Inne(Dyskusja ogólna)

krudkofalarstwo i nasłuch słóżb

Started by kokos 154 posts last post 2 years ago Page 2 of 8

Nie, nie. Cb radio to owiele lepsza sprawa niż skype. U mnie w mieszkaniu na cb kanał 12 jest do policji i strarzaków słuchania. Tylko że na cb dobrze jest mieć zewnętrzny nawet najkrótszy maszt by móc słuchać służb państwowych. Serdecznie pozdrawiam
Pies
p.s. Super sprawa ten temat Patryk
LINE

Hm, chyba zamierzam sobie zakupić ot radyjko, co jest w pierwszym poście.

Nie powinieneś żałować zakupu

Ile to kosztuje? Ktoś pewnie o to pytał, ale mi umknęło.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

123 z przesyłką

a czy jest akiś skaner częstotliwości na androida?

#27 1 like

Sprawdzaj sobie w internetach jak chcesz częstotliwości. W moim przypadku to zawsze daje rezultaty szczeególnie, jak potrzebuje np naprowadzania ILS w symulatorze.

a aki symulator? napisz coś więcej?

fsx :)

A ja Ostatnio na falach krótkich trafiam nocami na ciekawy odprysk wojny na ukrainie.
Jakiś koleś albo laska, kto to wie, ukrywający/a się za syntezą mowy, robi takie jakby propagandowe pogadanki, jak to ukraina chce do unii, jaka to tam wolność na zachodzie itd. Próbują to zagłuszyć rosjanie na rozmaite sposoby, często przy pomocy epitetów wszelakich. Synteza oczywiście się odgryza ale co mnie rozwala najbardziej to to, że jest w tym odgryzaniu cholernie rzeczowy/a, spokojny/a. Oni do syntezy od amerykańskich szpionów, a on/a tłumaczy na to, jak to u ruskich cenzura itd. Ciągnie się to to nieraz do późnej nocy. Nie mam pojęcia, z kąd nadaje, ale u mnie w okolicach Poznania sygnał ma na 59.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Mozesz to nagrac? Chentnie poslucham.

#32 1 like

podaj częstotliwość, zaczaję się :)

wooow no to już jest ciekawe.
po co mi sygnatura?

Daszek, jak następnym razem na to trafię to postaram się jakoś to konkretnie ustalić. Degen niestety nie gada.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Postaram się może be my eyesem, bo eyed widzi tylko masę, ale to masę cyferek z których nic nie wynika. A nie będę budzić ludzi o 1 w nocy. Zabiliby na miejscu

Cześć; jestem ponad 25 lat nadawcą licencjonowanym.
Przerobiłem chyba wszystkie możliwe etapy po niewidomemu.
Miałem i CB
i KF i VHF / UHF (część zabawek mam do dziś).
Miałem też pakiet-radio, to taka namiastka internetu w połowie lat 90-tych - wiecie
poczta, BBS-y, dostęp do opublikowanych przez innych softu,
wymiana softu między ludźmi...
Jednak jeśli więcej czasu spędzacie przy komputerach, polecam zaopatrzyć się też w tuner dvBT na chipie RTL2832U.
Nie zastąpi radia, ale sporo pomoże, no i pozwala w najprostszej konfiguracji posłuchać od około 25 do około 1700 mega (czylinawet pośledzić ADSB).
Na androida polecam SDR-Touch, niestety nie wiem, jak z dostępnością...

PS.: Tak z innej beczki - chociaż nasłuchowej:
Dzisiejsza radiosonda meteorologiczna wypuszczona z Legionowa k/Warszawy poleciała wyżej 36 km, oto wpis z logu"
52.51143 21.28622 36291.909
Pierwsze dwie liczby to szerokość i długość geo,
potem wysokość tak, jak ją zapisał program śledzący, w metrach.

ale ten BaoFeng UV5R to jest i odbiornik i nadajnik.

#39 1 like

@Piotr943 wow 25 lat!
Mógłbyś opisać jak wygląda nauka? Chciałbym też zostać krótkofalowcem ale nie wiem w zasadzie jak się do tego zabrać w kwestii braku wzroku w sensie jakie utrudnienia, czy wszystko da sie ogarnąć i zastanawiam się jak patrzą ogólnie na osoby niewidome chcące sie uczyć, czy miałeś z tym jakieś problemy?

Cześć.
Ja zdawałem w 1994 roku, trochę się zmieniło od tamtych czasów;
sądzę, że jak pojechałbyś na egzamin,
najlepiej z kimś wejdziesz do salki przed szanowną komisje i Cię po prostu odpytają z czego tam trzeba.
Za moich czasów tak właśnie było: 4 działy, 4 komisje,\ i szlus.
Gorzej poszło z telegrafią (alfabet Morsa), wtedy jeszcze był na kategorię pierwszą.
Tu niestety egzaminator się nie sprawdził, toteż morsa zdałem 3 lata później.
A jakie działy?
Dłuuugo byśmy pisali, może opowiem Ci w jakiejś prywatnej pogawędce, bo nie umiem się wyrazić krótko;
elektronika, radiotechnika, BHP i historia krótkofalarstwa (czyli nie tylko kto zaczął i jak skończył, ale też przepisy radiokomunikacyjne w służbie amatorskiej).
Ale spokojnie, to groźnie brzmi, ale poziom jest na tyle niski, że ogarniesz - jak esperanto: miesiąc i będziesz obcykany.
Gdzieś miałem fajną stronkę z przykładowym egzaminem, ale wsiąkła...
http://www.egzaminkf.pl/infusions/test_examination/examination.php

O, znalazła się.
Obadaj...