Funkcje premium
Back to EltenLink#1 pajper
Bardzo dziękuję Patrykowi Doeringowi za kilka porad od strony prawnej. Przemyślałem, a raczej zacząłem proces przemyśliwania, płatnych aspektów Eltena. Chciałbym podzielić się kilkoma wnioskami.
1. Nie chcę, by funkcje płatne dotyczyły treści audio.
Może po założeniu ewentualnej fundacji pojawią się jakieś limity, ale na razie to i zbyt integralna część programu, i zbyt bardzo trąci już działalnością usługową. Nie zapominajmy też o limitach 1300zł miesięcznie, to niby dużo, ale jak w jednym miesiącu ludzie się rzucą, będzie problem.
Na przykład jeśli ustalimy opłatę 50zł za treści audio i nagle 30 osób uzna, że z góry opłaci rok w styczniu... Też będzie nieciekawie.
2. Nie chcę też pisać funkcji premium.
To aspekt praktyczny, już premiera Eltena 2.4 jest bardzo opóźniona, a pisanie wielkiej funkcji premium jest po prostu bardzo czasochłonne. Tym czasem wolnych chwil coraz mniej.
3. No i problemem jest płatność.
Przelew nie jest najbardziej elegancką formą opłat za Eltena, ale innej opcji nie mamy. Siłą rzeczy nie będzie tu jednak żadnej automatyzacji, a więc wszystko będzie się opóźniało.
Przede wszystkim myślę o przyznaniu specjalnego oznakowania dla wspierających. Zwykle ustala się wpłatę minimalną takiego oznakowania.
Wstępnie proponuję, by użytkownicy, którzy wpłacą 100zł, otrzymywali odznaczenie srebrnego wspierającego, a 200zł złotego, oczywiście dobrowolnie.
Srebrna odznaka pokazywałaby się w wizytówce i na liście wspierających gdzieś w menu, odznaka złota zaś dodatkowo posiadałaby jakieś oznaczenie, dźwięk na forum, nic bardzo się narzucającego oczywiście.
No i takie wpłaty naturalnie anulowałyby komunikat przy starcie programu o zbiórce.
Myślałem też o konkretnych funkcjach premium. To, co mi na pierwszy rzut oka przychodzi, to podpinanie domen do Wordpressa.
To funkcja w żadnym razie niezbędna, a jednak... Może być użyteczna i zachęcić blogerów. Planowałem to jako opcję darmową, ale może warto rozważyć taki ficzerek płatny.
Drugi pomysł to ograniczenie jakości rozmów głosowych, opcja jest podwyższenia dla osób premium oczywiście. To znowu nie jest nic, bez czego nie da się przeżyć, a może jakaś furtka dla nas.
Pomysł trzeci to konkretne, istniejące już lub proste w implementacji funkcje, które mogłyby być zastrzeżone. To w żadnym razie ostateczna lista, można śmiało z niej wykreślać, od, pomysł. Pod uwagę brałem względy praktyczne, a więc wybierałem opcje, które nie są niezbędne do działania Eltena, nie są jakimiś wyróżnikami Eltena, a generują relatywnie duże obciążenie. propozycje to:
* Śledzenie forów
* Śledzenie blogów zewnętrznych, poza Eltenem
* Checkspelling
* Przypominacz oraz imienniczek
* Informowanie o nowych śledzących bloga
* Opcja odpowiedzi na wzmianki
* Wyświetlanie sygnatur on/off
* Sortowanie drzewa forum
* Zakładki w wątkach.
Zapraszam do dyskusji. :)
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 Julitka
A co z patronite.pl? Może to pomoże z przelewami?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#3 zvonimirek222
To ja jestem za tym checkspellingiem. Zmotywuje ludzi do wpłat moim zdaniem.
#4 daszekmdn
Wyświetlanie sygnatur on of jest fajne ale nie jako premium, gdyż każde szanujące się forum taką opcję na starcie posiada więc to bym skreślił.
Co do podpinania domen, fajnie i w tą stronę bym poszedł.
