Inne(Dyskusja ogólna)

krudkofalarstwo i nasłuch słóżb

Started by kokos 154 posts last post 2 years ago Page 8 of 8

Witajcie.
W dniu wczorajszym udało mi się zdać egzamin na licencję krótkofalarską.
Egzamin składał się z 2 części.
Pierwsza to był test 20 pytań.
Test jednokrotnego wyboru.
Miałem czytane pytania i 3 odpowiedzi, potem musiałem wybrać jedną.
Druga część to egzamin ustny: symulacja łączności, kody q, literowanie międzynarodowe oraz raport R S.
Tak to wyglądało.
Pozdrawiam Kamil.

Gratulacje.
-- (kamlos):
Witajcie.
W dniu wczorajszym udało mi się zdać egzamin na licencję krótkofalarską.
Egzamin składał się z 2 części.
Pierwsza to był test 20 pytań.
Test jednokrotnego wyboru.
Miałem czytane pytania i 3 odpowiedzi, potem musiałem wybrać jedną.
Druga część to egzamin ustny: symulacja łączności, kody q, literowanie międzynarodowe oraz raport R S.
Tak to wyglądało.
Pozdrawiam Kamil.

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Dzięki, i jeszcze jedno, na egzaminie ustnym zestaw pytań trzeba było wylosować.
Mam opracowane wszystkie pytania testowe, więc jak by był ktoś zainteresowany to mogę podesłać na emaila test i odpowiedzi.

#144 1 like

Dawaj na arek@nvps.pl że tak pwiem. I opisz tam jak możesz dokładniej jak ten test praktyczny wyglądał, a nie tk po krótce.

Dobra, zaraz tobie podeślę co trzeba.
Co do egzaminu, to najpierw trzeba założyć sobie konto na stronie uke by zarejestrować się na egzamin.
Koszt egzaminu to 75 zł.
50 za egzamin i 25 za wydanie świadectwa.
Poniżej wklejam link ze stroną na której trzeba się zarejestrować.
https://egzaminy.uke.gov.pl/pl
Po zapisaniu się na egzamin przyjdą dwie informacje emailowo.
Pierwsza to taka, że twoje zgłoszenie czeka na akceptację.
Może być zaakceptowane lub odrzucone.
Następnie przyjdzie email, że zostało zaakceptowane.
Następnie trzeba napisać emailem informację do UKE, że jest się osobą niepełnosprawną i czy będzie się z osobą towarzyszącą.
W zgłoszeniu wybiera się sesję i delegaturę UKE w której będzie się chciało zdawać egzamin.
Potem warszawa przekazuje twoje zgłoszenie do twojej delegatury UKE.
Delegatura przysyła informację o dacie i godzinie stawienia się na egzamin.
Sam egzamin składał się z 2 części.
Pierwsza część to część testowa składająca się z 20 pytań.
Test jest jednokrotnego wyboru.
Testy do ćwiczeń znajdują się na stronie wirtualny egzamin kf.
Test wraz z trzema odpowiedziami do wyboru miałem czytany przez osobę towarzyszącą, która była ze mną.
Osoba ta zaznaczała podaną przeze mnie odpowiedź, pod nadzorem członka komisji.
Następnie trzeba było wyjść i poczekać za wynikiem części pisemnej.
Po ogłoszeniu wyniku była część ustna.
Losowałem zestaw pytań.
W śród tych pytań było trzeba przeliterować w literowaniu międzynarodowym znak krótkofalarski podany przez egzaminatora.
Trzeba było przeprowadzić symulację łączności z egzaminatorem.
Były również podane 2 czy 3 kody q i miałem powiedzieć co one oznaczają.
Dalej były pytania o raport R S co on oznacza.
Następnie podał sytuację np. dobra czytelność słaby sygnał i trzeba było powiedzieć jaki to jest raport (43).

Tak wyglądał ten egzamin.
Teraz muszę czekać za świadectwem radiooperatorskim.
Po przyjściu tego świadectwa dopiero będę mógł złożyć wniosek o pozwolenie radiowe i przydzielenie znaku w raz z opłatą w wysokości 82 zł.

#146 Edited

Chcących mieć podgląd na sytuację pandemiczną w Warszawie informuję że potężny Tomasz dyspozytor wrócił. To znaczy aktualnie nie ma go, ale transmisja działa na tym lepszym źródełku.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Że co?

Że zello, kanał pogotowie Warszawa live
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Już czwarty raz ten wpis piszę. Wiesz czmu na 525 w Wawie jst analog a u mnie w Sokółće na 550 jst cyfra?

Bo Wawa to taki ewenement w skali krajowej jest.

No i dupa, cyfryzacja. :P
Przy okazji pytanie. bawił się ktoś w odbiór takich właśnie dmrów, np programem dsd? Wiem, że podobno w niektórych miastach można conieco uzyskać. :)

Jak cyfryzacja? Wszystko działa.

Co to znaczy wszystko? Od kilku dni to, co słychać to już nie jest główny kanał operacyjny. Jest nim Warszawa Wschód w emisji cyfrowej, analogiem idą tylko zespoły posiadające jeszcze stare radia. Chyba, że aktualnie nastała jakaś zmiana i jest tego więcej chwilowo, ale sądzę że raczej nie na długo niestety. Myślę że można podziękować TVN'om za posługiwanie się nagraniami rozmów w materiałach grozy :P

#154 2 likes

Gratulacje!
W programie UKE Egzaminy
Zgłoszenie 2024-02-28 03:26:39 [Świadectwo służby radioamatorskiej][A] na sesję egzaminacyjną:
53/2024/A, 2024-05-09, UKE Kraków [MAŁOPOLSKIE], ul. Świętokrzyska 12 godz. 11:00
otrzymało status ZAMKNIĘTE. Wynik egzaminu: "Pozytywny"
...Czekaj na dokument potwierdzający Twoje uprawnienia.

LOGO UKE