Uwaga! Wprowadzamy funkcje premium
Back to Archiwum Eltena#141 tajan1991
powiedziałem, musi być jakiś hit za który będzie się chciało płacić. żeby niebyło podawałem proponowaną listę funkcji takich które były by bardzo przydatne.
zobaczymy co zaproponuje
#142 Julitka
Tajan, nie gniewaj się, szanuję Cię i w ogóle, ale, jak to się mówi, bez łaski.
Bo na razie to, co robisz, wygląda na bardzo nieuprzejme straszenie i szantażowanie, a jeżeli posuniesz się dalej, to sam, niestety, podpadniesz pod paragraf.
Po pierwsze i po setne, Dawid na razie korzysta z prawa nierejestrowanej działalności gospodarczej, która z UOKIK nie ma wiele wspólnego, więc wiele nie wywalczysz, jak to powiedział Ci grzecznie Twój przedmówca.
Po drugie, jak sam to słusznie ująłeś, Dawid jest jeden i by uczynić Eltena kombajnem do robienia kanapek i prania piżamek, nie potrzebaby jednego, a dziesięciu programistów, a to z kolei wymaga, uwaga uwaga, pieniędzy.
Poszukaj sobie statystyk, ile taki zarabia, nim jeszcze zaczniesz szukać kontaktu do UOKiKa
Punkt trzeci łączy się z drugim: Ponieważ programistów jest tylu, ilu jest, to Dawid, nomen omen w porozumieniu z nami, użytkownikami, zdecydował się ograniczyć funkcje Eltena do niezbędnego, acz przydatnego, społecznościowego minimum, ponieważ z zasady Elten spełnia właśnie funkcje społecznościowe. Z ankiet korzysta się na doczepkę, z Youtube - niewielu, to samo z managera plików i z paru innych opcji, tymczasem blogi i fora są pełne postów, m.in takich jak Twój, a wiadomości lecą przez łącza w ilościach sporych.
Po czwarte, jeżeli pragniesz dostępnego i odpowiadającego Twoim wymaganiom klienta pocztowego, napisz do jakiegokolwiek programisty z własną DG i poproś o wycenę takowego - wydaje mi się, że za odpowiednią opłatą chętnie taki napisze (mówię bez ironii).
Po piąte, wszyscy już dobrze, aż za dobrze, wiemy, że Elten ma alternatywy darmowe i dla wielu - fajniejsze, więc jeżeli coś w polityce programu lub jego dewelopera się nie podoba, zawsze możesz po prostu z nich skorzystać.
Po szóste, niestety już objawia się cecha ludzka, której nienawidzę i której się obawiałam, pt. "płacę, to wymagam". Jak na razie, to płacimy nie za to, żeby deweloper mógł wyjechać na Kanary, tylko za to, żeby utrzymać serwer, na którym wisi Twój post.
Jeżeli dojdzie do tego, że zaczniemy płacić za fanaberie programisty, to możemy pomówić o uczynieniu z Eltena programu do wyciągania X przed nawias.
Po siódme, wciąż, jak dzieciom w przedszkolu, wszędzie przypominam, że Elten tak naprawdę niewiele straci na tym, że wprowadzone są funkcje premium; żeby była jasność, ja też pragnęłabym, by program był darmowy, ale skoro tak się po prostu nie da, to, jak to się mówi, "jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma", a tak naprawdę, z tego, co widzę, to jedyną funkcją prawdziwie "odjętą" z wielkiej listy są skrócone do minimum wiadomości głosowe. Paradoks polega na tym, że takie ograniczenie proponowane było już dawno, gdy się kończyło miejsce na serwerze, tylko wtedy o płatnej alternatywie nie było mowy w ogóle i wszyscy byli w miarę za. Ehhh, natura ludzka. xd
Po ósme, wcale nie musisz korzystać z tzw. pakietu platynowego. Ja sama nie wiem, czy stać mnie na to, by z niego korzystać. :p Wystarczy 50, może 60 zł, by cieszyć się najtańszą opcją albo absolutne zero, by dało się spokojnie z programu korzystać. Tyle samo wydaje się mniej więcej co tydzień na pizzę, już nie mówiąc o fajkach (bez urazy dla palaczy).