Opcja odpowiedzi na wzmianki nie jest również dobrym pomysłem z uwagi na to, że działało by to dobrze tylko w tedy, gdy obie strony miały by premium.
Niektórzy śledzenia forum używają do rzeczy administracyjnych, chociaż wg mnie to w ogóle niezbyt przydatna funkcja ;).
Jak ma się sprawa z tymi, co nie przelewają za jednym razem, ale po prostu comiesięcznie jak np ja?
#5 pajper
Nie wiem, czy warto rezygnować z procenta dla Patronite. ;)
Oczywiście można to rozważyć, ale chyba niepotrzebnie tylko zmniejszamy ilość pieniędzy, które pójdą na serwer.
#6 pajper
Co do przelewów miesięcznych, prosta sprawa, odpowiednie oznaczenie byłoby nadawane w chwili osiągnięcia najpierw 100, a potem 200 zł, kwoty przykładowe.
Np. przelewasz w styczniu 50zł, ja księguję, potem drugie 50zł w lutym i dostajesz srebrne, a po kolejnych dwóch miesiącach, w kwietniu złote.
#7 Julitka
A gdyby tak pod premium podpiąć jakiś katalog radiowy/mediów? To już w przyszłości.
I uważam, że w ogóle z przelewów jednorazowych pt. "300 zł i z głowy" powinniśmy zrezygnować - 5, 10, 15 zł miesięcznie, ew. pakiety opcji za konkretną cenę; jak nie chcesz, nie opłacisz, nie dostaniesz. Tyle.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#8 zvonimirek222
Ale żeby był katalog mediów, to musiałby to ktoś dobrze i porządnie administrować.
-- (Julitka):
A gdyby tak pod premium podpiąć jakiś katalog radiowy/mediów? To już w przyszłości.
I uważam, że w ogóle z przelewów jednorazowych pt. "300 zł i z głowy" powinniśmy zrezygnować - 5, 10, 15 zł miesięcznie, ew. pakiety opcji za konkretną cenę; jak nie chcesz, nie opłacisz, nie dostaniesz. Tyle.
--
#9 daszekmdn
Natomiast moje pomysły:
Możliwość nagrywania audycji radiowych przy pomocy Eltena. Wiele osób może to zmotywować.
Ponadto możliwość zakupu premium dla kogoś w prezencie :).
#10 Julitka
@Zwonimir Wiem, to by się też kogoś powołało, ew. odpowiedzialna za to byłaby moderacja.
Do rozważenia poddaję całe te Szybkie Akcje i skróty klawiszowe jako premium.
#11 pajper
@daszekmdn
Co do sygnatur i wzmianek, niekoniecznie.
#sygnatury
Wiem, że to dość podstawowa funkcja, ale jednocześnie nie niezbędna, a użyteczna, stąd jednak bym szedł w tą stronę.
#Wzmianki
Wystarczy opcja, że po zawzmiankowaniu wybieram jakiś skrót albo opcję z kontekstowego i odsyłam odpowiedź, która automatycznie leci jako PM-ka z cytatem wzmianki.
#12 daszekmdn
Z sygnaturami na prawdę jest jak mówię. Ułatwia to pozbywanie się irytacji. :)
Skróty klawiszowe? No już też nie przesadzajmy w drugą stronę.
#13 zvonimirek222
Nie zgadzam się co do sygnatur tak jak daszek.
-- (pajper):
@daszekmdn
Co do sygnatur i wzmianek, niekoniecznie.
#sygnatury
Wiem, że to dość podstawowa funkcja, ale jednocześnie nie niezbędna, a użyteczna, stąd jednak bym szedł w tą stronę.
#Wzmianki
Wystarczy opcja, że po zawzmiankowaniu wybieram jakiś skrót albo opcję z kontekstowego i odsyłam odpowiedź, która automatycznie leci jako PM-ka z cytatem wzmianki.
