Inne(Dyskusja ogólna)

krudkofalarstwo i nasłuch słóżb

Started by kokos 154 posts last post 2 years ago Page 7 of 8

Chciałbym mieć możliwosć poszukania na własną ręke :D
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Ja narazie zastanawiam się jak wykazy ogarnąć, bo są w excelu, a potrzebowałbym stabelkować, ale długo te największy plik w adobe acrobat się otwiera, a w przeglądarce ma ucięte komurki.

Piter, kolej to od 150 do bodajże 155MHZ. Hasło kanały radiołączności pkp. Konduktorzy to nic ciekawego, usłyszysz tylko że jakiś pociąg ma odjazd. Znacznie ciekawiej bywa na linii maszyniści dyżurni ruchu, dyżurni ruchu inni dyżurni, ekipy techniczne dyżurni etc. Do dziś pamiętam sytuację, w której bardzo zazwyczaj spokojny, sympatyczny, nawet z pewnym poczuciem humoru dyżurny stacji Kielce, ciekawe czy jeszcze pracuje, obsztorcował od góry do dołu automatyków srk bo coś robili na rozjazdach i wygasili mu semafor wjazdowy na stację powodując nie uzasadnione zatrzymanie pociągu. A że szef tych automatyków też był dyskutujący to było ciekawie, na szczęście dyżurny zachował zimną krew. Innym razem, maszyniści namawiali się, jak by tu zrobić, żeby dyspozytor innemu dowalił dodatkowe służby, bo menda. Oczywiście wszelakie poranne testy rozjazdów, obchody, awarie czy typowe procedury to wszystko też jest. Kiedyś dyspozytorowi trakcyjnemu zablokował się przycisk ptt i przez 20 minut blokował kanał rozmowami telefonicznymi na temat organizacji pracy, przydzielania lokomotyw etc. Dla fana kolei taki nasłuch to bezcenne źródło wiedzy na temat praktyki a na pewno tej jej części którą słychać w radiu.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Piter, ten wykaz jest prosty w excelu. Tam poprostu w jednej komórce są same częstotliwości, a obok same nazwy firm. Niestety sukcesów nie wrórzę sporych, przynajmniej u nas w Poznaniu już wszystko leci w systemie cyfrowym i ino piski.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Ale wykaz jest z marca. ZObaczymy. Taxi słyszałem na analogu, więc się nie martwię.

mam wykaz w xlsx ale microsoft Word 2007 chyba sobie nie radzi...

Hej.
Ktoś coś wie, bo nie działa
radioscanner.info.pl.

#129 1 like

Wiadoma sprawa, że nie działa.
A i policja u mnie też w cyfrze jest, co ciekawe... I też UV82 mam. A ten UV5r to szmelc i wcale lotnictwa nie odbiera. Złom.

Odbiera, Nieprawda.
Ja lotnictwo odbieram, tylko trzeba było za pomocą chirpa otworzyć zasięg pasm.

--Cytat (żywek):
Wiadoma sprawa, że nie działa.
A i policja u mnie też w cyfrze jest, co ciekawe... I też UV82 mam. A ten UV5r to szmelc i wcale lotnictwa nie odbiera. Złom.

--Koniec cytatu
Student studentowi wszystko

NO to otwieraj. BO mi UV82 nie odbiera bo nigdy nie miał odbierać

jam to zrobił.
żesz pan nie słuchać...
--Cytat (żywek):

--Koniec cytatu

ale jak to się rob?

Mówię Ci, że spec od tego modelu mówi, że nie da sie odblokować na UV82 pasma lotniczego.

a mi sie to udalo normalnie przez linuxa i odpowiedni program zwany chirp
--Cytat (zvonimirek222):
jam to zrobił.
żesz pan nie słuchać...
--Cytat (żywek):

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu

Ale Ty masz UV5R!

Ktoś się orientuje na jakich częstotliwościach nadaje Gopr i czy szyfrowany?

Sprawdź dla konkretnego miasta na kosu77.ugu.pl

Wykaz z 2012? Odpaliłem jakąś częstotliwość i zobaczymy.

mam, ale się da nawet na nim.
--Cytat (żywek):
Ale Ty masz UV5R!

--Koniec cytatu