Po dziewiąte, troszkę obrażasz sporą grupę ludzi, która wg Ciebie jest "po prostu stuknięta". :p
Po dziesiąte, ja Ciebie jeszcze na Eltenie nie poznałam. :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#143 tajan1991
a czy ktoś próbował dogadywać się z altiksem co do reklam? Przecież nie cała oferta altiksu nadaje się tylko do kupowania po przez dofinansowania jest tu trochę ludzi którzy żyją sami i dowiedzieli by się może w ten sposób o pewnych udogodnieniach, a przy okazji wspułpracy z takim rekinem coś można by zawsze ugrać i nie mówię tu od razu o pieniądzach, są też inne sklepy takie jak lumen czy ece, albo harpo, są tu ludzie z zagranicy co oznacza że i można by się dogadać z zagranicznymi sklepami oferującymi różne cuda. To że to społeczność gromadząca stricte klientelę takich sklepów powinno ich zainteresować a ilu z was zagląda na strony tych sklepów by coś poszukać, przy okazji był by to fajny wgląd na obecne trendy w tyflo pomocach.
#144 Julitka
Ale co masz na myśli, Tajanie? Umieszczanie reklam na stronach takich sklepów? A wiesz, że t jest płatne?
Z resztą wydaje mi się, że gdybyś realnie zaproponował taką alternatywę, zniesmaczeni działalnością fundacji X użytkownicy raczej nie byliby zachwyceni.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#145 tajan1991
nie mówię o umieszczeniu reklamy eletena na altiksowej stronie. mówię o reklamie altiksu, wtedy altiks by płacił, albo w inny sposób powiedzmy mhm pomagał. to zależy od dogadania się. Po za tym jak powiedziałem nie jednemu by mogła się przydać informacja o nowościach
#146 Julitka
Umieszczanie reklam Eltena na stronach tyflosklepów jest dla tychże absolutnie nieopłacalne, a umieszczanie reklam tych sklepów u nas wiązałoby się z koniecznością założenia fundacji w celu rozliczenia się z tymi sklepami, a na powołanie takiej fundacji potrzebne są fundusze.
Z resztą po niedługim czasie użytkownicy zaczęliby, z resztą słusznie, domagać się możliwości wyłączenia reklam, co znając życie odbiłoby się o płatną opcję. I, uwaga, jesteśmy w punkcie wyjścia! :p
#147 tajan1991
społeczność tutejsza malutka jest, a trzeba by była większa i powiększała się o ludzi którzy będą płacić, przecież przyrost kont darmowych to nie to o co teraz chodzi tak?. ja ciągle trąbie o tym, że trzeba przekonać kogoś do dwuch żeczy, do dołączenia i zapłacenia, a do tego trzeba coś wow.
#148 Prof.Falkowicz
Julitko mi się wydaje nie wiem czy myślę w dobrym kierunku, ale myślę że tajan miał na myśli żeby harpo reklamowało naszą społeczność i przy okazji Eltena, ofszem zmiany są potrzebne każdej aplikacji i ja to rozumiem, i miałem obawy i mam je nadal, a są to obawy tego typu że płatna wersja Eltena może zniechęcić ludzi do Tego programu, to o tym cały czas tu mówię,
#149 tajan1991
jeszcze raz powtórzę. Konto free nic zabardzo dawidowi nie daje, to płatne konto mu pomaga, ale zadaniem jest to by społeczność się powiększała i to o te płatne konta.. Są dwie drogi, albo musiał by zrobić swego rodzaju presję po przez takie ograniczenie konta free by się przestało zbytnio opłacać i zachęcało do ubgrade, ale tego ludzie się boją. Druga droga jest taka, by zaoferować takie obcje by ludzi zachęcić nimi do ubgrade, ale jak coś fajnego proponuję to znowu jest że to za dużo pracy iże nie.
Im więcej program by mógł tym więcej ludzi się by zainteresowało, dla tego optuję za kombajnem.
