, torciki wedlowskie, to też pamiętam. Kiedyś, kiedyś w mojej okolicy były takie pyszne, pyszne serki garwolińskie, pyszne były, naprawdę. A teraz to już nie jest to samo. Teraz to już naprawdę inne są te serki niż kiedyś. Kiedyś to było lepsze. Co jeszcze pamiętam? Oj, no sporo tego było. O właśnie, te chrupki takie, to były chyba flipsy, czy jak to się nazywało? Takie były wielkie, w takich worach. Takie wielkie były. Albo były słodkie, albo były takie kukurydziane po prostu. Mhm. Na razie na ten moment nie potrafię sobie niczego więcej przypomnieć. Jeżeli coś takiego się znajdzie, to wypowiem się po raz kolejny w tym wątku.

Give me a sign.

Transcription

dokładnie montę o tą piosenkę jeżeli chodzi o czekutówkę mi chodziło, o tą piosenkę dzięki, że mi ją przypomniałaś naprawdę Ci dziękuję teraz tak druga sprawa te chrupki pamiętam, te duże, w tych borach ale osobiście ja nie przepadałem i nie przepadam do tej pory za chrupkami kogudzianymi no a teraz mam do Was pytanie, ponieważ jest teraz sezon przedświąteczny w związku z powyższym chciałbym Was zapytać o Wasze że tak powiem słodycze a raczej chodzi mi o paczki ze słodyczami czyli największe paczki ze słodyczami, jakie dostaliście w dzieciństwie na Mikołaja jakie to były paczki, jeżeli chodzi ze słodyczami, które dostaliście w dzieciństwie na Mikołaja bo jeżeli chodzi o mnie to moja największa paczka ze słodyczami a raczej to była taka sytuacja że dostałem na Mikołaja w szkole dwie bardzo duże paczki ze słodyczami i pamiętam że cieszyłem się jak dziecko a tam było wszystko i czekolady, i herbatniki, i wafle cukierki różnego rodzaju pamiętam jak ja się z tego cieszyłem no to teraz Wasza kolej

Transcription

No tak, to było w tej reklamie, Rzeko, tu. Kiedyś tego próbowałem chyba nawet, to się tak wyciskało, jak pastę do zębów, tak się wyciskało i... no, ale tam niewiele tego było.

Transcription

tak dokładnie to się wyciskało jak pastę i pamiętam że swego czasu zastanawiałem się czy nie ma raczej czy wtedy nie było większych tupek ale no wygląda na to że jak dobrze pamiętam to nie było

Transcription

Były większe, z takim korkiem, były takie cienkie i długie, takie co się odrywało ten papierek i były takie szersze, ale z korkiem troszeczkę, troszeczkę niższe, ale wydawało mi się, że tam było więcej tej czekolady, takie zakręcane.

Give me a sign.

Transcription

Wiem, że byłem święcie przekonany, że jest tylko ta mała tubka, bo kogoś pytałem i pamiętam, że ktoś mówił, że nie ma większych ponoć. Więc byłem święcie przekonany, że nie ma większych. No ale szkoda, że teraz nie można takich czekotliwek kupić. Z chęcią by się przez to powspominało dziecięce lata.