--
#14 Julitka
No i ten programik do edycji/obróbki nagrań proponowany przez Tomeckiego, co się spina poniekąd z propozycją Daszka dot. audycji. :)
#15 Julitka
Jeszcze były gdzieś proponowane połączenia z telefonu na Eltena do konkretnych użytkowników, a w przyszłości mogłyby też być takie z Eltena na zewnątrz, ale to już abstrachuję.
#16 balteam
Pomyślmy ile osoba przeciętnie może daćna Eltena, zerknijmy na apki w sklepach play itd. Myślę, że 10 zł albo 20 rocznie to jest średnia.
Mała kwota powinna dawaćsporo rzeczy, a dodatkowo każda kolejna cośdodawać.
W wersji darmowej mogą być jeszcze limity znakó w notatce, w postach może też.
Co do śledzenia for i blogó zewnentrznych, w darmowej wersji np. po 3.
Limit nagrywania wiadomości i postu do 3 minut, na blogi bym tego nie rozciągał.
za 10 zł rocznie spadają te limity, poza limitami głosowymi.
za 20 zł rocznie wchodzi do tego dobra jakość rozmów.
za 30 dochodzi check spelling, spadają też limity postów głosowych i wiadomości.
za 50 zdjęcie limitu ustawienia własnych skrutów na pulpicie, w tym głównym oknie. Wcześniej każdy by mógł mieć ich wywalonych na pulpicie maks 10. Tu też dodał bym tryb nieprzeszkadzaj, wyłączenie sygnaturki.
za 100 - odznaczenie, możliwość stworzenia trwałego kanału na chacie głosowym, informowanie o nowej śledzącej osobie naszego bloga, pozycjonowanie trochę wyżej blogów, osób, które wsparły stówą, ale bez przesady, tak samo grup, które stworzą tacy admini.
Ja jeszcze bym dodał limity dzienne na przeglądanie youtuba, które spadły by po wpłaceniu tej dychy czy dwóch. Jak średnio każdy wpłaci 30 zł, to już tysie zbierzemy, niektórzy wpłacą więcej.
Nie wiem ile wsparło teraz ludzi, ale myślę, że zyskamy jak dodamy drugie tyle po 20 zł, może te 30. To tylko przypuszczenia.
Nie ma w każdym razie sensu robienie droższych przydatnych funkcji. Te podpinanie blogó itd, też bym gdzieś wrzucił w środek.
#17 jamajka
Też uważam, że odpowiadanie na wzmianki i te sygnatury powinny być natywnie po prostu.
Jak się ma sprawa chociażby z dostępem do jakichś programów? TYu drobne gry, które by się w całości odblokowywały dopiero po wpłacie?
#18 Julitka
Ja bym zrobiła limity głosowe, ale nie w wiadomościach, tylko na forach i blogach - fora =2 min, blogi =10-20. No i słabsza jakość audio - nie jakoś wybitnie, ale np. tych uber ustawień żeby nie dało się zrobić.
Mimo wszystko, pajper, uważam że powinieneś skupić się też na audio.
#19 pajper
@balteam
Ja nie chciałbym się tak rozdrabniać, może 3-4 progi, nie więcej. Chodzi teraz o samo oprogramowywanie.
Nie chcę opóźniać o kolejny miesiąc Eltena 2.4 tylko dlatego, że trwają prace nad taaaakim skomplikowanym systemem opłat.
Uważam, że 10zł rocznie to bardzo mało. To niecała złotówka miesięcznie. Gdyby każdy użytkownik tyle dał, Eten by się utrzymał, wiem, ale mało kto da, a w modelach subskrybcyjnych rzadko się widzi tak małe kwoty.
Plus, zwykle wpłaty na osobę oscylują ok. 100-150 zł, więc wydaje się, że taki model (8zł miesięcznie) ma sens.
Przykładowo Spotify to 20zł miesięcznie, a Youtube 40zł miesięcznie, Dropbox 50zł miesięcznie.
Wiadomo, nie jesteśmy tak dużymi graczami, ale porównuję subskrybcję do subskrybcji.
#20 Julitka
Oooo, Dropbox...
Pliczki udostępnione?
2 gb/5 gb/10 gb na pliki na dysku?