#150 Prof.Falkowicz
no tak ale Dawid jest sam 1, a jedna osoba tajanie kąbajnu nie zrobi nie ma szansna to ale tak czy inaczej propozycje które dajesz mi się podobają
#151 balteam
Zrobienie apek mobilnych wymaga już nie robienia prawie nic przy kliencie, windowsowym, dodawanie kombajnowych rzeczy spowoduje, że apka mobilny do 2025 r. się nie ukarze.
W brew pozorom nie potrzebujemy dużo więcej wpłat. Wystarczy tyle co wpłacili ludzie od kwietnia do teraz. Będą funkcje płatne, więc niektórzy coś jeszcze dopłacą i tak. O info po płatnych opcjach przybyło 1000 zł.
Jeśli będzie dużo kont free, to spośród nich wyłoni się część kont premium. Jeśli zrobimy tylko praktycznie konta premium, to część nawet z ludzi premium zrezygnuje, bo będzie mało osób.
Puki Pajper nie chce zarabiać na Eltenie, kasy powinno być w sam raz.
Jak Pajper zechce zarabiać, to do tego czasu się społeczność powiększy i będzie może więcej programistów, kasy i możliwości.
#152 lukasz1993258
tym bardziej, że abka mpbilna ma naprawde spore przesunięcie, a zapewne sporo useruw na nią czeka.
#153 edigorn
Krystian forsuje w jakimś stopniu część mojej propozycji, poniżej zacytuję sam siebie:
"... 2. W każdym miesiącu dostępna tylko określona liczba pakietów np. 10, 15: 1 x Mecenat/Mecenas (300 PLN), 2 x Patronat/Patron (200 PLN), 3 x Sponsoring/Sponsor (100 PLN), 4 x VIP (50 PLN). Sprzedaż tych pakietów w miesiącu sumuje do 1200 PLN, 14400 PLN w rok, a po wzbogaceniu oferty o 5 pakietów FAN po 20 PLN mamy tegorocznego maksa, czyli 1300 PLN do zgarnięcia w miesiąc, 5200 w 4 miesiące, a jak widzę brakuje 2200 PLN. Możliwość jednorazowego zakupu danego pakietu lub jego subskrypcji, co wiąże się z automatycznym pobieraniem płatności za jego odnowienie na kolejny miesiąc. No i możliwość rezerwacji pakietów. To na wypadek sprzedaży wszystkich dostępnych subskrypcji na kolejny miesiąc i by nie tracić w tym czasie kolejnych ewentualnych szans gromadzenia kapitału. Opłacenie pakietu w maju, wiąże się z otrzymanymi ewentualnymi benefitami w czerwcu. To dla uproszczenia okresów dostępności pakietów i by zapobiec możliwości braku ciągłości subskrypcji.
3. Przy zamówieniu pakietu opcjonalna możliwość dodania nazwy, logo, linka do strony podmiotu wspierającego ELTEN'a lub zakup anonimowy. Oferowane pakiety mogą wiązać się z benefitami np.: dla pakietu Mecenat/Mecenas:
a) info przy uruchamianiu programu np. "ELTEN, mecenat Kowalski Company LTD",
b) jednorazowa wysyłka treści marketingowych do skrzynek wiadomości prywatnych,
c) możliwość reklamy na forum głosowym i tekstowym.
Dla pakietu "Patronat/Patron" dostępna opcja b oraz c, a dla pakietu "Sponsoring/Sponsor" wyłącznie opcja c. ...".
Do tego pakiety tematyczne dla użytkowników po 25 zł (np. pakiet Blogger+, Audiofil+ etc).
O wymienionych kilka postów wyżej podmiotach, myślałem pisząc cytowany powyżej wpis. Pakiecik platynowy za 300 zł i firma obejmuje mecenat nad programem na miesiąc. Przy uruchomieniu programu wszyscy słyszą nazwę podmiotu dobrodzieja (EltenLink, mecenat Wystawa REHA 2020". Podmiot ma promocję, EltenLink kapuchę, a użytkownicy tylko małe niedogodności i informację o dobrodzieju.