Transcription

Witam serdecznie, w tym pisie chcę jeszcze się odnieść do wpisu użytkowniczki Monte, a propos tych chrupków Flipsów. Nie wiem o co dokładnie chodziło z tymi worami, jakie to duże były, ale Flipsy dalej można kupić w naszych sklepach. Jak najbardziej, też i kukurydziane, i truskawkowe, czy jakieś jeszcze inne smaki były, nie powiem, nie pamiętam, nie wiem. Ale jak najbardziej można kupić jeszcze do dnia dzisiejszego, można takie chrupki kupić, nie wiem, chyba nie o takie paczki, jak dzisiaj sprzedają mam, chyba chodziło. Chciałbym, jeśli mogę, spytać jak to duże paczki były, czy takie jak to teraz, dla niektórych się wydawało. Że to duże, wielkie wory, czy jednak były jeszcze większe jakieś paczki. A ja, jeśli chodzi o paczkę ze słodyczami, to ja nie pamiętam jakie dostawałem ze słodyczami. Nie pamiętam, szczerze powiedziawszy. Było to bardzo, bardzo dawno temu. I ja tak powiem szczerze. Nie przywiązywałem do tego uwagi. I chyba to tyle, co ja na razie chciałem powiedzieć. Ja coś, jeśli coś jeszcze sobie przypomnę z tych smaków, to tutaj się na pewno dogram. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Więc tak, jeżeli dobrze zrozumiałem, to pytałeś o te chrupki duże. One były w takim bardzo wielkim worku, dosyć sporawym, nie wiem ile to mogło mieć metrów, ale były naprawdę duże. I zazwyczaj to były chrupki kukurydziane, bynajmniej z mojego dzieciństwa ja tylko takie chrupki pamiętam. Chrupki kukurydziane. Ale powiem wam tak szczerze, z ręką na sercu, że oddam bym wszystko, żeby z jakimś cudem odnaleźć moje ulubione chrupki tofu. Ja tak z ciekawości chyba dzisiaj pójdę do sklepu, tam tutaj u siebie co mam. I chyba zapytam. Zapytam o te chrupki, bo może cudem byłoby fajnie, znaczy może cudem te chrupki będą mieć. Bo w sumie generalnie dawno o te chrupki nie pytałem. No i nie ukrywam, że bym te chrupki zjadł, bo naprawdę, szczerze wam powiem, zjadłbym te chrupki tofu. Więc dzisiaj tak z ciekawości pójdę do tego sklepu i zapytam się, czy takich chrupek nie mają, jak będą mieć, czy nie będą mieć. To oczywiście w tym wątku da was znać, bo w dzieciństwie potrafiłem tych chrupek naprawdę sporo zjeść, jeżeli chodzi o chrupki tofu.

Transcription

Chrupki Toffi, to może będą bardziej w jakichś Carrefourach, Auchan, może tam być coś takiego zaraz, bo w tym sklepie, no nie wiem, mogą być i nie muszą, bo to jest mały sklep, może bardziej gdzieś w takich hipermarketach, bo jakieś jadą czekoladowe chrupki takie, więc mi się wydaje, że mogą być bardziej w takich hipermarketach takie chrupki.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

A jednak, takie chrupki były. Mała paczka, bo mała. Chrupki Kukurydżelę Toffi. Ośmiu, o takie chrupiny chodziło i je. Były. Aż byłem w szoku, że były. Ale były. Więc potem je otworzę i może przypomnę sobie dzieciństwo.

Transcription

A, no to też są chrupki czekoladowe, jeszcze jakieś tam różne smaki są tych chrupek. A kiedyś jeszcze jadłem takie chrupki kukurydziane, oblewane czekoladą i to były takie wielkie chrupki, jakiejś wielkości, jakiejś takiej rurki nawet. Ciekawe czy gdzieś to jeszcze można dostać, ale chyba tak, chyba w korwurze było, kiedyś mama kupowała.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Ja mówię, o które chrupki Ci chodzi, takie duże, takie z taką jakby czekoladą. Myślisz, o to Ci chodzi? O te chrupki to też się kiedyś jadłem właśnie.

Transcription

Wiecie, może wtedy mi się wydawało, że te wory były takie wielkie, ale jestem święcie przekonana, że one takie były, naprawdę. A teraz to wiem, że nawet jeszcze są takie, też w takich workach, całkiem, nie są to małe worki, ale kojarzę, że takie długie, oblane czekoladą, to one też są super. To akurat całkiem, nie wiem, może ze dwa lata temu, czy trzy lata temu, chyba tak ze trzy lata temu je widziałam, nawet je miałam i naprawdę bardzo dobre są.

Give me a sign.

Transcription

Nie, ale faktycznie masz rację, bo były takie duże wory chrupek kukurydzianych, dosyć sporawe. Były, były. Nawet pamiętam w 2014 roku byłem u koleżanki i jej dziecko jadło właśnie takie chrupki. Właśnie z takiego dużego wora. Więc one były. Więc tutaj akurat masz rację, bo one były.