No i prowadząc działalność nierejestrową możliwe jest wystawianie zarówno faktur (bez WAT) jak i rachunków.
https://bezprawnik.pl/wystawianie-faktury-w-dzialalnosci-nierejestrowanej/
#154 tomecki
A zastanowiłeś się Tajanie kiedy Dawid miałby robić te wszystkie fajne ficzerki? Klient poczty to może i fajna sprawa, ale żeby powstał to ktoś to musi napisać uwzględniając różne fanaberie w postaci chociażby mechanizmów Googla, który już nie wspiera ani Imap ani tym bardziej POP3. Zobacz ile trwało zrobienie tego, co już jest, a przy okazji ile nowości trzeba było odrzucić. To wszystko to nie jest fanaberia jednego takiego tylko zwyczajny brak mocy przerobowych i czasu. Fajnie jest pisać, że trzeba coś zrobić, ale kto i kiedy ma to zrobić?
Tak na prawdę elten jest w czymś w rodzaju błędnego koła, bo z jednej strony im więcej użytkowników tym więcej opłat, ale żeby było więcej użytkowników, trzeba więcej opcji, na które nie ma pieniędzy lub czasu. Tak przy okazji czas ma również znaczenie jeśli chodzi o kasę, bo zwyczajnie trzeba zapłacić w terminie za serwer. Trudno tu o proste rozwiązanie i powtarzaqnie w kółko jednego i tego samego, na zasadzie "bo dla mnie to by bylło ok" nie bardzo ma sens. Elten to w sumie sporo użytkowników o bardzo różnych wymaganiach i potrzebach, a biorąc pod uwagę również tych potencjalnych to ów zestaw wymagań i potrzeb zwiększa się jeszcze bardziej.
#155 Prof.Falkowicz
dokładnie Tomek i tutaj się z Tobą zgadzam
#156 tajan1991
zależy wam bardziej na utrzymaniu tej społeczności która teraz jest czy na powiękrzaniu jej, bo jak na razie to chyba bardziej to pierwsze.
#157 balteam
Najpierw Tajan odpowiedz skąd wziąć programistów, którzy zaprogramują te wszystkie funkcje?
Zależy mi na zwiększeniu społeczności i przez to, kilka osób nowych zapłaci, niech to nawet będzie 10% nowych ludzi, albo 20%.
Nie ma takiej funkcji, która jest łatwa stosunkowo do zaprogramowania, sama nie wygeneruje kosztów i skłoni przynajmniej z te 20 nowych ludzi do płacenia, przynajmniej ja takiej nie znam, no i chyba nikt jej nie pozna, puki nie zostanie wprowadzona, czyli można wymyślećcoś teoretycznie przydatnego, poświęcić dziesiątki godzin, które by poszły na rozwój klienta, a finalnie może się okazać, że prawie nikogo to nie zainteresuje.
#158 tajan1991
ponoć są tu ludzie którzy się tym interesują. gdyby się im za to coś zaoferowało może nie kasę na początek a coś inego to by zebrali się wreszcie
#159 Julitka
I robią, robią. :)
Klienty mobilne robią.
#160 mustafa
A ja powiem tak, żeby to wszystko miało sens, trzeba słuchać też czasem uwag samych użytkowników. Jak ich ma się w dupie, to można poświęcić mnóstwo czasu a i tak się ich straci, bo nie dopuszcza się ich do głosu. To Dawid powinien być dla ludzi, a nie ludzie dla Dawida. Tak jak już było napisane, Dawid nie ma monopolu, obecnie jest mnóstwo alternatyw i jeśli nie zaoferujecie ludziom niczego specjalnego to nikt za to nie zapłaci, a to, że ktoś zapłacił 500 złotych to nie jest argument. Jak kogoś stać to może i 5000 zapłacić. Ale Większość nie zapłaci nawet 25 zł. Do wiadomości jest Messenger i whatsapp, każdy też ma telefon, jest teamtalk i discord. Co do forów, są grupy na Facebooku. Te listy mailingowe też chyba funkcjonują, coraz to powstają nowe grupy na whatsappie, no i czym macie ściągnąć ludzi? Jak ktoś chce prowadzić bloga to w takiej formie wystarczy, że założy stronę na Facebooku i może sobie publikować. Bardziej biegli skorzystają z bardziej tradycyjnych narzędzi.
Więc zapytuję! Co macie, czego inni nie mają?